TEST PLAY<>
022018<><>

Opus Magnum

Iz studija Zachtronics, koji nam je u proteklih nekoliko godina podario izvanredne mozgalice, poput SpaceChema ili Infinifactoryja, stiže nam još jedno malo remek-delo. Zach Barth, um koji se krije iza čitave operacije zvane Opus Magnum, ponovo je uspeo da opali izuzetno vruć šamar celokupnoj AAA megalomaniji i predstavlja živi dokaz da su sjajna ideja, neizmerna kreativnost i istrajnost (i dalje) dovoljne da proizvedu fantastičnu igru. Ukoliko se još niste upoznali sa likom i delom ovog čoveka, zaista mislim da je krajnje vreme da to i učinite, jer je vrlo verovatno da je naslov koji je pred nama zaista Zachov opus magnum.

Opus Magnum je živi dokaz da su sjajna ideja, neizmerna kreativnost i istrajnost (i dalje) dovoljni da proizvedu fantastičnu igru.

Igra se prošle godine tokom novembra pojavila na Steamovom Early Access servisu. Pored sitnijih bugova koji su sada ispeglani, ključna novina u finalnoj verziji igre jeste kampanja koja vas stavlja u cipele izvesnog Anateusa, svežeg diplomca Kraljevskog Univerziteta, koji odmah po završetku svojih studija biva regrutovan od strane lokalne plemićke porodice. Anateus (to jest vi) postaje izuzetno bitan šraf porodice, koji uz pomoć svima dostupnih elemenata, poput vode ili metala, koristeći stečena znanja iz oblasti alhemije, počinje da pretvara olovo u zlato, vodu u napitak koji podiže borbenu gotovost dvorskih trupa ili pak iz alkohola destiluje i izdvaja vodu i etanol. Kampanja kroz šest poglavlja i pedesetak nivoa prati sunovrat porodice Van Tasen (na čijem dvoru Anateus provodi svoj životni i radni vek), njen period u izgnanstvu, kao i ponovni procvat. Jedan u moru pluseva koji je ova igra dobila odnosi se i na dobro ispričanu i smislenu priču, koja će vam držati pažnju, iako je kampanja objektivno u jednoj ovakvoj igri sporedna i više suplementarna stvar.

Ono što je mnogo bitnije jeste da su Zach Barth i ekipa, umnogome poučeni iskustvima svojih ranijih igara, uspeli da naprave igru koja je izuzetno zarazna. Za razliku od ustaljenog pravila, Opus Magnum nije igra koja vas tera da srljate iz nivoa u nivo samo da biste došli do kraja kampanje. Ovo je igra koja vas tera da zaboravite na postojanje bilo kakvog end gamea i na svakom koraku iznova testira vaše intelektualne i kreativne potencijale, tražeći od vas da isti problem rešite na novi, efikasniji način. Završiti nivo (ili celu kampanju) u ovoj igri ne predstavlja neki poseban izazov, iako će vam za rešavanje pojedinih problema biti potrebno i po sat vremena. U Opus Magnumu jedno rešenje rađa još tri nove ideje koje će vas naterati da se ponovo vratite i rekreirate svoj mehanizam kako biste dobili drugačije rešenje. Univerzalno rešenje problema ne postoji. Teoretski, do istog rešenja možete doći na bezbroj različitih načina. Sa ovako visokom replay vrednošću, Opus Magnum sa najvećom mogućom ocenom polaže test na kom pada većina današnjih naslova. Ako na sve to dodamo i aktivni Steam Workshop i već pozamašnu igračku komunu koja na dnevnom nivou izbacuje nove logičke probleme, broj potencijalnih sati provedenih uz Opus Magnum veoma brzo premašuje trocifrene vrednosti.

Igra vas ne tera da srljate iz nivoa u nivo samo da biste došli do kraja kampanje, već neprestano testira vaše intelektualne i kreativne potencijale.

Igra vas u svakom nivou stavlja pred dvodimenzionalnu tablu koja je podeljena na beskonačno mnogo polja u obliku heksagona i zadaje vam da uz pomoć aparature koja vam je na raspolaganju (mehaničkih ruku, šina po kojima se one kreću u oba pravca i slično) napravite mehanizam koji će iz raspoloživih komponenata napraviti željeni molekul na kraju procesa. U donjem delu interfejsa je smešten sekvencer poteza svih aparata koji su stavljeni na polje. Tu ćete manuelno unositi komande koje će svaki element mehanizma izvršavati u zadatom trenutku na tabli. Vaš cilj je da sastavite mehanizam koji će na kraju ciklusa finalizovati traženi proizvod i uskladištiti ga na za to predviđeno mesto. Pritom, igra od vas zahteva poštovanje svega par veoma jednostavnih i logičkih pravila: molekuli prilikom procesa ne smeju doći u kontakt jedan sa drugim, niti se isti mogu povlačiti u dva različita pravca istovremeno.

Opus Magnum nije trka sa vremenom, niti vas igra na bilo koji način ograničava i uslovljava da problem morate rešiti na unapred određeni način kako biste napredovali kroz kampanju. Međutim, igra vas na veoma suptilan način tera da iznova i iznova pronalazite nova (bolja) rešenja, mereći tri parametra efikasnosti vašeg mehanizma: vreme ciklusa potrebno da se do proizvoda dođe (broj tickova sekvencera), površinu koju zauzima ceo mehanizam (što manje prostora utrošeno, to bolje), kao i količinu novca koji ste potrošili na iskorišćenu aparaturu (dve mehaničke ruke koštaju više nego jedna). Nakon uspešnog završetka svakog nivoa, igra proračunava efikasnost vašeg rešenja i upoređuje sa prosečnom efikasnošću rešenja drugih igrača koji su već završili isti nivo, prikazujući skalu median vrednosti pomenutih parametara. Youtube i Reddit su prepuni custom rešenja drugih igrača i sva je prilika da ćete veoma brzo početi da ih pratite na mrežama i da, posmatrajući njihova rešenja, nalazite nove ideje i inspiracije za sopstveno buduće rešavanje problema u Opus Magnumu. Više puta sam zatekla samu sebe kako minutima hipnotisano gledam u GIF svog nedavno napravljenog mehanizma opčinjena sinhronizacijom na stotine mikroelemenata uklopljenih u dišuću celinu. Verujem da je isti stepen samozadovoljstva osećao i dr Frankenštajn kada je njegovo čudovište prohodalo.

Opus Magnum je igra koju možete igrati satima i nakon toga opet u glavi okretati sve deliće slagalice po sećanju pokušavajući da dođete do još boljeg rešenja.

Opus Magnum je igra koju možete igrati satima i nakon toga opet u glavi okretati sve deliće slagalice po sećanju pokušavajući da dođete do još boljeg rešenja. Sem toga, ovo je istovremeno i igra koju možete uključiti i kada imate svega petnaest minuta jer vam je drugarica javila da će ipak kasniti. U svakom slučaju, Opus Magnum je igra koju definitivno morate odigrati.

Ana KRSTIĆ

 
Shadow of the Colossus
Vesta
Gorogoa
Bridge Constructor Portal
Finding Paradise
Opus Magnum
Šta mislite o ovom tekstu?
LocoRoco 2 Remastered
Orbital Racer
The Red Strings Club
Battlestar Galactica Deadlock
Tiny Metal
Iconoclasts
Doki Doki Literature Club!
Rusty Lake Paradise
Final Fantasy XV: Monster of the Deep

Platforma:
Windows, MacOS, Linux
Potrebno:
dual core procesor na 2 GHz, 4 GB RAM, 1 GB VRAM, DirectX 10
Poželjno:
dual core procesor na 2 GHz, 2 GB VRAM, 4 GB RAM
Veličina:
600 MB
Adresa:
www .zachtronics .com /opus -magnum /

91
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera