KOMPJUTERI I FILM<>
122017<><>

Filmovi, ukratko

24 Hours to Live

Tokom protekle tri i po decenije, Brajan Smerz je od kaskadera postao koordinator, zatim asistent režije i, na kraju, režiser. Zato ne čudi da je njegov najnoviji film „24 Hours to Live” triler sa mnogo akcije. U pitanju je priča o Tevisu Konradu, bivšem elitnom vojniku koji nakon lične tragedije počinje da radi prljave poslove za CIA. Nakon što ga agencija izda i naizgled smrtonosni hitac mu oduzme život, Trevis se ipak budi i saznaje da je, zahvaljujući ekstremnoj medicinskoj proceduri, dobio još 24 sata da ispravi pogrešne odluke i osveti se ljudima za koje je do nedavno radio. Specijalne kompjuterske efekte za film izveli su stručnjaci iz studija Iloura i Stereo D. Glavne uloge u filmu tumače Itan Hok, Rutger Hauer, Pol Anderson i Liam Kaninghem.

Pitch Perfect 3

 
Krajem decembra u bioskope stiže finalno poglavlje trilogije muzičkih komedija „Pitch Perfect”. Devojke koje su pevale u sastavu Barden Bellas završile su koledž i svaka od njih, sa manje ili više uspeha, pokušava da nađe svoje mesto u velikom svetu. Kada im se ukaže prilika da se ponovo okupe i nastupaju na USO turneji u Evropi, one je oberučke prihvataju, ali tada na grubi način saznaju da je među bendovima u „stvarnom svetu” konkurencija još oštrija nego na koledžu, pogotovo zato što, za razliku od njih, ostale grupe koriste – instrumente! Film je režirala Triš Si („Step Up All In”), a digitalne efekte radili su studiji Pixomondo i Level 256. Glavne uloge ponovo tumače Ana Kendrik, Britani Snou, Rebel Vilson, Ana Kamp i Hejli Stajnfeld.

Loving Vincent

Ako volite likovnu umetnost, ne smete da propustite film „Loving Vincent”. U pitanju je prvi animirani film u kom je svaka sličica ručno slikana uljanim bojama na slikarskom platnu, a tema je život Vinsenta van Goga i okolnosti koje su dovele do njegove smrti. Režiseri Dorota Kobiela i Hju Velčman radili su sa 125 klasično orijentisanih slikara. Oni su na osnovu snimljenih filmskih kadrova napravili više od 65.000 slika, koje su zatim korišćene tokom animacije. Radnja filma počinje godinu dana nakon smrti slavnog slikara, kada poštar Rulen daje svom sinu Armandu veoma važan zadatak. Mora da pronađe Tea van Goga i uruči mu poslednje pismo koje je Vinsent napisao pre smrti. Glavne uloge tumače Kris O’Daud, Džerom Flin, Daglas But i Serše Ronan.

The Greatest Showman

 
Poslednjih dana 2017. godine u bioskope stiže film „The Greatest Showman” u režiji Majkla Grejsija i po scenariju Bila Kondona („Gods and Monsters”) i Dženi Biks („Rio 2”). U pitanju je originalna priča zasnovana na fragmentima romantizirane biografije američkog šoumena P.T. Barnuma, osobe koju mnogi smatraju ocem modernog šou-biznisa. Iako je ime Barnum postalo sinonim za velike cirkuske nastupe, ovaj film se bavi njegovim počecima i tome kako je došao na ideju da napravi spektakularnu predstavu koju će želeti da vidi ceo svet. Specijalni kompjuterski efekti za film rađeni su u studijima MPC, Raynault VFX, EDI i Brainstorm Digital. Glavne uloge tumače Hju Džekmen, Mišel Vilijams, Zek Efron, Rebeka Ferguson i Zendaja.

Molly’s Game

Svi ljubitelji dobro napisanih dijaloga cene Arona Sorkina i vole filmove i serije na kojima je radio. Krimi-drama „Molly’s Game” je režiserski debi ovog autora. Sorkin je, naravno, odgovoran i za scenario, koji je nastao na osnovu autobiografske knjige Moli Blum. Film prati gotovo fantastični, ali istinit splet događaja. Blumova je više od deset godina organizovala ekskluzivne partije pokera za filmske zvezde, sportiste, milijardere i mafijaše. Kada je uhapse agenti FBI-a, Moli će pokušati da iskoristiti rupe i sive zone u zakonu kako bi se dokopala slobode. Specijalni digitalni efekti za film urađeni su u studiju Mr. X, Inc. Glavne uloge tumače Džesika Čestejn, Idris Elba, Kevin Kostner, Majkl Sera, Kris O’Daud i Grem Grin.

Father Figures

 
Među vizuelnim spektaklima koji pune bioskope ovih dana, uskoro će se naći jedna tradicionalnija komedija. U pitanju je „Father Figures”, režiserski debi Lorensa Šera, koji je bio direktor fotografije na većini popularnih komedija Toda Filipsa, kao što je serijal „Hangover”. Ovo je priča o blizancima Kajlu i Piteru Rejnoldsu, koji su celog života mislili da je njihov otac umro kada su bili mali. Kada im majka otkrije istinu da se ludo zabavljala u mladosti i da ni sama ne zna ko je njihov otac, Piter i Kajl kreću na put da posete sve „osumnjičene” i pronađu svog oca. Kompjuterski efekti u ovom filmu izvedeni su u studijima Lola VFX, Entity, Talking Bird i Zoic. Oven Vilson i Ed Helms predvode glumačku postavu, u kojoj su i Glen Klous, J. K. Simons i Kristofer Voken.

Dragan KOSOVAC

 
 TRŽIŠTE
Digitalna transformacija (2)

 PRIMENA
Potraga za devetom planetom

 NA LICU MESTA
Huawei razvojni centri u Finskoj
Reboot Infogamer 2017, Zagreb
Devoxx konferencija
Epson prezentacija

 KOMPJUTERI I FILM
Star Wars: The Last Jedi
Paddington 2
Ferdinand
Jumanji: Welcome to the Jungle
Filmovi, ukratko
Šta mislite o ovom tekstu?

 VREMENSKA MAŠINA
Amiga CDTV, Half-Life i King Kong

 PRST NA ČELO
Kraja nema, vratimo se na početak
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera