LAKI PINGVINI<>
022018<><>

Jaxx 1.3.9

Novac (ni)je bit-an

Digitalne valute zahtevaju i digitalne novčanike, pa je na red za recenziju došao i jedan takav proizvod. Reč je programu Jaxx kompanije pod nazivom Decentral stacionirane u Kanadi, čiji je jedan od osnivača Anthony Di Iorio, dobro poznat u svetu kriptovaluta. Učestvovao je u nekoliko startup projekata vezanih za blockchain tehnologije, od kojih bi trebalo pomenuti Ethereum platformu, pa je neosporno da poznavanje problematike i stručnosti na polju kriptovaluta ne manjka.

Jaxx je nastao 2014. godine, kada se svet kriptovaluta tek pomaljao na vidicima neupućene raje, a Bitcoin doživeo prvi drastičan rast (na 1000 dolara) i pad (na 340 dolara). No, nećemo ulaziti u istorijat i tehnički aspekt blokchain tehnologija i kriptovaluta. Na stranama „Sveta kompjutera” je već pisano o tome.

Procedura za instalaciju je uobičajena za platformu koju izaberete (a podržane su sve bitne i aktuelne), pa je dovoljno izabrati odgovarajući paket sa sajta projekta i ispoštovati standardne korake. Sledi pokretanje i početno podešavanje programa, počevši od prihvatanja licence, nakon čega je potrebno izabrati da li želimo nov novčanik ili vraćamo stari. Ukoliko prvi put instalirate Jaxx, u sledećem koraku izaberite Custom opciju za podešavanja kako biste mogli da detaljnije podesite sa kojim digitalnim i klasičnim valutama želite da baratate. Potom slede sigurnosne postavke programa, a mi vam savetujemo da ih dobro proučite i podesite kako biste izbegli naknadne probleme. Proces je relativno jednostavan i razumljiv, a sastoji se od zapisivanja i sigurnog čuvanja fraze za bekap i definisanja PIN-a, pa ga ne treba preskakati. Nakon uspešno obavljenog podešavanja možete početi da koristite Jaxx.

Leva strana radnog prozora daje mogućnost izbora aktivne digitalne valute i prikazuje najbitnije podatke, kao što su trenutna adresa, novčana vrednost i njegova količina u željenoj valuti. Program podržava veliki broj kriptovaluta, kao što su Bitcoin, Ethereum, Litecoin i mnoge druge. Tu su i opcije za prijem i slanje sredstava. Desna polovina prozora prikazuje istorijat transakcija, a u samom ćošku je prečica za pokretanje podešavanja programa.

Digitalni novčanici imaju nekoliko osnovnih zadataka, od kojih su najvažniji prijem i slanje digitalne valute, kao i čuvanje salda tekućih operacija, a Jaxx pored toga podržava i dodatne mogućnosti, kao što su konverzija valuta preko integracije sa ShapeShift servisom, uparivanje aplikacija sa različitih platformi i smart contract.

Iako nije opensource program u pravom smislu te reči i objavljuje se pod vlasničkom, a ne slobodnom licencom, kompanija Decentral daje na uvid najveći deo koda kako bi se korisnici uverili u bezbednost ove aplikacije. Pored toga, opcije samog programa su dobro dokumentovane i objašnjene, pa se ni apsolutni početnici neće osetiti izgubljeno.

Goran STRIČIĆ

 
Bodhi Linux 4.4.0
AppImage
Jaxx 1.3.9
Šta mislite o ovom tekstu?
Platforme STM8 i STM32
Orange Pi Win (Plus)
Štitovi Arduina [5]: Wi-Fi Shield

Platforma:
višeplatformski
Licenca:
vlasnička
Veličina:
60 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
jaxx .io
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera