LAKI PINGVINI<>
112017<><>

gscreenshot 2.9.2

Maksimalni minimalizam

Vreme je moćnih procesora, gigabajtnih količina operativne memorije, brzih SSD i terabajtnih hard-diskova. Napredak hardvera omogućio je i operativne sisteme čije je opcije do pre par godina bilo teško i naslutiti, a kamoli predvideti. Naravno, sva ta dostignuća prati softver čija se kompleksnost, a samim tim i veličina, rapidno povećava. Ipak, autor ovog teksta, a sigurni smo i značajan broj drugih korisnika slobodnih sistema, i dalje preferira i ceni programe koji ne zauzimaju nesrazmerno veliki prostor u odnosu na mogućnosti. Softver koji poštuje KISS (Keep It Simple, Stupid) principe možda ne obiluje naročitim vizuelnim karakteristikama ili velikim brojem opcija, ali posao obavlja bez problema i preterane komplikacije.

Jedan takav program, koji je bukvalno za pet minuta testiranja postao podrazumevana aplikacija na računaru autora, jeste gscreenshot, a kako ste mogli da zaključite iz imena, u pitanju je alatka za snimanje ekrana. Konkretnije, radi se o frontendu za konzolnu aplikaciju pod imenom Scrot, ali može da koristi i neki drugi backend (ImageMagick). Korisnici Archlinuxa instalaciju mogu obaviti koristeći AUR, dok će ostali morati da se pozabave instalacijom iz izvornog koda, ukoliko se na repoima distribucije ne nalazi prekompajliran paket. Konsultujte se sa internet stranom projekta, a sam postupak nije naročito komplikovan i ne zahteva mnogobrojne zavisnosti, pri čemu je Python 2.7 ili 3, uz odgovarajuće grafičke biblioteke, osnovni preduslov.

Jednostavnost krasi ovaj program i evidentna je od momenta startovanja. Gornja polovina prozora daje umanjeni prikaz prethodne urađene slike, dok se u donjoj polovini nalaze tri mogućnosti izrade screenshota i dve opcije. Spartanski deluje, ali sve što vam treba je tu. Možete napraviti sliku kompletnog desktopa, sadržaja željenog prozora ili samo određene selekcije. Pritom, možete odrediti period u sekundama nakon koga će se obaviti snimanje i obeležiti da se prozor gscreenshota ne prikazuje na snimku. Istu funkcionalnost nude i ostali programi ove namene, ali je, primera radi, Spectacle iz KDE kolekcije deset puta veći, pri čemu smo svesni činjenice sa početka teksta o veličini današnjih hard-diskova i toga da zvučimo kao cepidlake. Dodatna prednost gscreenshota jeste i podrška za CLI (Command Line Interface), što ga čini upotrebljivim i u skriptima administratora sistema. Generisani snimak možete sačuvati ili otvoriti u nekom od programa za pregled slika.

Aplikaciji sa par opcija teško da se može nešto zameriti ako svoj posao obavlja kako treba, što gscreenshot svakako radi. Vrlo često imamo i predlog za određenu opciju koja bi mogla da se nađe u nekoj od budućih verzija, ali ovom prilikom i to ćemo izostaviti. Na korak smo da ovaj program proglasimo savršenim, ali, pošto tako nešto ne postoji, reći ćemo da je odličan i daćemo mu apsolutnu preporuku.

Goran STRIČIĆ

 
Ubuntu 17.10 Artful Aardvark
PDF Split and Merge 3.3.2
gscreenshot 2.9.2
Šta mislite o ovom tekstu?
Orange Pi 2G-IoT
CROduino
Štitovi Arduina (2): Data Logging Shield

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
159 KiB
Cena:
besplatno
Adresa:
github .com /thenaterhood /gscreenshot
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera