TEST PLAY<>
112017<><>

South Park: The Fractured but Whole

Pre nešto više od tri godine nismo tajili koliko smo oduševljeni igrom South Park: The Stick of Truth, koja je nastala zahvaljujući tesnoj saradnji između Obsidian Enetertainmenta i South Park Studiosa, Treja Parkera i Mata Stouna, genijalaca koji su stvorili ovu slavnu animiranu TV seriju. Ubisoft je izradu nastavka poverio sopstvenom studiju (Ubi San Francisco), ali su Mat i Trej nastavili da budu sastavni deo razvojnog procesa. U okrutnom svetu razvoja igara visokog profila gde se žuri sa pravljenjem nastavaka, rad na South Park: The Fractured but Whole produžavan je dva puta kako bi svi odgovorni bili zadovoljni finalnim rezultatom. Tako smo sredinom oktobra, skoro godinu dana kasnije od originalno najavljenog datuma, konačno dobili kompletnu igru koja je, na oduševljenje svih nas koji ćemo je igrati tokom meseci i godina koje su pred nama, još bolja od originalnog i odličnog The Stick of Truth.

South Park: The Fractured but Whole je još bolja igra od odličnog, originalnog Stick of Trutha.

Dok se prva igra, kroz maštoviti svet naših dečjih protagonista iz gradića South Park u Koloradu, poigravala sa temama fantasy klišea, The Fractured but Whole se na isti način bavi trendom koji iz godine u godinu sve više preplavljuje bioskope i TV kanale – superherojima iz stripova. Kao i u TV seriji, osnovna priča je tek lansirna rampa za doticanje brojnih interesantnih, manje ili više aktuelnih tema iz društva i svakodnevnog života. Igrač i dalje vodi „novog klinca” (ili klinku), samo što se društvo više ne igra čarobnjaka i vitezova, nego superheroja. Štaviše, superherojski posao našoj družini ide toliko dobro da Cartman, to jest The Coon već planira univerzum bioskopskih filmova, analogan Marvelovom, u kom je, kao što pretpostavljate, on zvezda, a mnogi drugi junaci su zapostavljeni. Tako dolazi do velike podele junaka na dve družine koje imaju mnogo zajedničkih protivnika, a veliki obračun između njih je samo pitanje vremena. Sa jedne strane su, naravno, Coon and Friends, a sa druge su Freedom Pals, koje predvodi Doctor Timothy (Timmy). Priča je puna urnebesnih obrta i detalja koji će vam držati osmeh na licu satima, tako da je nećemo kvariti, nego vam samo preporučujemo da se još jednom pripremite za ogromnu interaktivnu epizodu serije.

Dok većina slavnih protagonista već ima svoj superherojski alter ego iz TV serije, kao što su The Coon, Mysterion, Toolshed, Mosquito, Human kite, Professor Chaos i ostali, vi morate da stvorite sopstveni superherojski identitet od nule. Čim vidite interfejs za stvaranje svog superherojskog lika, postaće vam jasno da je ovo mnogo ozbiljnija i promišljenija igra od The Stick of Trutha. Dok je u originalnoj igri naglasak bio na priči i atmosferi, a mehanički deo bio tek na nivou funkcionalnosti, sada se na svakom koraku vidi posvećenost tvoraca, makar to bio komični detalj, kao što je nazivanje klizača za izbor nijanse kože lika (efektivno izbor rase) „stepen težine”. Vaš lik na početku može da bira između tri klase: speedster, blaster i brutalist, ali, kako igra odmiče i otključavate sve više sadržaja i mogućnosti, moći ćete da dodatno utičete na svoje sposobnosti i birate između ukupno deset klasa, među kojima će svako naći nekoliko podjednako zabavnih arhetipova koji će odgovarati vašem omiljenom stilu igre. Da stvari budu još bolje, sa svakim sledećim unapređenjem možete da modifikujete i kombinujete veštine iz više klasa kako biste popunili svoj arsenal najpotrebnijim sposobnostima.

Jedno od najočiglednijih (i najznačajnijih) unapređenja u igri jeste ono koje je pretrpeo sistem borbe.

Jedno od najočiglednijih (i najznačajnijih) unapređenja u igri jeste ono koje je pretrpeo sistem borbe. Umesto rudimentarnih poteznih bitaka iz prve igre, sada postoji naprednije bojno polje na kom se svi učesnici kreću po kvadratnoj mreži i na njihovu sposobnost napada utiče položaj na mreži i udaljenost od mete. Tu su i bafovi i debafovi, elementarni napadi koji menjaju status na delovima bojnog polja, postojeće prepreke koje utiču na kretanje, kao i mogućnost prizivanja saveznika na bojno polje. Sada AoE napadi mogu da imaju različite oblike, pa je potrebno pažljivo nišanjenje, odnosno kretanje da bi se izbegao protivnički napad (igra pokazuje unapred gde će pasti napad koji se duže „kastuje”). Upravo zbog toga su posebno bitni napadi koji pomeraju vas, vaše saborce ili protivnike. Dok je u The Stick of Truth borba bila nešto sa malo humora što se sve više otaljava i postaje dosadno što se dalje u igri odmiče, u The Fractured but Whole bitke sa vremenom postaju samo interesantnije i dublje, jer vaš novi klinac otključava sve više sposobnosti.

Dok su borba i mehanika iza samog lika unapređene, atmosfera i okruženje su već u originalnom naslovu bili na veličanstveno visokom nivou i u novoj igri su samo ažurirani. Kada se ne borite i ne odmotavate glavnu priču igre, možete da istražujete digitalni South Park i njegovu okolinu i, ako ste fan serije, da posebno uživate u vinjetama i Easter eggovima, koji kao da su ubačeni u igru samo za vas. Igra, načelno, izgleda kao TV serija i, iako će ponekad da vam se učini da su teksture i efekti malo napredniji nego u TV verziji, to ne bi trebalo da predstavlja problem. Zvuk je takođe vrhunski, sa originalnim glasovima glumaca iz serije koje predvode Trej i Mat, ali i sa solidnom, herojskom muzikom koja odgovara superherojskom miljeu. U skladu sa TV serijom je i nivo prostačenja i nesputanog humora koji nije za svaku publiku, pogotovo ne najmlađu, iako bi neko na osnovu izgleda mogao da pomisli suprotno.

Atmosfera i okruženje, koji su već u originalnoj igri bili na veličanstveno visokom nivou, sada su samo ažurirani.

Kao The Stick of Truth, i The Fractured but Whole je odlična igra koja će se naročito svideti ljubiteljima TV serije. Ipak, unapređen sistem borbi i RPG mehanike na kojoj počiva razvoj vašeg lika izdiže ovaj naslov za lestvicu više. Apsolutna preporuka za sve koji vole ili „Spouth Park” ili RPG-ove sa kvalitetnom taktičkom borbom. Naravno, sve pod uslovom da ste stariji od 18 godina.

Dragan KOSOVAC

 
Middle Earth: Shadow of War
Project CARS 2
South Park: The Fractured but Whole
Šta mislite o ovom tekstu?
Cuphead
Hob
Gran Turismo Sport
Battle Chasers: Nightwar
ECHO
Forza Motorsport 7
RUINER
FIFA 18
Dungeons 3
ELEX
Blue Reflection
The Evil Within 2
Stable Orbit
Marvel vs. Capcom: Infinite
Heat Signature
Total War: WARHAMMER II
WRC 7
Vaporum
Pinball FX3
Real Farm
Darkest Hunters
Guild Wars 2: Path of Fire

Platforma:
Windows, Mac OS, Linux
Potrebno:
Intel Core i5 2440 / AMD FX 4320, 6 GB RAM, GeForce GTX 560Ti / Radeon 7850, 1 GB VRAM
Poželjno:
Intel i5 ili ekvivalent, 8 GB RAM, GeForce GTX 670 / Radeon R9 280X, 2 GB VRAM
Veličina:
21 GB
Adresa:
goo .gl /1mWen4

90
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera