TEST PLAY<>
012018<><>

World of Final Fantasy

Konačno portovan i na PC, ovo je jedan od onih naslova koji vrlo lako mogu da vas prevare. Zamišljena kao jednostavna igra za PS Vita, koja koristi osnovne elemente iz FF sveta i povezuje ih sa sistemom igranja nalik Pokemonima i sličnim igrama... Sve je to zarazno i zabavno, ali malo ko bi očekivao i nešto više od toga. Niko vas ne može kriviti ako ste upravo ovako nešto pomislili i u startu otpisali World of Final Fantasy kao nešto neozbiljno.

Omaž prošlosti serijala Final Fantasy, koji se prvo pojavio kao igra za PS Vita, sada dolazi kao port za PC.

Prvi susret s igrom ni ne obećava nešto mnogo više, pogotovo ako igrate ovaj port na PC-ju, gde ćete se od starta sresti s problemčićima. Međutim, kad konačno izvršite željena podešavanja (iz Steam configuration toola, ne iz same igre), malo se naviknete na kontrole (miš nije podržan, ali za sve postoje adekvatne prečice na tastaturi; a možete povezati i kontroler) i prođete dosadnjikav tutorijal, igra polako počinje da se odmotava i otkriva sloj po sloj stvari koje će vas postepeno uvlačiti u njen svet.

Iskusni igrači FF naslova verovatno neće biti iznenađeni kad shvate da se ispod šarene površine krije daleko više dubine nego što su to u početku očekivali. Igra je pre svega veoma slatka i predstavlja svojevrstan omaž prošlosti FF serijala. Igranje na kartu nostalgije vidno je bukvalno u svakom milimetru dizajna, u skrivenim nagoveštajima, u likovima, dijalozima, sitnim detaljima... Prepoznavaćete mnoge momente kako iz FF-a tako i iz Kingdom Heartsa, uključujući i brojne zanimljive cameo momente sa raznim, sada već legendarnim likovima.

Iskusni igrači FF naslova verovatno neće biti iznenađeni kad shvate da se ispod šarene površine krije daleko više dubine nego što su to u početku očekivali.

Priča počinje relativno jednostavno: Reynn i Lann su blizanci, glavni likovi u igri, koji su na misteriozan način preživeli smak sveta, ali im se pruža šansa da se iskupe ulaskom u paralelni magični svet Gymiore. Oboje pate od amnezije, ali uz pomoć više živopisnih likova ubrzo hvataju konce. Priča će se postepeno usložnjavati u pravom FF stilu i mada ne možemo baš reći da je na nivou „velikih” FF naslova (ponegde je pomalo zbrzana), neće vas ni razočarati.

Istovremeno s uvodom u narativ, postepeno ćete učiti i prve korake gameplaya, pre svega borbe. Tvorci igre su se i tu držali nekadašnjih FF naslova i sigurno će vam biti poznat potezni sistem (potpuno ili delimično) uz AP koji se troše napadima i linije koje se pune do napada. Pohvalno je što se zaista mnogo toga u igri može prilagoditi vlastitom ukusu. Možete igrati potpuno potezno ili aktivirati da vreme i dalje teče dok birate akcije, mogu se isključiti nasumični encounteri, može se čak aktivirati automatska borba ili ubrzati vreme... Čak se i meni može menjati iz modernog u klasični i obrnuto.

Osnovicu gameplaya čini susret između klasičnih FF elemenata i igara u stilu Pokemona.

Međutim, osnovicu gameplaya čini susret između ovih klasičnih FF elemenata i igara u stilu Pokemona. Naime, brat i sestra imaju zadatak da hvataju stvorenjca koja se nazivaju Mirages i koja naseljavaju pomenuti paralelni svet. Tokom igre ćete putovati po svetu, posećivati gradove i dungeone i sretati razna simpatična bića. S njima se borite, a kad ih oslabite (ili pridobijete na neki drugi način), možete pokušati da ih zarobite. Oni onda postaju deo vašeg tima i tu zapravo stižemo do najboljeg dela ove igre. Celokupna kombinatorika i taktiziranje s ovim monstrumčićima neverovatno su dobro osmišljeni, višeslojni, komplikovani i traže zaista dosta razmišljanja s vaše strane. Ako ste mislili da ovoj igri pristupite kao da je u pitanju opuštena razbibriga, World of Final Fantasy vrlo brzo će vas osvestiti. Nemojte pogrešno shvatiti, nije ovo preteška igra, ali ne može se ni igrati bez uključivanja mozga.

Mirages dolaze u više veličina, a vi ih onda (bukvalno) slažete sebi na glavu (uvek najmanji dolazi na vrh), s tim što birate i svoju veličinu. Naime, vi u paralelnom svetu možete biti normalni, to jest veliki, ili izabrati manju, slađu formu, koja vas ne menja samo kozmetički, već vam i omogućava da „jašete” na nekim većim stvorenjima. Tako pravite kombinacije za likove normalne veličine, pa kombinacije za likove koji su umanjeni, a potrebno je i da izaberete koje ćete stvorove voditi sa sobom (dobijaju XP i kad ih ne koristite), a koje ostaviti. Snaga, HP i druge osobine naslaganih bića sabiraju se, ali se i slabosti prenose s jednih na druge, tako da je taktiziranje neophodno. Mirages mogu i rasti, a s prelaskom nivoa dobijaju i nove sposobnosti koje birate iz posebnog drveta veština za svakog od njih. Neke možete da vodite sa sobom i kao pratioce, pri čemu vam oni mogu pomagati da pronađete skrivene predmete i blago, na primer, ili da savladate neke prepreke. Broj kombinacija i mogućnosti prilagođavanja gotovo su beskrajni i u tome je verovatno i najveća čar ove igre: možete je u potpunosti podesiti prema svojim željama i igrati svaki put drugačije.

Iako je igra razvijana prvenstveno za Vitu, vizuelno ne razočarava. Pre svega se za nju može reći da je slatka i živopisna, a sve igra na kartu nostalgije. Takođe, nove muzičke teme mešaju se sa starim, dobro poznatim melodijama, klasični likovi imaju iste glasove kao u originalnim naslovima – a tu je još gomila detalja koje pravim fanovima sigurno neće promaći.

Iako je igra direktan port, igranje na PC-ju joj ne umanjuje igrivost previše. Možda će nekima zasmetati to što je „zaključana” na 30 FPS, mada, iskreno, to zaista ne predstavlja neki preveliki problem za jedan taktički potezni RPG, a uz configuration tool iz Steama moguće je doterati prikaz. Kontrole su možda u startu malo čudne, ali se brzo navikava na njih.

Teško je doneti konačni sud o jednoj ovakvoj igri. To svakako nije jedan od onih „velikih” FF naslova koji su doneli slavu ovoj franšizi, ali jeste igra pravljena za njihove fanove. Ovo je zapravo savršen omaž Finalnoj fantaziji, napravljen da vas zabavi, nasmeje i da vam sve vreme igranja bude toplo oko srca.

Jovana KUZMANOVIĆ

 
PlayerUnknown’s Battlegrounds
World of Final Fantasy
Šta mislite o ovom tekstu?
Spellforce III
Seven: The Days Long Gone
Ode
Nine Parchments
Black Mirror
Shadowhand
Battle Chef Brigade
Space Pirates and Zombies 2
Persona V
Okami HD
Hello Neighbor
Far From Noise
Battlerite
Life Is Feudal
Destiny 2: The Curse of Osiris
Rumu
Cattails – Become a Cat
The Surge: A Walk in the Park
Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds
Total War: Rome II – Empire Divided

Platforma:
PC, PS Vita, PlayStation 4
Potrebno:
Core i3 2 GHz ili više, 4 GB RAM, GeForce GTS 450 1 GB/Radeon HD 5770 1 GB ili bolje
Poželjno:
Core i3 2,4 GHz, 8 GB RAM, GeForce GTX 660 2 GB/Radeon HD 7850 2 GB ili bolje
Veličina:
15 GB
Adresa:
www .worldoffinalfantasy .com
Kontakt:
ComputerLand

80
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera