TEST DRIVE<>
102017<><>

Benq MH534

HD u kancelariji

Video projektori tajvanske kompanije Benq su za nas stari znanci i među našim koricama se našao opis velikog broja njihovih modela. Iako su na tržištu zastupljeni sa jako velikim brojem modela, pred nama je još jedan koji ne donosi neke veće novine, već bi se pre reklo da popunjava prostor između modela različitih specifikacija kako bi Benq mogao da ponudi svakom kupcu projektor po njegovoj meri. Iza oznake MH534 krije se projektor WUXGA rezolucije (1920 × 1200 px, 16:10; dakle i više od Full HD-a), namenjen poslovnim korisnicima.

Iako se u biznis kategoriji obično forsiraju modeli sa odnosom stranica 4:3, drago nam je da je Benq odlučio da jedan od modela više rezolucije smesti u ovu klasu jer, koliko god poslovna klijentela bila tradicionalna, smatramo da u 2017. godini „kvadratasti” prikaz slike prosto više nema šta da traži. Da bi bilo koji projektor bio pogodan za primenu u poslovne svrhe potrebno je jako osvetljenje, jer poslovni prostor obično zahteva dosta svetla i prostorije se u tom okruženju retko zamračuju.

Benq navodi korišćenje živine (elektrolučne) lampe sa nivoom osvetljenja od sasvim solidnih 3300 ANSI lumena, što je iznad cifre od 3000 lumena koju smatramo minimumom za relativno udobno korišćenje. Životni vek lampe iznosi prosečnih 4.500 radnih sati, dok se isti može i produžiti aktiviranjem SmartEco moda, ali uz podrazumevano osetno manju jačinu osvetljenja.

Povezivanje sa izvorom slike je između ostalog moguće i putem dva HDMI porta, što se u praksi može biti zgodno jer omogućava da imate spremljen sadržaj na drugom računaru ili telefonu, bez petljanja sa daljinskim ili priprema skripti kako bi se obavila tranzicija između više fajlova.

Fizički je jasno da se na izradi štedelo, dok je sama maska pristojnog kvaliteta izrade: Nije nam se dopalo kako su rešene nožice za podešavanje visine projektora: navoji su plastični i primetna je prilična doza klimanja kada su potpuno odvijeni.

Optički deo nudi manje više standardne mogućnosti u vidu manuelnog fokusa i zuma do 1,2 puta, što po specifikacijama nudi sliku dijagonale 1,52 metra na 1,82 metra udaljenosti od zida, tj. računajte na minimum tri metra udaljenosti za sliku pristojne veličine.

Za dobijanje slike je iskorišćen DLP čip. Benq ne navodi broj filtera na kolornom točku, ali se iz namene projektora kao i specifikacije koja navodi 30-bitnu paletu boja može zaključiti da koristi standardni RGB raspored.

Tradicionalno za Benq, softver nudi mogućnost odabira boje zida na kome se slika reprodukuje, što donekle popravlja stvari kada nema platna ili čisto belog zida na kojem bi se slika projektovala. Što se tiče kvaliteta prikaza, možemo reći da smo zadovoljni oštrinom prikaza uzevši u obzir klasu projektora, ali da ovo definitivno nije uređaj pogodan za gledanje filmova. Iako su rezolucija i odnos stranica dobri, lampa kao i kod većine jačih modela rasipa svetlost po prostoriji, što efektivno ubija prikaz crne i kvari ugođaj pri gledanju filmova. Takođe je primetna posterizacija i niža paleta boja, oblaci deluju više kao naslikani nego pravi, ali efekat duge nismo primetili na testu.

Video procesor nudi nekoliko režima prikaza slike, ali nije sposoban da potpuno tečno prikaže brze akcione scene; nema gutanja frejmova, ali nedovoljno glatka tranzicija je očigledna. Ovakvi rezultati su manje-više očekivani, ipak je reč o projektoru namenjenom prikazu prezentacija, a ne filmova, i u svojoj osnovnoj nameni se osetno bolje snalazi.

U tipičnim prezentacijama i video snimcima koji nemaju taj nivo dinamike poput akcionih filmova, mane procesora ne dolaze do izražaja, dok visoka rezolucija čini sitan tekst daleko čitkijim. Naravno pomenuta lampa koja pravi probleme sa dubinom crne pruža upravo ono što je poslovnim korisnicima potrebno, dovoljno svetlu sliku i kada nema idealnih uslova osvetljenja.

Specifikacija navodi i podršku za 3D prikaz, mada je ona na uređaju ove namene po našem mišljenu suvišna i smatramo da nema potrebe posezati za novčanikom u cilju nabavke opcionih polarizovanih naočara.

Benq MH534 je u našim prodavnicama dostupan po ceni od oko 720 evra. I pored navedenih mana, uzevši u obzir da je ovo jedini uređaj WUXGA/FHD rezolucije, sa lampom ove snage, koji je moguće kupiti za taj novac, jasno je da su kompromisi morali biti napravljeni, ali je više nego interesantan onima koji traže veliku oštrinu i jako osvetljenje, a nemaju novca za nešto skuplje modele.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
AMD Radeon RX Vega 56
Gigabyte GA-Z270X-Ultra Gaming
LC-Power Gaming 991B Lighthouse
Kingston KC1000 480GB M.2 NVMe SSD
WD Green i Blue SSD-ovi
Ugreen US192 Bluetooth Adapter
Aorus ATC700
Dell S2218M i S2718H InfinityEdge
Asus VivoBook Max (X541NA-G0134)
Logitech Craft Advanced Keyboard
Benq MH534
Šta mislite o ovom tekstu?
Kingston MobileLite Duo 3C Reader
Sony VPL-PHZ10
Epson WorkForce DS-310
Aruba IAP-207
TP-Link Talon AD7200
TP-Link Archer T4UH

Osnovno:
rezolucija 1920 × 1200 px, veličina slike 1,52-7,62 m, kontrast 15.000:1, osvetljenje 3.300 lumena
Konekcija:

2 × HDMI, 2 × VGA, RCA kompozitni, S-video, 3,5 mm audio ulaz i izlaz
Ostalo:
DLP, 3D ready (120 Hz), daljinski upravljač
Proizvođač:
Benq
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera