NA LICU MESTA<>
112017<><>

Meteor Meetup

Biti full-stack programer

ICT Playground, Beograd, 17. X

Okupljanje koje smo posetili vodi se kao prvi „Meteor Meetup”, pre svega zbog pauze koja je usledila nakon prethodnog događaja. Predavač je i ovog puta bio Max Savin, programer rođen u Zrenjaninu, koji je pre povratka u Srbiju živeo prvo u Rusiji, a zatim i u Americi, a autor je vrlo popularnih dodataka za Meteor okruženja Meteor Toys i Meteor Candy. Prvi dodatak se poziva direktno iz browsera i olakšava pregled brojnih parametara važnih za programiranje u Meteoru, dok drugi pomaže da brzo postavite admin panel za vašu web aplikaciju, ukoliko vam je potreban, a obično jeste.

Ovo je dobra prilika da preporučimo Meteor framework, koji, čini nam se, nije dovoljno popularan. U pitanju je fantastično rešenje. Nakon instalacije, imate podešeno sve što je potrebno za rad na front endu, back endu i bazi. Za pisanje serverskog i browser kôda koristi se JavaScript (Node.js je automatski podešen), može i u istom fajlu, a kao baza podataka koristi se MongoDB. Kada ispišete i najjednostavniju aplikaciju, možete je lako pokrenuti, kao da je vaš računar lokalni server.

Jedna od osobina Meteora jeste da omogućava reaktivnost na više načina, poseduje svoj template sistem koji se zove Blaze, a, ko je navikao, u startu postoji podrška za Angular i React, zatim jQuery itd. Meteor omogućava osvežavanje vaše aplikacije „u letu”, čim izmenite neki deo kôda (u potpunosti se koriste web socketi), a postoji nešto što se zove optimistični UI – očekivani rezultat vašeg klika u browseru će se prikazati i pre odgovora sa servera, što se sve vrlo glatko odvija (ukoliko server vrati neočekivani odgovor, akcija će se naknadno poništiti).

Meteor ima predefinisani sistem za registraciju korisnika u vašoj budućoj web aplikaciji. Potrebno je shvatiti kako funkcionišu Meteor šabloni, helper funkcije, server metode, veza između servera i klijenta (sistem pretplate), uklanjanje sigurnosti kôda radi lakšeg testiranja, pristup bazi i njena reaktivnost itd. Sada smo nabrojali mnoge pojmove, ali ne bojte se, na ovaj način ćete napraviti pravu web aplikaciju za mnogo kraće vreme u odnosu na neki drugi „stack”. Meteor grupacija, koja je prikupila impozantna sredstva za razvijanje ove platforme, zarađuje preko hostovanja aplikacija urađenih u ovom frameworku, međutim, to nije i jedini izbor na internetu koji može biti dom vašeg programerskog dela. Uz to, možete praviti i nativne aplikacije za mobilne platforme, dok je za razne druge potrebe zajednica razvila mnoštvo plug-in-ova koje možete naći na Meteor sajtu u sekciji „Atmosfera”.

Ognjen POPOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Poslovanje kompanije Oracle

 PRIMENA
Gravitacioni talasi (2)

 NA LICU MESTA
Eipix Academy „GameTalks”
Garage Lab + Bosch meetup
Meteor Meetup
Šta mislite o ovom tekstu?
Istraživanje srpske dev scene
Startit „Znam da možemo”
Voxxed Days Belgrade 2017
Huawei prezentacija
Schneider Electric jubilej
Epson na „Grafima 2017”
Vip Mobile i Kreativni centar
Microsoft Sinergija 17
Izložba „Ja sam Nikon”

 KOMPJUTERI I FILM
Thor: Ragnarok
13. Kids Fest
Justice League
Flatliners
Filmovi, ukratko

 VREMENSKA MAŠINA
AIDS, Kamberbeč i Legend of Zelda

 PRST NA ČELO
Njeno veličanstvo usluga
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera