TEST DRIVE<>
112017<><>

Epson EcoTank L4160 i L6170

Natankaj do vrha

Japanski Epson je definitivno napravio pravi pogodak sa celokupnom L serijom ink-džet štampača, čija je glavna odlika integrisani sistem za neprekidno snabdevanje mastilom. Svoju ponudu su osvežili novom serijom koja, pored vizuelnog identiteta koji je sada u skladu sa WorkForce serijom, donosi i par novina upravo kada je u pitanju CISS (Continuous Ink Supply System).

Slabiji od dva predstavnika nove serije, nosi oznaku EcoTank L4160 i predstavlja multifunkcionalni štampač namenjen manjim kancelarijama. Dimenzije su nešto manje od prethodne serije, zahvaljujući izmeštanju rezervoara za mastilo: na ranijim generacijama se nalazio „nakalemljen” na bok uređaja, dok je sada uredno uklopljen u samu osnovu štampača. Nivo mastila je u svakom momentu moguće vizuelno proveriti, zahvaljujući poluprozirnoj plastici od koje je rezervoar izrađen, a izveden je u klasičnoj konfiguraciji sa tri osnovne i crnom bojom. Iako je iz dostupnog broja boja jasno da ovo nije uređaj namenjen ozbiljnoj štampi fotografija, Epson nije štedeo na ink-džet glavama: tu je 180 mlaznica za crnu i po 59 mlaznica za svaku od boja, dovoljno da pruži kvalitetan otisak pri rezoluciji od 5760 × 1440 tpi.

Pored izmeštanja rezervoara, i sam sistem dopune je pretrpeo izmene. Nasuprot rezervoara čiji se čep skidao da bi se u njega sipalo mastilo, novi rezervoar ima posebno dizajnirani gumeni prihvatnik koji podseća na gumeni vrh pipete prilagođen novim bocama za mastilo. Mastilo ne može da curi slobodno, tek ubadanjem boce u rezervoar ono kreće napolje, što garantuje da ga nećete prosuti i umazati prste, ali i ostavlja bojazan da, ukoliko Epson reši da promeni standard boce u nekom trenutku, ovaj štampač više nećete moći da dopunite. Kako bi se izbegla mogućnost da korisnik sipa pogrešnu boju u rezervoar, svaka boca ima za nijansu drugačiji oblik vrha koji paše samo u odgovarajuće ležište, tako da, osim primenom velike sile, prostora za grešku pri dopuni mastila nema. Kao i kod ranijih modela sa CISS sistemom, sama procedura punjenja može da potraje, prostor je sužen, tako da se rezervoari pune jedan po jedan, a i nakon punjenja potrebno je do desetak minuta da se odradi inicijalizacija uređaja, tj. da mastilo iz rezervoara napuni creva i dođe do glava za štampu.

U skladu sa trendovima, štampač je, pored USB veze, moguće povezati na bežičnu mrežu ili putem Wi-Fi Direct protokola ostvariti direktnu vezu sa mobilnim telefonom.

Ostvarene brzine su u skladu sa deklarisanim: deset strana teksta u minuti u najlošijem draft režimu i oko osam kada je u pitanju standardni kvalitet štampe. Štampa u boji je duplo sporija od štampe teksta, tako da L4160 traži nešto strpljenja i, barem kada je hitnost prioritet, nije namenjen zahtevnijim korisnicima, pogotovo ukoliko se koristi automatska obostrana štampa, gde je potreban i kratak period sušenja između štampe lica i naličja. Iako nešto sporiji, njegova glavna odlika leži u niskoj ceni eksploatacije, tj. u manjim troškovima koji korisnika čekaju nakon kupovine.

Odmah ćemo napomenuti da sam štampač ne spada u jeftinije sa preporučenom cenom od oko 400 evra, ali, kako kažu, „ko ne plati na mostu platiće na ćupriji” i ta poslovica se do sada pokazala kao potpuno istinita kada je u pitanju L serija Epson štampača. Iako su boce redizajnirane, kapacitet im je ostao isti: 70 mililitara po boji i 127 mililitara za crnu je dovoljno da pruži čak 6.000 kolor i 7.500 otisaka u crnoj, što nijedan konkurent trenutno ne može da pruži za ovaj novac, bilo da je reč o laserskom ili ink-džet uređaju. Nažalost, kako su do nas stigli prezentacioni modeli, a samog štampača još uvek nema u prodaji, nismo mogli da dođemo do informacije o ceni novih boca, međutim, kako im je kapacitet isti kao i kod prethodne generacije, a one su koštale oko 15 evra po boci, verujemo da ni nove neće biti skuplje, što pruža zaista fenomenalnu cenu pojedinačnog otiska, bilo da je reč o crno-beloj ili kolor štampi.

Jači model oznake L6170 je koncipiran na istoj osnovi kada je u pitanju CISS sistem i broj rezervoara, ali mu je funkcionalnost oplemenjena dodatnom mogućnošću. To je ADF (Automatic Document Feeder) mehanizam kapaciteta 30 listova, za automatsko uvlačenje originala pri skeniranju i kopiranju. Pored ADF-a, jedino unapređenje se odnosi na brzinu štampe, koja iznosi oko 13 otisaka za monohromatsku i sedam otisaka za kolornu štampu, a zadovoljstvo jačim modelom će vas koštati oko 100 evra više.

Nabavna cena oba modela je definitivno visoka za A4 printer zasnovan na ink-džet tehnologiji, ali mislimo da i te kako vredi visokog početnog ulaganja, jer se investicija veoma brzo vraća kroz nisku cenu daljeg korišćenja. Jedina prava zamerka novoj L seriji jeste brzina štampe, koja je nesrazmerno mala u odnosu na kapacitet i namenu uređaja. Ipak, ko može da pređe preko toga, nižu cenu otiska za ovaj nivo početne investicije teško da će naći.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
Intel Coffee Lake Core i7-8700K, Gigabyte Z370 Aorus Gaming 7, MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC
AMD Ryzen Threadripper 1950X i Gigabyte X399 Aorus Gaming 7
NZXT Kraken X62
Fujifilm X-T20
Epson EcoTank L4160 i L6170
Šta mislite o ovom tekstu?
Logitech MX Ergo
Modecom Volcano MC-800M
Kingston DataTraveler Ultimate GT 2 TB
Logitech Brio 4K Streamer Edition
LG Signature OLED 4K TV (65W7V)
Brinno Construction Camera BCC100 i BCC200
Corinex AV200 Powerline

Rezolucija štampe:
5760 × 1440 tpi
Rezolucija skenera:
1200 × 2400 tpi, 24 bita
Brzina štampe:
10,5 str/min c/b, 5 str/min kolor (L4160) / 15 str/min c/b, 8 str/min kolor (L6170)
Ostalo:
duplex, WiFi 802.11 b/g/n, USB 2.0, čitač memorijskih kartica, integrisani CISS sistem, ADF (samo L6170)
Proizvođač:
Epson
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera