TEST RUN<>
102017<><>

GOM Cam

Virtuelna kamera

Po čemu je poznata kompanija GOMLab? Naravno, po izuzetnom GOM Playeru, video-plejeru male hardverske zahtevnosti, oštre slike i velike mogućnosti prilagođavanja korisnikovim potrebama. Alatka kojom su stekli svetsku slavu, u isto vreme im je i podsticaj i kamen oko vrata. Tu i tamo, iz ove softverske kuće pokušavaju da ponove uspeh svog prvenca i na pijacu programa izađu sa ostvarenjima koja će mu biti ravna.

Za GOM Cam ne može da se kaže da je napustio stazu prethodnika, iz prostog razloga što se bavi multimedijom. Doduše, ovde je sami stvarate pošto se radi o programu za „čupanje” sadržaja ekrana i njegovo pretakanje u video-klipove. Ništa novo, konstatovaćete, ali odmah treba da vas upozorimo da GOM Cam dolazi upakovan u svedeno radno okruženje, sadrži pregršt funkcija i mnoštvo podešavanja „ispod haube”. To je samo po sebi dovoljno da ga preporučimo. Krenimo redom...

Zahvaljujući odličnoj optimizaciji i oslanjanju na hardverski H.264 kodek, program je sposoban da „hvata” video-klipove frekvencijom od 60 sličica u sekundi. Datoteke mogu da se zabeleže u MP4 ili FLV obliku, uz mogućnost automatskog deljenja nakon dostizanja određene veličine. Radnu rezoluciju sami birate (ručno ili odabirom jednog od dostupnih šablona), a značajno je što se može snimati i sadržaj celog ekrana ili regije koju prethodno označite. Nezaobilazno je da preko dodeljenih klizača podesite bitrate koji se posebno šteluje kada je snimanje desktopa, a posebno kada je snimanje igara u pitanju. Da, osim pravljenja tutorijala i ostalih bravura na desktopu, GOM Cam podržava snimanje igračkih sesija, baš kao i signala koji dolazi sa web kamerice. Ostali eksterni izvori slike (kamkorderi, recimo), nisu podržani, jer to izlazi iz okvira koncepta koji su autori zamislili. Kad smo već kod eksternih uređaja, pomenućemo da se preko slike može snimati zvuk koji dolazi sa mikrofona, naravno uz sve ono što dolazi iz „šta sve čujem” miljea.

Osim automatske podele fajlova, GOM Cam omogućava navođeno prekidanje snimanja nakon proticanja određenog vremena ili nakon što snimljena datoteka dosegne naznačenu veličinu. Mesta se našlo i za snimanje screenshotova, doduše posredno, koji mogu da se zabeleže u vidu JPG, BMP ili PNG datoteka. Posebno nas je obradovalo što se regija snimanja tokom samog procesa može premeštati i na taj način fokus „odneti” na druge delove desktopa. Isto tako, omogućeno je privremeno zaustavljanje snimanja, koketiranje sa specijalnim efektima, naknadnim podešavanjem tajmera za prekidanje snimanja i tako dalje. Ipak, jedna od najlepših stvari je mogućnost crtanja po ekranu za vreme snimanja. Crtanje nije ograničeno samo na povlačenje slobodoručnih linija, već je moguće i pravljenje geometrijskih oblika, korišćenje markera, „markica”, gumice za brisanje, upisivanje teksta... Debljina linija može da se bira, baš kao i boja ispisa, položaj kursora miša može posebno da se naglasi, baš kao i aktiviranje levog i desnog tastera, kako bi se posmatraču skrenula pažnja.

Kvalitet izlaznih datoteka je fantastičan, mada to prilično zavisi i od „broja konja” koje posedujete u kućištu. Snimljeni materijal smešta se u internu bazu, u direktorijum koji sami odaberete, i nije ga moguće naknadno obrađivati. To je stvarno šteta, pošto bi u tom slučaju GOM Cam prešao u višu ligu. Nažalost, ni pregledanje snimljenog materijala nije moguće iz samog programa, već ćete morati da posegnete za eksternim rešenjem. Iako sadrži mogućnost rada sa igrama, GOM Cam nije predviđen za heavy load modernih igračkih naslova i pre može da se preporuči za pikanje online naslova. Ono što ga definitivno preporučuje jeste jednostavno korišćenje i izuzetan kvalitet snimljenog materijala.

Vladimir PISODOROV

 
NASA’s Eyes 5.4
Camtasia Video Editor 9.0
Ashampoo Music Studio 7
PassMark MonitorTest 3.2
VideoInspector 2.12
Spriter 11
FreeVimager 7.0
StaxRip 1.6
GOM Cam
Šta mislite o ovom tekstu?
Resonic Player 0.8.9b
Novabench 4.0.1
DiskMax 6.01
ExtractNow 4.8.3
Bandicut 2.8
UninstallView 1.13
69 Photoshop Actions 9
Clipdiary 5.1
FxSound Enhancer 13
Elementor 1.7.3
Greater Than Gatsby
MeterWeather 1.75
WriteYours 0.15 Beta 5
Noisli 1.0.10

Tip:
„čupanje” sadržaja ekrana
Potrebno:
Windows
Veličina:
28,9 MB
Cena:
38 dolara
Adresa:
cam .gomlab .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera