AKTUELNOSTI<>
122017<><>

Blizzcon 2017

Očekivani spektakl

Anahajm, Kalifornija, 3-5. novembar

Jedanaesti Blizzcon nastavio je sa trendom obaranja sopstvenih rekorda u skladu sa sve većim brojem fanova igara i franšiza ovog studija. Zahvaljujući tome što je Konvencioni centar u Anahajmu dobio novu halu, Blizzcon je bio veći nego ranije, sa više od 35.000 posetilaca. Ovom broju treba dodati i multimilionski online auditorijum, jer su razne prezentacije, konferencije, događaji i turniri strimovani uživo, što besplatno što iza Blizzcon Virtual Ticket paywalla. Pod proverenom parolom „za svakog ponešto” ovogodišnji Blizzcon obradovao je ljubitelje svih popularnih serijala ovog studija, makar to bila nekolicina kratkih panela kao što je bio slučaj sa Diablom III.

Ceremonija svečanog otvaranja započela je kratkom rekapitulacijom poslednjih dvanaest meseci za Blizzard, što je krunisano podacima da naslove ovog studija mesečno igra više od 40 miliona ljudi, kao i da je tokom prošle godine više od 100.000 igrača učestvovalo u zvaničnim e-sports takmičenjima u Blizzardovim igrama. StarCraft 2 nije dobio mnogo novog sadržaja, ali veliki deo onog što jeste dostupno od sada je – besplatno! Sada bilo ko može besplatno da igra StarCraft 2: Wings of Liberty, a ako imate samo prvo poglavlje SC2, dobijate za dž drugo, Heart of the Swarm. Takođe, besplatan je pristup ranked ladderu, kao i commanderima do petog nivoa. Predstavljena je i nova co-op misija „Part and Parcel”, a tandem Mira Han i Mat Horner moći će da se biraju kao novi commanderi. Na globalnom finalu SC2 World Championship Seriesa, Rogue je sa 4:2 nadigrao soOa.

Heroes of the Storm dobija kako novi sadržaj, tako i značajne promene u mehanici, što u okviru samih partija, što „iza kulisa”. Tako su putem prelepog sinematika predstavljeni novi heroji koji u Nexus dolaze iz drugih Blizzovih igara. Alextraza iz Warcrafta je support heroj sa sposobnošću da se transformiše u ogromnog zmaja, dok je iz Overwatcha ubačen Hanzo, assasin sa velikim dometom, ali sporim osnovnim napadom. Razvojni tim je doterao kameru, kao i način prikazivanja nevidljivih heroja. Verovatno najbitnije, matchmaking u HotS-u biće unapređen, kao i sistem računanja MMR-a, koji će sada biti zasnovan na uspešnosti svakog pojedinačnog igrača tokom partije, a ne celih timova. U završnici HotS Global Championshipa tim MVP Black je u finalu pobedio Fnatic sa 3:1.

Nova ekspanzija za Hearthstone je Kobolds and Catacombs, koji donosi devet legendarnih oružja, po jedno za svaku klasu, čak i one koje do sada nisu imale oružja. Ova ekspanzija dodaje igri novi single player mod nazvan Dungeon Run, koji Ben Brode naziva „Hearthstone Roguelike”. Igrač počinje partiju sa špilom od samo deset karata, pokušava da savlada osam bosova u nizu, ali njihov raspored u nelinearnoj tamnici je nasumičan. Sa svakom pobedom stičete nove karte i postajete sve sposobniji za veće izazove koji čekaju dublje u tamnici. U neizvesnom finalu turnira Hearthstone INN-Vitatioal, Grimestreet Grifters su sa 6:5 pobedili tim Chillblade Crusaders.

Blizzardova igra oko koje se trenutno diže najviše prašine, Overwatch, dobila je novu mapu, „Blizzardworld”, koja je inspirisana ostalim naslovima slavnog studija. Predstavljena je i Moira. Ova nova junakinja je agresivni support koji resurs za lečenje saveznika stiče napadima. Predstavljen je novi prelepi sinematik, „Honor and Glory”, čija je tema Reinhardtova prošlost. Održan je i Overwatch World Cup, u kome je Južna Koreja pobedila Kanadu sa 4:1.

Za kraj smo ostavili priču o WoW-u. Dok je najava sedme ekspanzije, čiji je naslov Battle for Azeroth, bila potpuno očekivana, publika je jednako burno reagovala na najavu World of Warcraft Classica, odnosno servera na kojima će moći da se igra „Vanilla WoW”. U finalu WoW Arena World Championshipa trijumfovao je ABC sa 4:0 protiv ekipe Panda Global.

Battle for Azeroth vraća fokus igre na sukob između Alijanse i Horde, što će dovesti do promene raspodele moći u svetu – Alijansa preuzima kontrolu nad Istočnim kraljevstvima, dok Horda osvaja Kalimdor. Kako interkontinentalno ratovanje zahteva jaku mornaricu, obe frakcije će potražiti saveznike među slavnim moreplovcima. Tako nova ekspanzija donosi dva mini-kontinenta, pripadnici Alijanse idu na Kul Tiras, dok Hordaši kreću ka Zandalaru. Svaki kontinent ima tri velike zone, a pripadnici suprotnih frakcija će tek na maksimalnom, 120. nivou moći da se upute na protivničku teritoriju i bore za dominaciju i kontrolu nad novom vrednom supstancom – Azeritom (koji je životna energija ranjene planete Azeroth). Pošto artefakt-oružja odlaze u penziju, novi moćni predmet je medaljon Heart of Azeroth, koji, umesto artifact powerom, „punite” Azeritom da biste njegovim levelovanjem otključavali novu vrstu traitova koji nisu na samom medaljonu, nego u tri dela oklopa. Novi vid pojednostavljenja igračkih mehanika stiže i otklanjanjem tier setova (i njihovih bonusa) iz igre.

Battle for Azeroth donosi deset novih tamnica za pet igrača, četiri na svakom mini-kontinentu tokom levelinga, plus dve tamnice balansirane za maksimalni nivo. Mitik keystoneovi ostaju u igri, sa nekim dodacima i osveženjima. Ekspanzija će imati bar tri velika raida, a glavni protivnik u drugom će biti kraljica Azshara. Tu su dve nove arene i jedan novi battleground, čija tema će biti bitka za Azerit. Svaka frakcija dobija čak tri nove rase. Hordi se pridružuju Zandalari trolovi, Highmountain taureni i Nightbournei, dok u redove Alijanse stižu Dark Iron patuljci, Lightforged drenai i Void elfovi.

Značajna novost u igri su Warfrontsi, kooperativni PvE raidovi za 20 igrača, koji po strukturi podsećaju na RTS misiju iz Warcrafta, sa izgradnjom baze i napadom na protivničko utvrđenje. Tu su i ostrvske ekspedicije, scenariji za tri igrača sa proceduralno generisanim sadržajem u kojima je cilj da savladate PvE izazove pre nego što to urade tri heroja iz protivničke frakcije, koji mogu da budu ili drugi igrači ili NPC-jevi. BfA uvodi i skalabilnost starog sadržaja, pa će kvestovi iz vanille moći da se rade od 10. do 60. nivoa, bez obzira na zonu. Kvestovi iz TBC i WotLK će da se skaliraju od 60. do 80. nivoa, a oni iz Cata i MoP od 80. do 90.

Uz brojne panele o raznim aspektima dizajna Blizzardovih igara, svetova i likova, tu su bila i uvek popularna takmičenja u plesu i kospleju. Kao svake godine Blizzcon je zatvorio koncert, ovog puta izvođač je bio engleski rok bend Muse.

Dragan KOSOVAC

 
 AKTUELNOSTI
Blizzcon 2017
Šta mislite o ovom tekstu?

 NA LICU MESTA
Beokon 2017

 TEST JOY
SteelSeries Arctis 3 i 5
Zowie Celeritas II, MS Industrial Thunder i Steelseries Apex M750
Razer Abyssus V2
SteelSeries QcK Prism

 JA, IGRAČ
Send Nudes
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera