TEST PLAY<>
012018<><>

Nine Parchments

Ukoliko ste u potrazi za solidnim, kooperativnim akcionim RPG-om i nipošto ne želite da ronite otrovnim dubinama free2play MOBA sveta, predlažem da razmislite o Nine Parchments. U pitanju je Frozenbyetov „omaž” serijalu Magicka, igra u kojoj četvoročlana ekipa čarobnjaka krstari linearnim nivoima, ubija monstere koji joj staju na put, skuplja kozmetički i korisni loot i leveluje skilove u jednostavnom drvcetu veština kad se pojedinačnom wizardu desi „ding”.

Nine Parchments je Frozenbyetov „omaž” serijalu Magicka, igra u kojoj četvoročlana ekipa čarobnjaka krstari linearnim nivoima, ubija monstere koji joj staju na put i skuplja loot.

Titularni pergamenti su nekakva comic relief varijanta Elder scrollsa, koje je nakon incidenta u magijskoj akademiji vetar razvejao na sve četiri strane sveta i koje studenti treba da pronađu kako znaju i umeju. Igra je smeštena u isti svet kao i Trine, što se može videti po estetici prostora, teksturama objekata i okruženja i nekim mobovima, mada je gejmplej sasvim drugačiji i ne zahteva zamaranje mozga logičkim zagonetkama.

Pomenutu Magicku samostalno ste moglida igrate teoretski, ali ne i praktično, jer se snaga i broj protivnika nisu skalirali u zavisnosti od broja igrača. Sa druge strane, Nine Parchments se može solirati bez većih problema. Protivnika će biti malko manje i imaće manji HP, tako da će stepen izazova biti identičan grupnom igranju. Zapravo, ako solirate, biće vam donekle lakše jer vas co-op drugari neće ubijati svakih 30 sekundi, što je bio lajtmotiv moje igračke sesije u društvu Koleta, Toma i Ufea, trojice sociopata koji su me nasumično zamrzavali, odmrzavali (vatrenim loptama), elektrošokovali, ubijali, pa rezovali i grohotnim smehom tresli svoje masivne stomake (mada su se na kraju svakog nivoa Qzma i Tom takmičili za prvo mestu po broju teammate killova, prim. ur.).

Ovo je vraški zabavan naslov ako ga igrate u društvu koje je tolerantno na glupe ispade, generalnu smotanost i friendly fire

Nine Parchments je vraški zabavna igra ako je igrate u društvu koje je tolerantno na glupe ispade, generalnu smotanost i friendly fire ili, još bolje, ukoliko ekipa na incidente tog tipa reaguje smehom. Ako, pak, neko iz škvadre spada u stare, ex hard-core MMO raidere koji su makar jednom izgovorili: „Uozbiljite se, došli smo da raidujemo, ne da se zabavljamo”, koji broje drugima koliko su puta stali u void zonu ili na neki treći način teraju mak na konac, ovo možda i nije igra za njega. Haos koji se stavlja ispred igrača može da se kontroliše u prvoj trećini igre, ali kako nivoi budu odmicali, od grupe će se tražiti progresivno sve veći stepen koordinisane saradnje čime se razvejava bezbrižno zezanje koje je dominiralo prvim satom. U igri ne možete da postavite neko opšte pravilo tipa: „aj’ ja ću fajerbol, ti zamrzavaj, a ti hiluj”, jer su protivnici u svakoj borbenoj grupi „prošarani” raznovrsnim elementalnim imunitetima i tolerancijama, što od igrača traži konstantno šaltanje vrsta ofanzivnih magija. Glasovna komunikacija pomaže, ali kako haos bude rastao, tako će i prostor za smislenu koordinaciju biti sve manji. Bukvalno manji, jer će vas igra sve češće smeštati u uske prostore i smanjivanjem „lufta” za kretanje i manevrisanje stavljati u situacije u kojima su ukrštanje vatre i friendly fire pravilo, a ne izuzetak.

Najkrupnija razlika u odnosu na Magicku tiče se borbenog sistema koji je ovde mnogo jednostavniji. Umesto da kombinacijom elemenata u realnom vremenu pravite custom spellove i eksperimentisanjem pronalazite efikasne kombinacije za uništavanje protivnika (i one koje vode samopovređivanju i vatrenoj/otrovnoj/nekoj drugoj smrti), u Nine Parchments ćete prosto birati spell koji želite da ispalite i ispaliti ga ili ga kanalisati. Svaki od njih je vezan za određeni element, a među njima postoji korelacija koju očekujete: vatrene čini, logično, najbolje deluju na ledene protivnike i vajs vrsa. Svaki put kad ubijete bossa i oslobodite jedan pergament, dobijate priliku za otključavanje jednog novog spella od tri ponuđena, čime svoj lik možete u potpunosti da prilagodite. Aktivni spell birate iz kružnog menija na vašem liku, rotacijom levo i desno, što je uz pomoć gamepada kudikamo lakše izvoditi nego putem miša i tastature, kada je efikasnije mapiranje čarolija na numeričke tastere i direktno pozivanje na taj način. Nine Parchments zapravo funkcioniše kao prosečan twin stick šuter kad su kretanje, nišanjenje i opaljivanje u pitanju, tako da Xbox 360/One gamepad ovde znači udobnost i ergonomiju.

Nine Parchments nema potencijal da vas mesecima drži za donju vilicu kao neke legendarne co-op igre, ali je na kraće staze solidan i nadasve zabavan.

Motivaciju za igranjem možete da pronađete i u sistemu permanentnih „anloksa”. Ako ispunite specifične uslove za ačivmente koje igra nudi, otključaćete mogućnost za igranje s drugim likovima, od kojih svaki ima svoje dijaloške deonice za soljenje atmosfere i, što je važnije, drugačije startne čini. Kozmetički loot koji nađete u igri, pre svega magijske šešire, možete i da prodajete na Steam berzi kao što to radite s odevnim predmetima iz PUBG-a ili oružanim skinovima za CS:GO, ali ih za sada niko ne kupuje.

Najveći problem u Nine Parchments jeste sumanuta odluka developera da single i multiplayer dele jedan isti (auto) sejv. To znači da ako, recimo, pre podne igrate sami, a uveče želite da opletete u društvu, morate da se pomirite s gubitkom progresa, ali, na sreću, dostignuti level i opremu zadržavate. Ovo je igra koju morate da završite u jednom cugu ako želite da ispratite priču do kraja, što baš i nije udobno jer će vam za to biti potrebno između pet i šest sati. U Frozenbyteu su navodno svesni problema i rade na fiksu, koji će možda biti dostupan u trenutku dok ovo budete čitali (bacite pogled na Steam forume).

Nine Parchments nema potencijal da vas mesecima drži za donju vilicu kao legendarne co-op igre poput Left4Deada ili šta-ti-ja-znam, ali je na kraće staze solidan i nadasve zabavan.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
PlayerUnknown’s Battlegrounds
World of Final Fantasy
Spellforce III
Seven: The Days Long Gone
Ode
Nine Parchments
Šta mislite o ovom tekstu?
Black Mirror
Shadowhand
Battle Chef Brigade
Space Pirates and Zombies 2
Persona V
Okami HD
Hello Neighbor
Far From Noise
Battlerite
Life Is Feudal
Destiny 2: The Curse of Osiris
Rumu
Cattails – Become a Cat
The Surge: A Walk in the Park
Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds
Total War: Rome II – Empire Divided

Platforma:
PC (Windows), PlayStation 4, Xbox One, Switch
Potrebno:
Intel Core i3 ili ekvivalent, 4 GB RAM, GeForce 500 serija/Radeon HD 6000 serija
Poželjno:
Intel Core i5 ili ekvivalent, 8 GB RAM, GeForce GTX 770/Radeon R9 380
Veličina:
4 GB
Adresa:
www .nineparchments .com

71
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera