TEST DRIVE<>
112017<><>

Corinex AV200 Powerline

Razdaljina nije problem

Powerline adapteri (home plug) su uređaji koji služe za proširivanje računarske mreže putem električnih instalacija. Koncept nije nikakva novost i često smo slične uređaje imali na testu. Činjenica je da se ne koriste mnogo, ali su svakako odlično rešenje u slučajevima kada treba razvući mrežu u prostorijama gde se adaptacija zidova ili kablovi po podu smatraju smrtnim grehom, a Wi-Fi nije moguć. U takvim situacijama se koriste dva powerline adaptera koji se priključuju u struju blizu uređaja koji treba da se povežu. Adapteri vezu sa tim uređajima ostvaruju LAN kablom, a mrežna veza između dva adaptera se odvija kroz električne instalacije. Ovakvo rešenje ima svoje pozitivne i negativne strane.

Ovog puta smo na test dobili uređaje ne tako poznate firme Corinex sa oznakom AV200. U kutiji se nalaze dva adaptera, dva LAN kabla dužine dva metra, CD i prateću dokumentaciju. Adapteri su urađeni od jake bele mat plastike sa gomilom sitnih otvora. Predviđeni su da se priključe u monofaznu utičnicu i pozdravljamo odluku proizvođača da na sebi imaju i prolaznu utičnicu koja se može iskoristiti da se na nju priključe isti uređaji koji će se i povezati na mrežu. Sa prednje strane primećujemo dva tastera. ’Standby’ se koristi za energy saving mod kada se uređaj aktivno ne koristi. Ispod je taster ’Sync/Rst’, koji se koristi za sinhronizaciju dva ili više adaptera, kao i za resetovanje adaptera. Ispod je „VPI” LED, koji nam signalizira kvalitet postignutog signala između dva adaptera kroz električnu mrežu i „ETH” LED koji signalizira dostupnost Ethernet linka, kao i aktivnost u okviru njega.

U prošlosti smo bili svedoci mnogih sigurnosnih propusta kod ovakvih uređaja. Često se dešavalo u zgradama da komšije sa istim adapterom dolaze u priliku da „prate” link ni krivi ni dužni. Corinex je ovaj problem rešio jakim 168-bitnim DES/3DES enkripcijama i takve stvari kod ovih adaptera ne bi trebalo da se dešavaju. Ovome ide u prilog i sinhronizacija povezanih adaptera pritiskom na dugmad. (Da bi se komšija sa svojim adapterom povezao na naše adaptere, potrebno je da ima „insajderski prst”). Corinex navodi da su adapteri sposobni da prenose podatke brzinom od 200 Mbit/s na razdaljini do 300 metara. Protok je osetno slabiji od par sličnih adaptera koje smo prethodno imali na testu. Pritom su LAN portovi 10/100 Mbit/s.

Veliki kamen spoticanja leži u činjenici da adapteri moraju biti na istoj fazi. Ukoliko imamo problem sa mrežom na udaljenom računaru, malo je verovatno da će biti na istoj fazi kao i uređaj sa kojim treba da se poveže. Mi smo nekako „potrefili” fazu i adapteri su se povezali bez problema, a računar je pod Ethernet konekcijom video SSID rutera. Prvo što smo primetili jeste da se adapteri greju malo više nego što bi trebalo, mada ne nešto alarmantno. Na CD-u nalazimo opširna uputstva i tehničku dokumentaciju, kao i opciju Improve network performance, koja će promeniti određene vrednosti u registry bazi Windowsa, što može da bude problem za manje iskusne korisnike. Za upravljanje adapterima se koristi veb interfejs. U okviru njega imamo nekoliko opcija: status, informacije o adapterima, osnovna i napredna podešavanja. Osnovna podešavanja su naravno predviđena za manje iskusne sa svega par opcija. Pod naprednim podešavanjima imamo setove opcija vezanih za MAC adrese, podešavanje mreže, PHY, multicast, VLAN, prioritet. Pod PHY imamo uključivanja notches moda, kada će adapteri sami birati frekventni opseg između 2 i 32 megaherca za međusobnu komunikaciju i na taj način smanjiti ili izbeći smetnje. Nije moguće ručno biranje frekventnog opsega. Multicast opcija je predviđena za strimovanje videa i korisna je kada imamo više umreženih adaptera, gde ćemo određenom dati prioritet.

Ovo je dobro rešenje za ipak retke situacije. Uključivanje u mrežu uređaja na većoj daljini bez razvlačenja instalacije se na ovaj način rešava veoma brzo, prostim priključivanjem kablova, uz malo ili nimalo podešavanja. Problem može da predstavlja samo činjenica da adapteri moraju biti na istoj fazi. Ugrađene tehnologije peglaju šum, a protok od 200 Mbit/s (prema specifikaciji) je sasvim dovoljan za najveći broj scenarija. Za veće protoke na veću udaljenost morate razmisliti o drugim rešenjima.

Dejan PETROVIĆ

 
Intel Coffee Lake Core i7-8700K, Gigabyte Z370 Aorus Gaming 7, MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC
AMD Ryzen Threadripper 1950X i Gigabyte X399 Aorus Gaming 7
NZXT Kraken X62
Fujifilm X-T20
Epson EcoTank L4160 i L6170
Logitech MX Ergo
Modecom Volcano MC-800M
Kingston DataTraveler Ultimate GT 2 TB
Logitech Brio 4K Streamer Edition
LG Signature OLED 4K TV (65W7V)
Brinno Construction Camera BCC100 i BCC200
Corinex AV200 Powerline
Šta mislite o ovom tekstu?

Osnovno:
Homeplug AV standard, 200 Mbit/s
Funkcije:
10/100BaseT, Noise Filter, razdaljina do 300 m, CSMA/CARP protocol, 802.1D bridge, Bridge Forwarding, 802.1Q VLAN, DES/3DES 168-bit enkripcija, OFDM
Dimenzije:
70,3 × 73,6 × 140mm
Proizvođač:
Corinex
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera