LAKI PINGVINI<>
112017<><>

PDF Split and Merge 3.3.2

Multipraktik za PDF

PDF je nezaobilazan format sa kojim se svakodnevno susrećemo. Uglavnom baratamo raznim dokumentima, knjigama ili izvozimo svoje dokumente u ovaj format radi lakšeg deljenja. Za razliku od raznih tekst-procesora gde od programa do programa može biti nekih nekompatibilnosti u prikazu dokumenta, PDF fajl je svuda isti, bez obzira na program pomoću kojeg ga otvaramo. Dok na Linuxu postoji veliki broj pregledača za ovaj tip fajla, programe za obradu istih je malo teže pronaći. Pretragom po internetu naišli smo na multiplatformsku aplikaciju PDF Split & Merge ili kraće PDFsam.

Pogledom na internet prezentaciju programa vidimo da dolazi u nekoliko verzija, kako besplatnih, tako i onih koje se plaćaju. Mi smo se opredelili za osnovnu (basic) verziju. Program je rađen u Javi, tako da za Linux možete birati između .deb paketa i portabilne univerzalne verzije. Ukoliko želite, na sajtu je dostupan i izvorni kod. Podrazumeva se da već imate instaliranu Javu (minimum openjdk8). Na glavnom ekranu interfejsa nalaze se operacije koje je moguće izvršiti: deljenje dokumenata na pojedinačne stranice, spajanje više fajlova u jedan, okretanje (rotiranje) stranica unutar PDF fajla, podela fajla na stranice po obeleženim mestima (bookmark), podela datoteke na jednake veličine i još par kombinacija pomenutih operacija. Takođe, u donjem delu ekrana možete videti dodatne mogućnosti koje dobijate uz plaćenu verziju. Pored svake operacije stoji mali upitnik. Klikom na njega otvarate stranicu gde je tačno opisano šta i kako možete uraditi sa njom. Klikom na neku od kategorija otvara se novi ekran gde možete odabrati datoteke za rad, lokaciju gde će biti snimljene nakon obrade, kao i finese vezane za konkretnu operaciju. I ovde se pored svake opcije nalazi upitnik, tako da jednostavnim prelaskom miša preko njega iskače dodatno pojašnjenje svake opcije. Nakon podešavanja, dovoljno je da kliknete na taster Run i ubrzo će vas zvučni signal obavestiti da je program završio sa obradom. Ukoliko želite da se vratite na početni ekran, u gornjem desnom uglu se nalazi Home ikonica. U podešavanja programa ulazi se preko ikonice u levom delu ekrana. Tu je moguće podesiti podrazumevane direktorijume za rad (za ulazne i izlazne datoteke), jezik, kao i još nekoliko opcija, uz nezaobilaznu pomoć za svaku opciju, ukoliko niste sigurni čemu služi. Viđali smo dobro dokumentovane distribucije, ali program koji ima ovakav sistem pomoći je za svaku pohvalu. Čak i potpuni početnik će se snaći bez problema.

Jeste da plaćena verzija ima mnogo više mogućnosti, ali i osnovna je sasvim dovoljna za većinu korisnika. Program sve operacije izvršava bez problema i grešaka, tako da je definitivno jedan od onih koje treba imati u svojoj kolekciji. Zatrebaće vam kad-tad.

Bojan STOJANOVIĆ

 
Ubuntu 17.10 Artful Aardvark
PDF Split and Merge 3.3.2
Šta mislite o ovom tekstu?
gscreenshot 2.9.2
Orange Pi 2G-IoT
CROduino
Štitovi Arduina (2): Data Logging Shield

Platforma:
GNU/Linux, Windows, MacOS
Licenca:
Affero GNU Public License
Veličina:
12,1 MB (portable)
Cena:
besplatno (osnovna verzija)
Adresa:
www .pdfsam .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera