TEST DRIVE<>
112017<><>

LG Signature OLED 4K TV (65W7V)

Zlatna zvezda

Uzbuđen poput inženjera na aeromitingu koji ne može da dođe sebi objašnjavajući svima oko sebe koje tehnologije i fizičke sile učestvuju prilikom svakog manevra aviona, potpisnik ovih redova (audio-video nacista) sa sličnim entuzijazmom pristupa testiranju najnovijih televizora koji pretenduju da nose titulu najbolji ili najkvalitetniji. Kako je ovo istovremeno i jedan od najskupljih televizora na tržištu, da vidimo zašto je LG 65W7V bolji i drugačiji od drugih.

Ultra tanak panel je tanji od savremenog mobilnog telefona. Bez nosača je „debeo” 2,7 milimetara, a sa nosačem čitavih 3,9! LG ovaj panel naziva Wallpaper zato što je savitljiv (do neke mere), pa samo postavljanje na nosač podseća na lepljenje postera na zid. I sam nosač je specifičan i drugačiji od drugih. Naime, panel se na nosač pričvršćuje uz pomoć magneta, pa možemo da ponovimo da se na neki način lepi poput postera na zid. Ovakav koncept omogućava i nove dizajnerske avanture, poput postavljanja nosača na staklo, a kada se na njega nalepi panel, stiče se utisak da televizor lebdi u vazduhu, što može da izgleda veoma efektno u zavisnosti od prostorije u koju se postavlja.

Ovako elegantan panel je bilo moguće dizajnirati samo tako što je od njega odvojena elektronika i, što je još bitnije, zvučnici, koji uslovljavaju širinu kućišta kod klasičnog dizajna televizora. U slučaju modela 65W7V, rešenje je integracija elektronike televizora u Soundbar. Višestruka korist dobijena je ovakvim rešenjem – elegantan panel na prvom mestu, elektronika može da ima bolje hlađenje i mesta za više spoljnih priključaka i, naravno, više mesta za veće zvučnike.

Kako je ovo LG-jeva perjanica, otišlo se i korak dalje. Zvučnici imaju sertifikat Dolby Atmos sistema. Moramo ukratko da objasnimo šta je Dolby Atmos i kako se ovaj sistem uopšte našao u Soundbaru. Tradicionalni stereo zvučnici mogu, uz pomoć raznih zvučnih efekata, da simuliraju surround efekte većih 5.1 zvučnih sistema. Sa druge strane, 5.1 sistem zvučnika želi da vam proširi zvučnu sliku, tako da je svuda oko vas u prostoriji. Ipak, kada treba da se stvori utisak da je, na primer, avion preleteo preko vaše glave, a ne pored, nastaje problem koji Dolby Atmos sistem pokušava da reši. U takvom sistemu se dodaju zvučnici koji su okrenuti prema plafonu, tako da se zvuk odbija od njega, omogućavajući tu dodatnu dimenziju.

Soundbar na 65W7V pokušava istovremeno da emulira dve stvari: da iz stereo slike stvori i surround i Dolby Atmos zvučnu sliku. Moramo da pohvalimo LG za pokušaj, ali pripadnost audio-video fanaticima nam ne dozvoljava da priznamo da su u tome i uspeli. Za utehu, reprodukcija zvuka je dovoljno glasna za osrednju prostoriju, mnogo više nego što biste imali sa standardnim TV-om u koji su ugrađeni mali zvučnici.

Soundbar je povezan sa panelom uz pomoć samo jednog tankog flat kabla i upravo taj kabl, koliko god neupadljiv, jedini je koji kvari utisak da je panel sam na zidu, poput postera.

Za razliku od zvuka koji je pun kompromisa, slika koju reprodukuje 65W7V je zaista vrhunska. Osvetljenje i kontrast su povećani za čak 25 odsto, kako tvrdi LG. Iako nismo u mogućnosti da to tačno izmerimo, vidno je poboljšanje koje ovogodišnji model pruža. Takođe, primetno je da je nivo šuma u slici koji se javljao u najtamnijim i najsvetlijim tonovima slike ove godine znatno manji i skoro neprimetan. Ruku na srce, nivo šuma prethodnog modela bio je primetan samo članovima naše grupe fanatika. Reprodukcija boja je zaista odlična, pogotovo prilikom puštanja HDR sadržaja. Lica ljudi izgledaju prirodno, što je, nažalost, još uvek jedna od prvih stvari na koje obraćamo pažnju prilikom testiranja televizora. Na većini LCD modela (čak i onih vrhunskih) prirodni tonovi boja na licu su i dalje problem. Opcija kojom smo prijatno bili iznenađeni jeste HDR Effect, koji povećava zasićenje boja na ne-HDR snimcima, bez neželjenih efekata prezasićenja boja.

Kada televizor u trenutku testiranja košta oko milion dinara, onda se nekako podrazumeva da prema njemu treba biti strožiji prilikom testa, ali pokazalo se da to nije baš lako. Primetili smo da upscale FHD (1080p) i PAL slike variraju u kvalitetu i imamo utisak da tu ima mesta za još poboljšanja. Pokretna rezolucija je problem, kao i na LCD televizorima, pa je opcija TruMotion fabrički uključena da smanji neželjene efekte. Savet: isključiti, samo se nepotrebno stvara takozvani Soap Opera efekat.

LG je trenutno u poziciji u kojoj je Panasonic bio pre samo nekoliko godina sa plazma televizorima. Imaju tehnologiju koja daje superioran kvalitet slike i svake godine uspevaju da je unaprede. Konkurencija čak ni ne krije da koristi baš LG panele za svoje perjanice, kao što je, na primer, to slučaj kod modela Sony Bravia A1 OLED TV, o kojem smo nedavno pisali (SK 8/2017). Philips (TP Vision) i Panasonic prete da skinu LG sa prestižnog prestola proizvođača koji pravi televizore sa najkvalitetnijim prikazom slike njihovim najnovijim OLED televizorima koje su sami uspeli da usavrše. U isto vreme, Samsung se drži po strani i pokušava da zbuni kupce nazivajući svoje nove televizore QLED, što, sasvim slučajno, podseća na OLED...

Uprkos astronomskoj ceni i navedenim manama, možemo slobodno da 65W7V proglasimo trenutno najboljim televizorom na tržištu, barem dok konkurencija ne uspe da napravi bolji.

Zoran OLUIĆ

 
Intel Coffee Lake Core i7-8700K, Gigabyte Z370 Aorus Gaming 7, MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC
AMD Ryzen Threadripper 1950X i Gigabyte X399 Aorus Gaming 7
NZXT Kraken X62
Fujifilm X-T20
Epson EcoTank L4160 i L6170
Logitech MX Ergo
Modecom Volcano MC-800M
Kingston DataTraveler Ultimate GT 2 TB
Logitech Brio 4K Streamer Edition
LG Signature OLED 4K TV (65W7V)
Šta mislite o ovom tekstu?
Brinno Construction Camera BCC100 i BCC200
Corinex AV200 Powerline

Veličina:
65 inča (165 cm)
Panel:
OLED (WRGB), 1 ms, 120 Hz
Rezolucija:
3840 × 2160 px
Standard prikaza slike:
Ultra HD Premium (10-bitni), Dolby Vision (12-bitni), HLG, YouTube VP9
Softver:
WebOS 3.5, LG store
Memorija:
4 GB za aplikacije
Kodek:
HEVC, 4K 60 fps, 4K 30 fps, 2K 60 fps
Audio:
4.2 kanala, Dolby Atmos – 60 W + 20 W Woofer
Priključci:
2 × USB 2.0, 1 × USB 3.0, 4 × HDMI, RF in, Digital audio out (Toslink), LAN, RS-232C, Satelit
Ostalo:
DVB-T2/C/S2, DVR, Smart Share, EPG, Wi-Fi 802.11.ac, WiDi, Miracast, Magic Remote
Dimenzije i masa:
1450 × 825 × 4 mm, 8 kg (ekran) + 1260 × 78 × 198 mm, 10 kg (soundbar)
Proizvođač:
LG
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera