KOMPJUTERI I FILM<>
112017<><>

Filmovi, ukratko

Družina iz džungle

Neposredno po završetku 13. Kids Festa film koji ga otvara, „Les As de la jungle”, stiže na redovni bioskopski repertoar. Ova francuska animirana komedija u režiji Davida Aloua nadovezuje se na istoimenu TV seriju, ali sada sa naprednom 3D kompjuterskom animacijom. Glavni junak filma je Moris, pingvin kog su odgojili tigrovi i najsmotaniji majstor kung-fua. Moris je od svoje majke nasledio ulogu zaštitnika džungle i zajedno sa svojim drugarima Gilbertom, Beatriciom, Migelom, Juniorom, Alom i Bobom održava red i mir, uz povremene neočekivane avanture. Njihovo umeće i oprez testiraće nevaljala koala Igor, koji je skupio armiju blesavih babuna kako bi posekao džunglu. Film je nastao saradnjom animacionih studija TAT Productions i Master Films.

Vau vau zvezda

 
Još jedan od animiranih filmova sa ovogodišnjeg Kids Festa stiže u bioskope, ali nešto kasnije, krajem meseca. „Vau vau zveda” je američko-kineska koprodukcija u režiji Eša Brenona („Toy Story 2”, „Surf’s Up”). Glavni junak je Bodi, mladi tibetanski mastif od kog se očekuje da nasledi svog oca Kampu na mestu čuvara malog sela na Snežnoj planini. Kampa se proslavio kada je uspeo da otera zlog vuka Linuksa i njegov čopor, ali je i dalje oprezan jer misli da će se opasnost vratiti. Bodijeve želje se menjaju kada sa neba padne radio i on po prvi put čuje rokenrol. San da postane muzičar odvešće Bodija u veliki grad dok se Linuks zaista sprema da ponovo napadne selo. Film stiže u bioskope u sinhronizovanoj verziji.

Orijent ekspres

Ovog novembra u bioskope stiže četvrta ekranizacija kultne priče Agate Kristi „Ubistvo u Orijent ekspresu”, ovog puta pod režiserskom palicom slavnog Keneta Brane. Radnja je smeštena u naslovni Orijent ekspres, luksuzni voz koji je između dva svetska rata putovao između Pariza i Konstantinopolja. Ono što je trebalo da bude idilično putovanje pretvara se u kobnu misteriju nakon što se otkrije da je jedan od trinaestoro putnika svirepo ubijen. Jedan od njih je slavni detektiv Herkul Poaro koji kreće u potragu za ubicom. Digitalni efekti za film rađeni su u studijima MPC, Argon, Raynault i Clear Angle. Impresivnu postavku glumaca predvode Džudi Denč, Vilem Dafo, Mišel Fajfer i Penelope Kruz.

Wind River

 
Zbog filma „Sicario” ljubitelji dobrog trilera pozdravili su odluku glumca Tejlora Šeridana da se okrene pisanju scenarija. Filmom „Wind River” Šeridan počinje i da režira svoje priče. Ovaj film nas vodi u indijanski rezervat Wind River u Vajomingu, gde lovočuvar Kori Labmert pronalazi smrznuto telo mlade žene. Rešen da se iskupi za raniji propust koji je imao katastrofalne posledice, Kori je ubeđen da je u pitanju ubistvo i oseća odgovornost da pronađe krivca. FBI šalje neiskusnog agenta Džejn Baner da pokrene istragu. Specijalni kompjuterski efekti rađeni su u studiju Pixel Magic. Glavne uloge tumače Džeremi Rener, Elizabet Olsen, Gil Birmingham, Džon Berntal, Džulija Džons, Kelsi Čau i Grem Grin.

Wonderstruck

Pre šest godina roman „Wonderstruck” Bajana Selznika ovenčan je brojnim prestižnim nagradama. Ovog novembra u bioskope stiže istoimena ekranizacija ovog romana, i to u režiji Toda Hejnsa („I’m not There.”, „Carol”). Film prati dve paralelne priče koje su smeštene u Njujorku, ali su vremenski razdvojene pedeset godina. Sa jedne strane je gluva devojčica Rouz, koja želi da vidi predstavu u kojoj igra njena omiljena glumica, a sa druge dečak Ben, koji kreće u potragu za svojim ocem koga nikada nije upoznao. Specijalni kompjuterski efekti za „Wonderstruck” izvedeni su u studijima Framestore, Alchemy 24 i Folks. Glavne uloge u filmu tumače Ouks Fegli, Milisent Simonds, Džulijen Mur i Mišel Vilijams.

Suburbicon

 
Pomalo je čudno što novu krimi-komediju Džoela i Etana Koena nisu režirala slavna braća lično, nego su samo napisala scenario, a režiju su prepustili Džordžu Kluniju, koji je takođe samo iza kamere. Priča je smeštena u naizgled mirno predgrađe malog američkog grada sredinom prošlog veka. Sve se okreće naglavce kada se provala u kuću porodice Lodž završi smrtnim slučajem. Ispostavlja se da ovaj gradić nije miran kao što se čini, jer Gardnera Lodža, koji samo pokušava da zaštiti svoju porodicu, posećuje sve veći broj neželjenih gostiju. Digitalni efekti za film rađeni su u studijima Goodbye Kansas i Squint VFX. Glumačku postavu filma predvode Met Dejmon, Oskar Ajzak, Džulijen Mur, Noa Džup, Megan Ferguson i Glen Flešler.

Dragan KOSOVAC

 
 TRŽIŠTE
Poslovanje kompanije Oracle

 PRIMENA
Gravitacioni talasi (2)

 NA LICU MESTA
Eipix Academy „GameTalks”
Garage Lab + Bosch meetup
Meteor Meetup
Istraživanje srpske dev scene
Startit „Znam da možemo”
Voxxed Days Belgrade 2017
Huawei prezentacija
Schneider Electric jubilej
Epson na „Grafima 2017”
Vip Mobile i Kreativni centar
Microsoft Sinergija 17
Izložba „Ja sam Nikon”

 KOMPJUTERI I FILM
Thor: Ragnarok
13. Kids Fest
Justice League
Flatliners
Filmovi, ukratko
Šta mislite o ovom tekstu?

 VREMENSKA MAŠINA
AIDS, Kamberbeč i Legend of Zelda

 PRST NA ČELO
Njeno veličanstvo usluga
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera