TEST DRIVE<>
102017<><>

Dell S2218M i S2718H InfinityEdge

Tranzicija ka HDR-u

Dell ima nekoliko linija (tj. serija) monitora i mnoge od njih smo do sada predstavljali. Podsetićemo vas da S serija predstavlja najpovoljniju od tri serije IPS monitora (S, P i U; E serija ima TN panele), tako pa predstavlja čest izbor onih koji imaju ograničen budžet, ali žele IPS panel koji je po većini karakteristika superioran u odnosu na TN. Nedavno je Dell osvežio ponudu serije S, a mi smo izabrali dva modela, sa vrha i dna ponude.

Osnovna fizička razlika ova dva modela je pre svega veličina ekrana, naravno, ali i tip priključaka. Naime, S2218M ima DVI i VGA ulaze, dok S2718H ima HDMI 2.0 i VGA, kao i AMD FreeSync tehnologiju. Treba naglasiti da se trenutno u ponudi ove serije nalazi još nekoliko modela: S2218H, S2318H, S2318HN, S2418H, S2418HN, S2718HN... Dakle, u seriji su takođe i veličine od 23 i 23,8 inča, dok slovo „H” označava HDMI priključak, a „N” znači da monitor nema zvučnike.

Čitava serija S je kompletno redizajnirana, a najupadljivija promena je dizajn postolja. Ono je sada potpuno metalno, tanko i vitko, ali zadržalo je stabilnost. Oba monitora nalaze se u ne naročito tankom kućištu, sa sjajnom, blago zaobljenom zadnjom stranicom i, kao i uvek, logotipom proizvođača. Manji modeli (21,5 i 23 inča) imaju vrlo tanke ivice oko ekrana (sem donje), dok je kod većih modela (23,8 i 27 inča) i donja ivica prilično tanka, mada ne toliko kao kod ostale tri. Ispod donje ivice ekrana nalazi se signalna lampica i četiri mehanička tastera. Kao i do sada u S seriji, izostaju podešavanja visine monitora i okretanje oko vertikalne ose, te je moguće samo podešavanje nagiba, a nema ni VESA kačenja na zidne i ostale nosače monitora.

Prva razlika između manjih i većih modela serije jeste to što modeli S2418H i S2718H imaju zvučnik(e) izveden u obliku jednog odvojivog kućišta koje se tačno „uklapa” u stopu postolja monitora, pri čemu se sa elektronikom u monitoru povezuje kablićem koji se penje uz nogu postolja (na prvi pogled ovakva spoljna veza zvučnika deluje ružno i neuredno, ali na tom mestu ćete ionako imati još dva kabla). Zvučnici su stereo, dva puta po šest vati, i snažniji su nego što smo navikli kod monitora. Na desnoj ivici kućišta zvučnika su i dva tastera za podešavanje jačine zvuka.

Veće razlike aktuelnih modela S serije nalaze se „ispod haube”. Svi imaju iste, već dobro poznate IPS panele, čije karakteristike možete da vidite u info-boksu, a osobine smo im već nekoliko puta predstavljali na ovim stranicama. Međutim, manji modeli imaju sjajni premaz preko ekrana (što na prvi pogled izgleda odlično, ali se u ekranu ogledaju spoljni izvori svetla), dok veći modeli imaju mat prelaz koji ublažava odsjaje, što ih približava Dellovim modelima iz jačih serija P i U.

Ekranski meniji su takođe nešto dopadljiviji nego kod starijih modela, a opcija za podešavanje ovde nema mnogo i najčešće ćete ulaziti u menije samo da biste izabrali neki od unapred podešenih režima: Standard, ComfortView, Multimedia, Movie, Movie HDR, Game, Game HDR, Warm, Cool i Custom.

Ček, ček... HDR? Da, veći modeli S serije podržavaju HDR ulazni signal. Nažalost, to ne znači da ugrađeni paneli prikazuju milijarde boja (deset bitova po boji), jer su u pitanju do sada poznati 8-bitni paneli. Radi se o tome da elektronika monitora može da prihvati HDR signal sa nekog uređaja (za sada ne sa kompjutera, već, na primer, sa Ultra Blu-ray plejera). Odatle prisustvo i HDMI 2.0 priključka kao preduslov za prijem slike koja ima više od osam bitova i/ili koja je rezolucije 4K sa 60 frejmova u sekundi, na primer.

Uzgred, iako nisu gejmerski monitori, veći modeli S serije imaju AMD-ov FreeSync, ali on mora biti isključen kod prikaza HDR sadržaja.

Što se tiče interpretacije i prikaza HDR signala, S2418 i S2718 pokušavaju da postignu što više sa panelima koje imaju. Ovde se ograđujemo od bilo kakve ocene jer – nismo videli rezultate. Ne samo da je potreban izvor HDR signala (koji nemamo), već bi bilo dobro i uporediti prikaz sa nekim drugim HDR ekranom (tj. televizorom). Ovako, na neviđeno, ne verujemo da veći monitori S serije prave neka čuda sa HDR slikom, već je verovatnije da jednostavno prikazuju ono što je moguće sa datim panelima.

Tranzicija - dok čekamo prave HDR monitore, eto ovih modela da popune prazninu i omoguće vam da pogledate neki HDR film (ako imate Ultra Blue-ray uređaj) na ekranu koji NIJE visokog dinamičkog opsega. Računajući i manje modele, koji su bez HDR podrške, čini se da je cela S serija namenjena svakodnevnom radu, sa naglaskom na multimediji... Mada, tako je bilo i do sada.

Tihomir STANČEVIĆ

 
AMD Radeon RX Vega 56
Gigabyte GA-Z270X-Ultra Gaming
LC-Power Gaming 991B Lighthouse
Kingston KC1000 480GB M.2 NVMe SSD
WD Green i Blue SSD-ovi
Ugreen US192 Bluetooth Adapter
Aorus ATC700
Dell S2218M i S2718H InfinityEdge
Šta mislite o ovom tekstu?
Asus VivoBook Max (X541NA-G0134)
Logitech Craft Advanced Keyboard
Benq MH534
Kingston MobileLite Duo 3C Reader
Sony VPL-PHZ10
Epson WorkForce DS-310
Aruba IAP-207
TP-Link Talon AD7200
TP-Link Archer T4UH

Osnovno:
21,5"/27”, 1920 × 1080 px, IPS, 8 bit (6 bit + FRC), W-LED
Ostalo:
kontrast 1000:1 (dinamički 8.000.000:1), osvetljaj 250 cd/m2, vreme odziva 6 ms, uglovi vidljivosti 178°/178°, vertikalno osvežavanje 60 Hz (S2218M) / 48-75 HZ (S2718H), spektar boja 72% NTSC (S2218M) / 99% sRGB (S2718H)
Priključci:
DVI, VGA (S2218M) / HDMI 2.0, VGA, audio ulaz i izlaz, zvučnici 2 × 6 W Waves Maxx Audio (S2718H)
Ostalo:
AMD FreeSync (S2718H)
Proizvođač:
Dell
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera