TEST RUN<>
012018<><>

WinX HD Video Converter Deluxe 5.11

Skup, ali vredi

Izdvojiti 46 „zelenih novčanica” za običan video-konverter? Ma, suludo! Pisali smo već o besplatnim rešenjima koja su više nego dobro opremljena za preduzimanje potrebnih akcija, a dotakli smo i neke komercijalne izdanke koji su daleko jeftiniji, a podjednako upotrebljivi. Kada se sve to izvaga, čini se da ništa ne govori u prilog proizvodu kompanije Digiarty Software, ali kada se otvori hauba...

Podrška za različite formate zapisa je strašna! HD Video Converter u Deluxe varijanti podržava preko 370 kodeka, kako video, tako i audio. Naravno, sve dolazi „zapakovano” u instalacionom paketu, što znači da nema potrebe za koketiranjem sa sistemom i oslanjanjem na podršku koju obezbeđuje sam korisnik. Konverzija pokriva klipove zabeležene u standardnoj definiciji, HD obliku, ali i ubavom 4K komplementu. Na meniju je i „pretabavanje” muzičkih numera, pa čak i download materijala sa online servisa – za to postoji podrška za preko 300 sajtova, među kojima su YouTube, Vimeo, DailyMotion, Vevo, SoundCloud... Podržan je i novi H.265 standard, ali je sve to tek početak.

HD Video Converter Deluxe funkcioniše po principu radnih profila, a to u velikoj meri olakšava pripremanje materijala za reprodukciju na odredišnom uređaju. Za tu svrhu pripremljeno je preko 400 šablona koji su podeljeni po kategorijama: Apple gedžeti, Android telefoni, Mac računari, linijski DVD plejeri i tako dalje. Naravno, na raspolaganju su i generički profili za „modelovanje” materijala u, na primer, HD oblik ili onom pogodnom za upload na YouTube. U moru mogućnosti lako ćete se snaći i posebno nam se dopalo što program odmah po učitavanju video-datoteke otvara poseban prozor iz kojeg se obavlja izbor šablona i podešavanje radnih parametara. Kad smo već kod toga, valja napomenuti da se kvalitet na izlazu tweakuje preko slajdera sa tri položaja: Low Quality, Normal i High Quality. Odmah dobijate i potvrdu o načinu na koji će biti spakovana audio-komponenta, o tome koja će biti radna rezolucija, te za koje prilike će ovako pripremljen materijal biti pogodan. Da li je moguće naknadno podešavanje i ručno biranje vrednosti radnih parametara? Jeste, ali o tome ćemo malo kasnije. Podržano je batch procesiranje, a svaki naredni fajl koji ubacite na radnu listu preuzima skup parametara podešen na početku. To nam se nije svidelo, jer smo očekivali da će program za svaku učitanu datoteku ponuditi izbor radnog profila, ali je dobro što to naknadno može da se promeni. Svaka datoteka može da se procesira drugim kodekom i drugačije podešenim parametrima, a sve to obavlja se iz glavne radne forme, kao i pomenuto „doštelavanje”.

Program se ne oslanja na uobičajena Windows rešenja kada je dizajn upravljačkog interfejsa u pitanju i veoma je pregledan. Pri vrhu se nalazi paleta alatki preko koje birate da li ćete da radite sa slikama, zvukom, video-datotekama ili URL-ovima (kombinacija nije dozvoljena). Odavde se obavlja i učitavanje materijala, brisanje radne liste, te pristup sekciji sa podešavanjima. Krupne ikonice jasno ukazuju na domen primene, čime je u neku ruku nadomešteno to što veličinu radnog prozora nije moguće menjati. U sredini je smeštena radna lista na kojoj se materijal predstavlja thumbnailovima i detaljnim tehničkim informacijama: vreme trajanja, radna rezolucija, naziv, format zapisa i tome slično. Upravo odavde se obavlja dodatno tweakovanje, klikom na ikonicu zupčanika. Sada ne samo što možete da odaberete neki drugi radni format, već možete i da se upustite u napredna podešavanja. Ručno upisujete bitrate, podešavate framerate i radnu rezoluciju, određujete odnos stranica izlaznog klipa, „čačkate” po opcijama vezanim za audio-komponentu... Ukoliko noseći format dozvoljava pakovanje materijala sa više od jednog kodeka, možete da obavite i njihov izbor. Zanimljivo je da promene koje ste načinili mogu da se označe kao podrazumevane ili da se automatski primene na sve učitane datoteke. Downside je to što ne mogu da se snime kao posebno kreiran profil. Svaki fajl može da se edituje i za to se otvara poseban prozor. Omogućeno je trimovanje, kropovanje, ubacivanje tekstualnih prevoda (SRT format) i menjanje intenziteta zvuka. Konačno, desni deo ekrana rezervisan je za preview prikaz, ali i pristup dodatnim opcijama. Tako je moguće uključiti deinterlace algoritam, obaviti spajanja učitanih klipova i aktivirati hardversku akceleraciju.

Upravo je hardverska akceleracija još jedan od parametara koji plasiraju ovaj program. Osim što može da iskoristi do osam procesorskih jezgara, WinX donosi optimizaciju za CUDA/NVENC standarde, zbog kojih obavljanje poslova teče kao po loju. Na našoj test mašini (AMD FX-8300, Nvidia GeForce GTX 780, 16 GB RAM), konvertovanje celovečernjeg filma iz HD MKV u SD AVI (XviD) format, uz hardcodeovanje tekstualnih prevoda i aktivan HQ engine, ovabljeno je za manje od 13 minuta.

WinX deluje kao kompaktan, snažan i opcijama nabiflovan program, koji brzinom rada uništava konkurenciju. Pri tome, izuzetno ga je jednostavno koristiti, čak i u portabilnom obliku. Nije bez mana, naravno, tako da se zub vremena vidi na upravljačkom interfejsu, a tu je i nedostatak nekih podrazumevanih opcija. Program ne omogućava izbor fonta, kodne stranice i boje tekstualnih prevoda, download sa online video-servisa ne podrazumeva automatsko odvajanje audio-komponente, nije dozvoljeno snimanje radnih šablona i tako dalje. Bez obzira na to, WinX je i dalje ozbiljan igrač na polju video-konvertera koji mora da se uzme u razmatranje prilikom odabira omiljene alatke iz klase.

Vladimir PISODOROV

 
Mozilla Firefox Quantum
Viber for Desktop 7.6.0, Telegram Desktop 1.1.23 i WhatsApp for PC 0.2.69
Responsive Site Designer 2.5
Adobe Dimension CC 2018
WinX HD Video Converter Deluxe 5.11
Šta mislite o ovom tekstu?
Bandicam 4.0.2
Dopamine 1.5.5
Reflector 3.0.1
CutoMe 2.2
InPixio Photo Maximizer 4.0
Laewo Music Recorder 2.3
Clean Space 7.16
Country Flags & IP Whois 0.2.3
AntiTrack for Windows 10
DesktopSnowOK 3.33
Google Scholar Button 1.5
Interactive Luminosity Masks 3.2
Snooper Professional 2.3.5
ThisIsMyFile 2.16
MixColors 2.2

Tip:
video-konverter
Potrebno:
Windows
Veličina:
67,3 MB
Cena:
46 dolara
Adresa:
www .winxdvd .com /hd -video -converter -deluxe
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera