AKTUELNOSTI<>
022018<><>

Najiščekivanije igre u 2018. godini

Previše igara!

Railway Empire
Početak svake godine je, gledano iz perspektive igrača, tradicionalno sezona kada ima manje naslova, što je idealni trenutak da se osvrnemo na mesece za nama, ali i da pogledamo u budućnost i sve te silne naslove koje nestrpljivo iščekujemo. Noviji trend, koji se razvio tokom poslednjih nekoliko godina, je da taj mirni period traje sve kraće. Veliki hitovi su već počeli da stižu: rimejk slavnog Shadow of the Colossus je već stigao (obavezno pročitajte recenziju u rubrici „Test Play” u ovom broju), a za petama mu stiže i Monster Hunter World, kao i Dragon Ball FighterZ. Za nespremnog igrača koji ulazi u 2018. kalendarsku godinu glavni utisak je da novih igara prosto ima previše, a vremena da se uživa u njima – premalo. Pogledajmo, dakle, u blisku budućnost na sve te nastavke, rimejkove, remastere, spin-offove, ali i, srećom, originalne nove igre koje stižu ove godine.

Zagrevanje

Dok vremenske prilike možda nisu idealno zimske, svakako je još uvek prijatnije sedeti u toplini doma uz dobru igru, a tokom meseci koji su pred nama nas očekuje mnogo naslova koji će nas i te kako zagrejati. Među igrama koje su postale dostupne u periodu između pisanja ovih redova i trenutka kad ih vi čitate sigurno su Railway Empire i Lost Sphear. Prva je simulator upravljanja železnicom u SAD početkom devetnaestog veka, dok je druga jRPG koji bi trebalo da bude duhovni naslednik slavne igre I Am Setsuna. Lost Sphear prati troje mladih avanturista koji pokušavaju da spasu svoj rodni grad Eru od čudne bele magle koja se polako širi i uništava sve pred sobom. Kada smo kod jRPG naslova koji su već dostupni, tu je i PC remaster klasične igre Legrand Legacy: Tale of the Fatebounds, dok će vlasnici Switcha dobiti simpatičnu platformu Celeste. Zone of the Enders: The 2nd Runner je još jedan klasični naslov koji stiže na PC, u ovom slučaju je u pitanju hit Hidea Kođime sa PlayStationa 2.

Kingdom Come: Deliverance
Tokom februara očekujte mnoštvo interesantnih igara, kao što je Past Cure, mračni psihološki triler sa obiljem akcije. Akciju donosi i Dynasty Warriors 9. Novi deo slavnog hack’n’slash serijala donosi otvoreni svet i nove mogućnosti pri kretanju i borbama. Kingdom Come: Deliverance samo što nije stigao i ako opravda samo delići visokih očekivanja, biće vraški dobra igra. Ovaj akcioni RPG iz Warhorse Studiosa vodi nas u kraljevstvo Bohemiju početkom petnaestog veka sa mapama koje odgovaraju realnom terenu Bohemije u Češkoj i stvarnim istorijskim ličnostima, kao i opremom, oružjem i sistemom borbe koji su bili aktuelni u tom vremenskom periodu. U februaru stiže i VR igra Moss, PlayStation 4 ekskluziva koja vodi igrača na začarano ostrvo gde uz pomoć malog miša Quilla rešavate obilje zagonetki kako biste se vratili kući. VR je primarna platforma i za Ubisoftovu arkadnu pucačinu Space Junkies, koja stiže na proleće. Konamijev Metal Gear Survive takođe nije daleko, pa ćemo konačno dobiti odgovor na pitanje da li su fanovi serijala u pravu što dovode u pitanje kvalitet ove survival akcione igre, koja je prosto „naslonjena” na glavni Metal Gear univerzum. Među najslađim naslovima sa početka godine biće Fe iz studija Zoink, gde kao čudno stvorenje nalik lisici istražujete misteriozni svet u kom se većina interakcija odigrava putem muzike.

Još jedan klasik koji uskoro dobija rimejk jeste Squareov Secret Of Mana, koji se originalno pojavio pre četvrt veka na SNES-u. Ovo je priča fantastičnom svetu koji se oporavlja od strašnog rata i gde nakon dugo vremena ponovo počinje da funkcioniše magija, a to znači da će Imperija ponovo aktivirati strašnu Mana tvrđavu i pokušati da porobi ceo sveti. Troje heroja, Randi, Primm i Popoi, krenuće u potragu za artefaktima koji mogu da zaustave novo podizanje tvrđave i novi rat. Dok će priča i mehanika biti gotovo nepromenjene u odnosu na original, umesto klasičnog 2D pogleda iz ptičje perspektive, rimejk će imati prelepu 3D grafiku. Mnogo mračniji, ali jednako popularan naslov The Fall dobija zvanični nastavak. The Fall Part 2: Unbound stavlja vas u ulogu AI-ja koji je uspeo da pobegne od svojih ljudskih tamničara i pokušava da sačuva svoju slobodu uz pomoć nekoliko specifičnih robota.

Sea of Thieves
Mart nam i ove godine donosi tradicionalno čudnu mešavinu zvučnih naslova, dugo očekivanih nastavaka i igara koje su prosto atipične. Verovatno najveće „ime” u martovskoj ponudi je Far Cry 5, jedanaesti naslov u franšizi Far Cry, ali i prva igra u serijalu smeštena u SAD. Radnja se odvija u fiktivnom okrugu u državi Montana, gde je ekstremistički nastrojeni sveštenik oformio militaristički kult, a igrač je u ulozi šerifa koji mora da ga uhapsi. Sa druge strane zakona, A Way Out je igra o bekstvu iz zatvora koja mora da se igra u multiplayeru jer prati dva zatvorenika koji moraju da sinhronizuju svoje akcije da bi pobegli na slobodu. Slobodarski duh i saradnja sa drugim igračima spadaju u temelje Microsoftove igre Sea of Thieves, u kom ste vi i vaši saigrači članovi posade gusarskog broda sa tipičnom svakodnevicom – istražujete sedam mora, tražite zakopana blaga i vredne olupine, a tu je i, naravno, borba sa drugim brodovima. Drugi veliki gusarski naslov, Ubisoftov Skull & Bones, koji je zasnovan na proverenoj pomorskoj mehanici iz serijala Assassin’s Creed, pojaviće se tek na jesen. Treća alternativa za perspektivne virtuelne moreplovce je Abandon Ship iz studija Fireblade Software, čiji je cilj bio da naprave interaktivnu verziju klasičnih slika koje prikazuju pomorske bitke. Borbe brodova i flota u ovoj igri imaće snažnu taktičku komponentu, a moći ćete i da istražujete proceduralno generisani svet i unapređujete svoje plovilo i posadu.

Sa igrom Sword Art Online: Fatal Bullet ova franšiza konačno dolazi i na PC, a radnjom se nadovezuje na prethodni deo serijala SAO, Hollow Realization. Dok istražujete novi virtuelni svet Gun Gale Online, u ovom akcionom RPG-u saveznik vam je napredni AI, ArFA-Sys. Kompleksna nelinearna priča biće prepuna teških odluka koje će promeniti svet oko vas. Igra Attack on Titan 2 prati drugu sezonu istoimenog anime serijala i obećava još akcije u duhu prvog dela – multidirekciono vitlanje moćnim oružjem dok se obračunavate sa gorostasnim Titanima. Autori igre obećavaju nove titane čiji će potpuno novi oblici ponašanja i borbene sposobnosti predstavljati mnogo veći izazov nego što je bio slučaj sa prethodnicima. Duh borbe sa nesrazmerno većim protivnicima prisutan je i u igri Extinction, koja igrače stavlja u ulogu Sentinela, moćnih ratnika koji su poslednja linija obrane između čovečanstva i horde orkova, gargojla i gorostasnih ogrova. Ogromna stvorenja biće bitan deo i u čudno naslovljenom Praey for the Gods, koji iz No Matter Studiosa najavljuju kao spoj igara Shadow of the Colossus i Breath of the Wild.

Extinction
Iako je trebalo da se pojavi još u januaru, izlazak igre Ni No Kuni II: Revenant Kingdom pomeren je za početak proleća. Ova kombinacija jRPG-a i specifičnog oblika strategije u realnom vremenu prati mladog prestolonaslednika koji, proteran iz rodne zemlje, sa svojom družinom razvija novo kraljevstvo. Na tom putu stvarate kontakte sa brojnim civilizacijama ovog fantastičnog sveta i pomažete im na razne načine. Veliki adut ovog naslova su prelepi crteži i animacije, za koje je odgovoran studio Ghibli. Ovaj slavni studio nije sudelovao u razvoju igre Forgotton Anne, iako se radi o avanturi koja izgleda kao interaktivni animirani film Mijazakijeve kompanije. Ovo delo danskog tima ThroughLine Games stavlja vas u ulogu naslovne Anne, koja čuva red u mističnom okruženju zvanom Forgotten Lands. Ovo je mesto gde izgubljeni ili napušteni predmeti, kao što su odeća, igračke ili nameštaj, postaju živi, sve dok ih originalni vlasnik ne pronađe. Kada počne da se sprema sukob između nekoliko frakcija ovih oživljenih predmeta, Anne mora da nađe način da ostvari mir kako bi mogla da se vrati u svet ljudi. Još jedna igra čiji su autori bili nadahnuti Mijazakijevim delima jeste Lona: Realm of Colors, u kojoj morate da otkrijete kako je devojka Lona ostala zatočena u svetu svojih slika i kako da joj pomognete.

Japanske igre tradicionalno ne nose u naslovu broj koji odgovara mestu u serijalu. Tako je Yakuza 6: The Song Of Life sedmi deo ove franšize koji konačno dobija svoju internacionalnu verziju nepunih šesnaest meseci nakon japanske. Nakon događaja iz prethodne igre, Kazuma Kiryu provodi tri godine u zatvoru, a po izlasku saznaje da je Haruka napadnuta i leži u komi. Krećete u potragu da odgonetnete šta se desilo dok ste bili u zatvoru. Kao što je bio slučaj sa prethodnim delovima, i Yakuza 6 je avantura sa mnogo istraživanja i dinamičnim, arkadnim borbama.

Ni No Kuni II: Revenant Kingdom
Sega sprema novo poglavlje svog popularnog serijala taktičkih rol-plej naslova. Valkyria Chronicles 4 odvija se u istom vremenskom periodu kao prva igra u serijalu, ali prati drugu grupu likova, komandira Kloda Volasa i njegove prijatelje iz čete E, koji se tokom Drugog Evropskog rata bore protiv snaga Imperijalne alijanse. Nova klasa u ovom delu je grenadir, koji može da baca granate na bilo kog protivnika ako ga vidi neko od njegovih saveznika.

S vedrije strane, Pizza Connection 3 je jedan od onih naslova o kojima morate da pričate sa komično italijanskim akcentom dok sučete brkove poput zadovoljnog kuvara. Novi deo serijala upravljanja imperijom picerija proširuje kako ekonomski, tako i kulinarski deo mehanike. Iako im kvalitet snažno varira, poljoprivredni simulatori imaju svoju vernu publiku. Pure Farming 2018, koji stiže na proleće, jedan je od najkompleksnijih naslova ove vrste sa širokom spektrom izazova. Moći ćete da birate na kom kontinentu i u kakvim klimatskim uslovima se nalazi vaša farma i u skladu sa tim birate useve i neophodnu mehanizaciju.

Into the Breach
Retko koji naslov je imao uspone i padove tokom razvoja kao survival horor We Happy Few. Nakon ekstremno pozitivnih reakcija na najavu igre, usledilo je razočarenje Early Access verzijom igre, koja gotovo da nije imala sadržaj. Nadamo se da će finalna igra u aprilu ostaviti pozitivan utisak. U istom periodu trebalo bi da se pojavi i igra Agony iz studija Madmind, koja je takođe survival horor, ali vas stavlja u ulogu duše koja trpi muke u dubinama pakla sa ciljem da otkrijete šta vam se desilo i da „preživite” što duže. Sem rešavanja sve kompleksnijih zagonetki, igrač će moći da utiče na druge duše, a kada dovoljno ojačate, i na demone koje ste do ranije strogo izbegavali.

Priča o strategijama u 2018. verovatno treba da počne pominjanjem igre Into the Breach. Nova igra tvoraca već kultnog FTL-a je kombinacija logičkih i taktičkih zagonetki i poteznih borbi između vanzemaljaca i mechova. Početkom godine dolazi Age of Empires: Definitive Edition, 4K remaster klasičnog RTS-a. Sem toga, optimisti se nadaju da bi nedugo zatim mogao da bude najavljen dugo očekivani Age of Empires 4. Kad pominjemo strategije, tu je i Phoenix Point, novi projekat Džulijana Golopa, tvorca originalnog X-COM-a. Phoenix Point imaće mnogo realističniji pristup i mračniju atmosferu nego slavni prethodnik, a neprijatelji će moći da uče vaše taktike i modifikuju svoju obranu, kretanje i opremu. Koreni X-COM-a. videće se i u igri Phantom Doctrine, čije okruženje podseća na Hladni rat, a sukobljene strane su dve špijunske organizacije.

Punom parom

God of War
Brojni veliki naslovi obogatiće proleće i leto koji su pred nama. Novi God of War je, tehnički gledano, osmi deo u serijalu i direktan nastavak igre God of War III. Ova akciona avantura sa starijim i iskusnijim Kratosom, koji sada čuva i trenira svog malog sina Atreusa, napušta starogrčko okruženje i seli se u nordijski milje (u periodu pre pojave Vikinga). Sistem borbe pretrpeo je brojne promene, od glavnog oružja (dvoručna sekira umesto dva mača), preko ofanzivnih i defanzivnih veština i sposobnosti, sve do pasivnog upravljanja Atreusom, koji vas podržava tokom bitaka.

Nakon više od pet godina razvoja, Quantic Dream će uskoro završiti rad na igri Detroit: Become Human. Ovo fotorealistično narativno iskustvo stavlja vas u uloge nekoliko androida u svetu gde humanoidni roboti prestaju da budu puke programirane sluge, već postaju svesne jedinke. Svaki lik ima svoj deo priče i vaše odluke u bilo kojoj od uloga neprestano menjaju svet u kom se nalazite i tok radnje za sve ostale protagoniste. Sem toga, ako se desi da neko od njih pogine, igra se ne završava, nego se priča nastavlja, ali samo sa ostalim preživelim likovima.

Detroit: Become Human
Studio Klei Entertainment, poznat po igrama kao što su Don’t Starve i Invisible, Inc, privodi kraju rad na naučnofantastičnom RPG-u Griftlands, kog karakteriše specifičan crtani dizajn i kompleksna mehanika. Igrač vodi odred plaćenika u svetu gde je sve na prodaju, a želja za ličnim bogatstvom često mora biti stavljena na kantar naspram lojalnosti vaših saboraca ili vlastitih moralnih načela. Svaki član vaše družine imaće sopstvene ciljeve i kvestove, a brojni likovi koje srećete i zadaci koje dobijate biće proceduralno generisani kako bi svaki novi prolaz kroz igru bio potpuno novo iskustvo. Potezna borba zahtevaće optimalno kombinovanje sposobnosti svih likova kojima raspolažete. Sem toga, često će najbolja opcija biti onesposobljavanje, a ne ubijanje protivnika.

Toxic games sprema nastavak svog hita Q.U.B.E., gde u prvom licu rešavate kompleksne zagonetke zasnovane na fizici. Q.U.B.E. 2 ima kompleksniju priču od originala, ali sa brojnim prepoznatljivim elementima. Vi ste ksenoarheolog Amelija Kros i nakon pada vašeg broda budite se usred čudnog vanzemaljskog okruženja pred ogromnom strukturom u kojoj je lavirint pun zagonetki. Vaši jedini saveznici su specijalne rukavice za manipulaciju objektima i još jedan preživeli brodolomnik sa kojim ste u kontaktu putem radio-veze.

Griftlands
Dead Maze iz francuskog studija Atelier 801 čudna je zverka. U pitanju je free-to-play MMO naslov koji kombinuje simpatični crtež, 2D izometrijski prikaz, iščašeni humor i – postapokaliptično okruženje prepuno zombija! Igrači će morati da sarađuju dok istražuju opasne ruševine kako bi pronašli namirnice neophodne za život i opremu koja će im olakšati obračunavanje sa bezumnim šetačima. Zombiji, pardon, „freakeri” su centralni motiv i u igri Days Gone, ali ovo delo studija SIE Bend je grafički impresivna PS4 ekskluziva u kojoj istražujete otvoreni svet, gde postoji realistično smenjivanje dana i noći, a grupe freakera tumaraju nasumičnim putanjama. Uspešno rešavanje zadataka koje igra stavlja pred vas zahteva da kombinujete borbe sa tajnovitim pristupom, kao i da kraftujete sve moćnija oružja i koristite razna vozila na koja nailazite.

Bandai Namco taji detalje o igri Code Vein, koja bi trebalo da bude u prodaji za samo nekoliko meseci. Radi se o akcionom RPG-u smeštenom u postapokaliptičnu distopiju u kojoj najmoćniji ratnici imaju neverovatne natprirodne sposobnosti, ali da bi mogli da ih koriste, moraju da piju krv svojih neprijatelja. Autori igre, ambiciozno, porede izvođenje i stepen težine Code Veina sa serijalom Dark Souls. Među brojnim postapokaliptičnim akcijama neće biti zime za naslove kao što su Metro Exodus, Escape from Tarkov i State of Decay 2.

Red Dead Redemption 2
Frozen Synapse 2 je nastavak interesantne potezne strategije sa elementima simulacije toka bitke pre nego što se odlučite da definitivno potvrdite svoj izbor u datom potezu. Novost u serijalu je kompleksno proceduralno generisano okruženje i napredniji sistem praćenja reputacija sa frakcijama unutar grada u kom se borite. Od tih reputacija zavisiće tok kampanje i pristup specifičnim komadima opreme, pa čak i jedinicama. Za stratege koje imaju mnogo obaveza, pa žele da njihove igračke sesije budu kraće, Wargroove iz studija Chucklefish ponudiće potezne okršaje u fantazijskom okruženju koji mogu da se završe za manje od sat vremena. Cilj svake bitke je da zarobite protivničkog komandanta ili mu uništite glavno utvrđenje. Ako pak imate više vremena da se posvetite ovoj igri, uz nju će ići napredni editor za pravljenje epskih scenarija. Ova godina nam verovatno donosi i dva Total War naslova. Total War: The Three Kingdoms nas ove jeseni vodi u Kinu dva veka pre nove ere, dok je Total War Saga: Thrones of Britannia smešten u Britaniju devetog veka i postoji šansa da bude pomeren za 2019. godinu.

Nije retkost da se naslovi koji se pojave već tokom proleća proglase glavnim kandidatom za igru godine. U slučaju igre Red Dead Redemption 2 to se desilo i pre nego što je igra došla do publike. Prequel megahita iz 2010. godine je priča o jednom od članova bande Dača van der Lindea, odmetniku Arturu Morganu. Kao prethodni delovi, RDR2 biće akciona avantura u trećem licu sa detaljnim otvorenim svetom, većim nego u ranijim igrama.

Vampyr
Poklonici „pravog” RPG-a nestrpljivo očekuju Pillars of Eternity: Deadfire, gde nastavljate avanturu kao Watcher. Nakon što bog Eothas uništi dvorac koji vam je bio dom u originalnoj igri, preuzećete komandu nad piratskim brodom i zaploviti arhipelagom Deadfire u potrazi za osvetom. Skoro svaki bitan aspekt igre biće unapređen, od stvaranja lika i sistema klasa, preko brzine borbe i načina na koji rade sposobnosti, do veštačke inteligencije koja upravlja saveznicima i protivnicima. Jedan od klasičnih RPG serijala takođe dobija svoj nastavak. Bards Tale 4 kombinuje tradicionalni potezni dungeon crawler sa istraživanjem otvorenog sveta i unapređenim opcijama za konfiguraciju vaše družine tokom bitaka. Za one koji vole jRPG-ove po anime serijama Bandai sprema igru Little Witch Academia: Chamber of Time, a ako više volite zapadnu animaciju, čeka vas Adventure Time: Pirates of the Enchiridion iz Outright Gamesa. Za osobe koje prate indie RPG scenu dobra preporuka je Swords of Ditto, igra u kojoj nakon svakog neuspeha bivate reinkarnirani u naslednika vašeg prošlog lika, a svet se menja pošto su godine prolazile dok je novi heroj stasavao. Interesantan RPG biće i mračni Greedfall, smešten u period rane evropske kolonizacije Severne Amerike.

Nema stajanja

Akcioni RPG Vampyr, na kom rade studiji Dontnod i Focus Home, stiže sredinom godine. Protagonista igre je Džonatan Rid, dobronamerni doktor koji radi u Londonu tokom epidemije španskog gripa 1918. godine koji biva pretvoren u vampira. Vampyr će testirati vaš moral, jer na svakom koraku imate opciju da reagujete kao grabljivac i utolite žeđ oduzimanjem života ili ćete put bez nasilja koji je teži jer nemate vampirske moći.

Jurassic World Evolution
Laser League je simulacija čudnog futurističkog sporta i već je dostupna u Early Accessu. Većina igrača koji probaju ovaj indie naslov nadaju se da će tokom ove godine postati značajan deo e-sports scene. Moonlighter je RPG u kom je protagonista Will tokom dana prodavac u maloj radnji, a kada padne noć, on postaje istraživač čudnih svetova do kojih stiže kroz magične portale. Telltale neće ostati dužan svojim fanovima ni ove godine, a njegovi naslovi koje očekuje najveći broj igrača su The Walking Dead: The Final Season i The Wolf Among Us: Season Two.

Crackdown 3 je trebalo da bude u prodavnicama još pre dve godine, onda je pomeren za jesen 2017. godine i sada za ovo proleće. Vreme će pokazati da li će se igračima isplatiti čekanje na ovu akciju u otvorenom svetu gde skoro sve može da se uništi ili će godine odugovlačenja imati negativan efekat na publiku.

My Time at Portia
Jurassic World Evolution pojaviće se ovog leta, verovatno u trenutku kada novi film iz ovog slavnog serijala bude u bioskopima. U pitanju je upravljačka simulacija naslovnog parka u kom posetiocima prikazujete dinosauruse. Ukoliko ne date sve od sebe da balansirate između potreba ljudi i životinja, čeka vas ista neslavna sudbina parka iz filmskog predloška. Mnogo opušteniji pristup istoj temi igračima će ponuditi Parkasaurus iz studija Washbear sa naglaskom na humoru i sprijateljavanjem sa životinjama.

Thief of Thieves je igra po još jednom stripu autora slavnog serijala „Walking Dead” Roberta Kirkmana, dok nam tvorci igre Conan Exiles postavljaju pitanje: „Ako se već bavite preživljavanjem u negostoljubivoj divljini, zašto to ne bi bio opasni svet Konana?”

Phantom Brigade
Krajem proleća odlični Sunless Sea trebalo bi da dobije nastavak Sunless Skies. Deset godina nakon događaja iz originalne igre, nova generacija steampunk brodova je u stanju da plovi između planeta. Igrač je i dalje kapetan jednog od plovila sa zadatkom da u mračnom okruženju sačuva živote i razum svoje posade i putnika. Igra My Time at Portia iz studija Panthea Games je već u Early Accessu i nudi odgovor na pitanje kako bi izgledao Stardew Valley da je deset puta veći i u 3D. Među brojnim logičkim igrama svakako potražite naslove kao što su Mount Your Friends 3D, gde se takmičite u penjanju po nestabilnim strukturama, ili Samsara, sa prelepim, ručno crtanim nivoima u kojima uticanjem na odraze u vodenim površinama menjate svet oko sebe.

Veoma interesantna avantura Ambition: A Minuet in Power vodi nas u period Francuske revolucije, u kojoj u ulozi mlade Ivet stičete političku moć kroz pažljive interakcije sa brojnim likovima na različitim društvenim okupljanjima. Avantura Unavowed smeštena je u isti svet kao serijal Blackwell Dejva Gilberta. U pitanju je urbana fantazija koja kombinuje moderne mračne gradove sa magijom i mističnim stvorenjima. Igra #WarGames je moderna verzija priče slavnog filma iz 1983. godine u kojoj su društvene mreže način komunikacije sa veštačkom inteligencijom koja može da izazove nuklearni svetski rat.

Guacamelee 2
Nakon mnogo muka, Shenmue III bi trebalo da konačno stigne ove godine i nastavi priču o Ryou Hayukiju, koji istražuje misterioznu smrt svoga oca. Krajem godine trebalo bi da stigne i Mega Man 11, novo poglavlje akcione avanture popularnog robotizovanog junaka.

Samostalni spin-off genijalnog Superhota, Superhot: Mind Control Delete je već u Early Accessu, a do jeseni bi trebalo da bude finalizovan. Osnova igre je i dalje mehanika gde vreme teče samo kad se pomerate, ali tu su dodatne mogućnosti, kao što su proceduralno generisani nivoi ili deonice, nove sposobnosti koje moraju da se otključaju igranjem, kao i novi likovi i protivnici. Najbolja vest za sve vlasnike originalnog Superhota – dobićete Mind Control Delete na Steamu potpuno besplatno.

U svetu gde ljudi nikad nisu postali dominantna vrsta na planeti, već su to antropomorfne životinje, kao što su mamuti ili aligatori, dečak Hue ima zadatak da pronađe novi dom za malo ljudsko pleme. To je zaplet igre Pine, u kojoj će istraživanje i diplomatija biti mnogo bitniji od borbe. Avantura The Gardens Between stiže krajem godine, u kojoj dvoje prijatelja Arina i Frendt upadaju u nadrealistični svet prepun ostrvskih bašti u kojima ih čekaju brojne zagonetke.

Ljubitelji mechova mnogo očekuju od 2018. godine jer bi krajem godine trebalo da se pojave i potezni Battletech i akcioni Mechwarrior 5: Mercenaries. U oba naslova igrač je na čelu odreda plaćenika u Unutrašnjoj sferi pre napada Klanova, ali svaka će imati zasebnu priču. Da stvari budu još bolje, borbenih robota će biti na sve strane, a među igrama od kojih očekujemo mnogo je i Phantom Brigade. Mechove koje ćete voditi u ovoj poteznoj igri karakteriše ekstremni nivo podešavanja koji se ne odnosi samo na oklop i oružja, nego i na modifikacije samih šasija i celih podsistema. Kao što se poklonici Battletecha vesele ovoj godini, tako je i sa fanovima serijala Final Fantasy, jer na PC konačno stiže Final Fantasy 15, a uz malo sreće ćemo do kraja 2018. godine dočekati i rimejk/remaster legendarnog Final Fantasyja 7. Kada govorimo o velikim serijalima, boje Warhammera braniće akcija Warhammer: Vermintide 2 i strategija Warhammer 40,000: Gladius – Relics of War.

Na zimu stiže novi deo slavnog serijala istorijske kombinacije strategije i upravljačke simulacije. Anno 1800 uvodi igrače u industrijsko doba sa kompleksnim sistemima za izgradnju gradova, istraživanje i diplomatiju. Kako još uvek nema zvanične najave kada će se Frostpunk, genijalna simulacija preživljavanja male grupe ljudi u ledom okovanom svetu, naći u prodaji, pretpostavićemo da će to biti krajem godine, kada ponovo zahladi. Poklonici upravljačkih simulacija potražiće i Project Hospital iz Oxymoron Gamesa. Ovaj duhovni naslednik kultnog Theme Hospitala obećava mnogo veći stepen realnosti i kompleksnost pri upravljanju bolnicom i borbi sa oboljenjima.

Ukoliko volite klasične igre, onda morate da uvrstite UFO 50 u spisak naslova koje morate da nabavite tokom ove godine. U pitanju je kolekcija od pedeset igara koje su inspirisane 8-bitnim legendama, ali sadrže i elemente modernog dizajna. Iza ovog projekta stoji petočlani tim dizajnera čije su vam igre, kao što su Spelunky, Downwell, Time Barons, Skorpulac i Madhouse, sigurno poznate. Sem toga, dobri su izgledi da ćemo moći da nastavimo platformske akrobacije u proceduralno generisanim svetovima kada se pojavi Spelunky 2. Brojne druge platforme takođe će tokom godine dobiti dugo očekivane nastavke, kao što su Psychonauts 2, Guacamelee 2, Super Meat Boy Forever i, nadamo se, Ori and the Will of the Wisps. Takođe, Oddworld: Soulstorm je kombinacija rimejka i remastera slavnog Abe’s Exodusa. Ejb je ponovo u akciji, ali će nova priča biti mračnija i dizajn nivoa kompleksniji i izazovniji.

Ljubitelje sporta ove godine očekuje klasična kombinacija vožnji i zvučnih naslova. Rainbow Studios najavljuje MX vs. ATV All Out kao ultimativnu platformu za odmeravanje snaga terenskih dvotočkaša i četvorotočkaša, kao i za njihovo ekstenzivno doterivanje i unapređivanje. SimBin UK će sa GTR 3 preći na Unreal Engine 4, dok će Bigmoon staviti igrače u otvoreno okruženje igre Dakar 18 kako bi mogli da osete ugođaj učestvovanja u ovom slavnom trkačkom događaju. Pored očekivanog unapređenja automobila, The Crew 2 obećava enormnu mapu sa povećanim stepenom detalja. Za one koji naginju arkadnijim vožnjama Milestone sprema visokooktanski Gravel. Ako vam je pak bitniji izazov nego izled igre, zanimaće vas Lonely Mountains: Downhill tima Megagon. Broj poligona u ovoj igri je nizak, ali je stepen težine, dok se niz planinske obronke spuštate biciklom, ekstremno visok. Da tenis može da se posmatra i kao simulacija pokazaće nam Tennis World Tour, u kom ćemo moći da vodimo karijere novih, ali i realnih igrača, kao što je slavni Rodžer Federer

Među „velikim igrama” koje bi trebalo da se pojave tokom 2018. godine je Anthem, koji BioWare sprema za EA i koji je najavljen na prošlogodišnjem sajmu E3. Ipak, krajem januara je zvanično objavljeno da se igra neće pojaviti pre 2019. godine. Nadamo se da će to vreme biti iskorišćeno za stvaranje kvalitetnog sadržaja, a ne podmuklu integraciju mikrotransakcija.

Sa svakom novom godinom velika je šansa da brojni stariji igrači postanu cinični, pogotovo ako su se nekad bez pitanja kleli u igre studija kao što su Origin, Westwood, BioWare ili Blizzard. Iskustvo nas uči tome da se sve menja, pa je sada igračima jedina apsolutna uzdanica poljski CD Project Red. Zato, iako je najverovatnije da Cyberpunk 2077 neće biti završen ove godine, mi želimo da se nadamo da će se čudo ipak desiti. Slično tome, postoji šansa da će slavni rimejkovi proverenih hitova, kao što su System Shock i Black Mesa (Half Life), biti završeni ove godine, pa njihovim razvojnim studijima želimo brz i uspešan rad. Sa druge strane spektra očekivanja, možda će se Star Citizen i/ili Squadron 42 pojaviti ranije ako prestanemo da se nadamo da će baš ovo biti ta godina kada će konačno biti spremne za široku publiku.

• • •

Da li biste nam poverovali da, i pored toga što smo se ovoliko raspisali, nismo pomenuli preko sto igara koje će se sigurno i možda pojaviti tokom ove godine. Tu su ozbiljne igre koje će, ako se pojave, biti na listama najboljih u godini kao što je The Last of Us Part II. Isto tako, tu su zabavni i simpatični naslovi kao što su Yoshi i Yoku’s Island Express. Sprema se i još igara sa kartama, kao što su Lord of the Rings: The Card Game i Artifact, inspirisan neprestano popularnim MOBA hitom DoTA 2. Tu su i interesantni hibridi, na primer, Ooblets, čiji autori planiraju da spoje mehanike Pokemona, Animal Crossinga i Harvest Moona u jedinstvenu preslatku celinu, a ako vas interesuje augmentovana stvarnost, sprema se igra Harry Potter: Wizards Unite, varijanta Pokemon GO-a, samo sa magičnim stvorenjima iz sveta „Harija Potera”. Eto, sada nismo pomenuli samo devedeset pet naslova. O svim ostalim igrama sa spiska koji smo napravili ovom prilikom, a i o mnogim drugim, pre svega indie ostvarenjima koja često niknu za mesec dana i postanu gigahit, pisaćemo u mesecima koji su pred nama, što u kraćoj formi, što ponovo na više strana kada dođe vreme velikih igračkih sajmova.

Dragan KOSOVAC

 
 AKTUELNOSTI
Najiščekivanije igre u 2018. godini
Šta mislite o ovom tekstu?

 TEST JOY
A4Tech Bloody P81 i R70
Steelseries Sensei 310 i Rival 310

 JA, IGRAČ
Karađorđev desktop
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera