TEST JOY<>
122017<><>

Razer Abyssus V2

Ambiciozni prašinar

Od pre par godina svaki viđeniji proizvođač igračkih periferija ima „osnovni” model. Ovi uređaji su lišeni dodatnih tastera i opcija i, mada su na papiru osnovni, predstavljaju se kao idealni miševi za RTS i MOBA igrače, kojima treba što jednostavniji „držač desnog klika”, što ovakvi miševi upravo i jesu. Razerov „regrut” nosi naziv Abyssus, verzije dva, i mi smo imali priliku da ga testiramo.

Familijarna sličnost sa ostalim Razer miševima je primetna i pozdravljamo je, jer je već na prvi pogled i dodir očigledno da ne dobijate manje kvalitetan proizvod, već samo manje opcija. Miš je simetričan, nešto manjih dimenzija i gotovo savršeno leži u ruci, bez obzira na način na koji držite miš, blago je udubljen u sredini i strm ka podlozi, pa bez problema može da se drži sa dva prsta i da ne ispada. Nešto manje dimenzije i simetričan oblik neće pogodovati korisnicima sa većom šakom i/ili naviknutim na veće, „ergonomske” miševe. Abyssus je takođe izuzetno lagan (80 grama bez kabla) što se nama dopada ali, opet, nije za svakoga. Kvalitet izrade i završne obrade odgovaraju skupljim modelima (što generalno znači dobro). Prljavštinoupijajući sloj na gornjoj površini nije preterano revnostan, a bočne strane obložene gumom pomaže u stabilnosti i pravi lep kontrast sa plastikom.

Proizvođač tastere naziva Hyperesponse, nema podataka o proizvođaču prekidača, ali obećana brojka od 20 miliona klikova verovatno znači Omron ili sličan kvalitet. Osećaj tastera, kako osnovnih tako i onog ispod skrola i „šaltalice” za vrednost rezolucije je odličan. Otpor i klik su jasni, nema odstupanja, škripe, preskakanja. Ivice osnovnih tastera su blago uzdignute, što pored estetske vrednosti, zadržava prste da ne pobegnu sa miša u žaru borbe. Skrol točkić predstavlja lekciju, da ne preteramo da ga nazovemo idealnim, ali je vraški blizu. Velike teflonske „klizajljke” olakšavaju bacakanje već laganog miša.

Abyssus V2 je dobio aktuelni Razer optički senzor (neki Pixart se krije ispod haube), maksimalne rezolucije 5000 tačaka po inču. Iako se u sekciji sa pitanjima na sajtu proizvođača navodi problem sa praćenjem pri brzom pomeranju miša, mi ovaj problem nismo primetili. Ni u jednom trenutku nam se Abyssus V2 nije učinio nepreciznim ili „zbunjenim”. Jedino smo primetili nešto veću distancu na kojoj senzor prestaje da prati podlogu (tri do četiri milimetra).

Kako je ovaj model napravljen po filozofiji less is more, može da radi bez softvera. Pet koraka za promenu vrednosti rezolucije su predefinisani (800, 1800, 2400, 3600 i 5000) i tasterom iza skrola ciklično prolazite kroz ove njihove vrednosti. Ako vam treba više, možete da instalirate Synapse koji vam omogućava dodeljivanje funkcija i makroa, što verovatno nije pametno za miš sa 3+1 tastera, ali more is more. Naravno možete da podesite i brzinu odziva i akceleraciju. Takođe postoji mogućnost podešavanja pozadinskog osvetljenja ali, u duhu tradicije, na raspolaganju su samo Razer zelena, tradicionalna plava, kao i nijansa između (tirkiz), kao i samo jedan efekat -"disanje”.

Razer Abyssus V2 nas je više nego prijatno iznenadio kao osnovni miš poznatog proizvođača, koji je sve što i najskuplji modeli (možda nema Omron prekidače), izuzev bočnih tastera. Kako je zamišljen pre svega za RTS i MOBA igre, ovo nije nedostatak, ali će često i u svakodnevnom radu faliti bar ta dva tastera. Ako vam bočni tasteri, to jest njihovo odsustvo ne predstavlja problem i smatrate da kategorija „osnovnih” miševa izvikanih marki vredi 40 evra, ovaj mališa vas neće razočarati. Uz to, za promenu, nije značajno skuplji na našem tržištu, ako pažljivo kupujete.

Danilo LUKINOVIĆ

 
 AKTUELNOSTI
Blizzcon 2017

 NA LICU MESTA
Beokon 2017

 TEST JOY
SteelSeries Arctis 3 i 5
Zowie Celeritas II, MS Industrial Thunder i Steelseries Apex M750
Razer Abyssus V2
Šta mislite o ovom tekstu?
SteelSeries QcK Prism

 JA, IGRAČ
Send Nudes

Senzor:
optički, maks. rezolucija 5000 tpi
Broj tastera:
4
Ostalo:
mogučnost dodeljivanja funkcija i makroa tasterima, podešavanje brzine odziva, podešavanje nivoa akceleracije, kalibracija na podlogu, zeleno/plavo/tirkizno pozadinsko osvetljenje, promena vrednosti rezolucije u pet koraka bez potrebe za instalacijom drajvera, USB veza
Proizvođač:
Razer
Kontakt:
ComputerLand Games
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera