TEST DRIVE<>
102017<><>

TP-Link Archer T4UH

Univerzalnije rešenje

U poslednje vreme često pišemo o dual band ruterima. Navodili smo da za pun užitak u korišćenju brže konekcije uska grla predstavljaju odgovarajući Wi-Fi adapteri ili kartice. Pre nekoliko meseci (SK 4/2017) probali smo nano varijantu iz TP-Linka, za koju smo rekli da je problem nedostatak opsega na 2,4 gigaherca. Sada je pred nama TP-Linkov bežični adapter koji radi na oba frekventna opsega (2,4 gigaherca i pet gigaherca) sa oznakom Archer T4UH. Adapter je predviđen da maksimalno iskoristi beamforming tehnologiju, o kojoj smo više puta pisali.

TP-Link je u kutiju spakovao adapter, USB 3.0 postolje, CD sa drajverom i pratećim utility programčićem i par listova dokumentacije. Postolje je na nas ostavilo pozitivan utisak, iako nas crna sjajna površina uporno asocira na prašinu i ni na šta drugo. Naime, postolje je od težeg komada metala sa gumiranim donjim delom i teško ga je i namerno pomerati po stolu. U njega se adapter uklapa tako da naizgled predstavljaju jednu celinu. Naravno, i on je od crne sjajne plastike. Adapter je na preklop, sva elektronika je u donjem delu, dok su u delu koji se uspravlja nalaze dve antene. Otvori za ventilaciju se nalaze sa bočnih strana, a sa leve strane u dnu WPS dugme. Signalna LED je sa prednje strane i plave je boje.

Dok smo se družili sa ovim adapterom kod nas je bio Talon 7200AD i bila je zgodna prilika da vidimo kako se ponašaju ova dva uređaja istog proizvođača. Prvo što smo primetili je malo slabiji domet u odnosu na praistorijski TP-Linkov WN722N, koji nam se još vuče po stolu, a na istoj je udaljenosti od rutera. Jeste da „daleki predak” ima eksternu antenu, ali zar podmladak nema dve? Jačina signala je ista na oba opsega, sa povremenim jačanjem onog na pet gigaherca (za jednu crtu). Po specifikaciji proizvođača, adapter je sposoban za prenos podataka brzinama od 867 Mbit/s na pet gigaherca i 400 Mbit/s na 2,4 gigaherca. U tu svrhu se koristi USB 3.0 port i treba imati u vidu da se neophodne brzine na većem frekventnom opsegu ne mogu ostvariti preko USB 2.0 porta. U realnom radu nismo imali nikakvih zamerki, a prenos podataka na pet gigaherca se kretao oko 500 Mbit/s, dok je to na 2,4 gigaherca bilo oko 300 Mbit/s.

Pokretanjem diska biramo da li hoćemo samo drajver ili i prateći softver. Naravno, izabrali smo utility i uvideli smo da je vrlo sličan kao kod opisanog T1U. U okviru pet tabova prikazani su status, podešavanja vezana za WPS, mrežu, profil, kao i napredna podešavanja. U tabu za mrežu se uredno izlistavaju dostupne konekcije sa pojašnjenjima u vezi sa bezbednočću, kanalom i tipom konekcije, kao i jačinom dostupnog signala. Pod naprednim podešavanjima imamo opciju za uključivanje Soft AP, koja je zgodna ako nam je računar sa internetom povezan LAN kablom: tada se T4UH pretvara u Hot Spot.

Smatramo da je ovaj adapter sasvim dobro rešenje za prelazak na frekventni opseg od pet gigaherca, pri tom se podrazumeva da je odgovarajući ruter već kupljen ili će se to desiti u skorijoj budućnosti. Prelazak na nove tehnologije u novčanom smislu može da bude bolan, ali ovaj adapter sa cenom od oko 4800 dinara ne spada u kategoriju preskupih investicija.

Dejan PETROVIĆ

 
AMD Radeon RX Vega 56
Gigabyte GA-Z270X-Ultra Gaming
LC-Power Gaming 991B Lighthouse
Kingston KC1000 480GB M.2 NVMe SSD
WD Green i Blue SSD-ovi
Ugreen US192 Bluetooth Adapter
Aorus ATC700
Dell S2218M i S2718H InfinityEdge
Asus VivoBook Max (X541NA-G0134)
Logitech Craft Advanced Keyboard
Benq MH534
Kingston MobileLite Duo 3C Reader
Sony VPL-PHZ10
Epson WorkForce DS-310
Aruba IAP-207
TP-Link Talon AD7200
TP-Link Archer T4UH
Šta mislite o ovom tekstu?

Osnovno:
IEEE 802.11ac/a/n 5 GHz 867 Mbit/s + IEEE 802.11b/g/n 2,4 GHz 400 Mbit/s
Funkcije:
64/128 bit WEP, WPA-PSK/WPA2-PSK, 802.1x, DBPSK, DQPSK, OFDM, 16-QAM, 64-QAM, Windows 8.1/8/7/XP 32/64bits, Mac OS × 10.7~10.10, Linux, Ad-Hoc
Dimenzije:
90 × 68 × 17 mm
Proizvođač:
TP-Link
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera