TEST JOY<>
102017<><>

Marvo G920

Cilj ne bira sredstvo

Raskoš poznatih i skupih „profesionalnih” igračkih periferija mami aktivne i potencijalne igrače, koji veruju da će ovaj Sveti gral učiniti igračko iskustvo boljim, a samim tim dati i rezultate. Šalu na stranu – hoće. Igračke periferije su prilagođene, a danas praktično predstavljaju vrh ponude, zajedno sa retkim modelima kvalitetnih i skupih kancelarijskih miševa i tastatura. Problem nastaje kada potencijalni prvak sveta pokuša da ubedi svoju izmučenu majku da polovina ili trećina (ako je bolje sreće) njenog mukom zarađenog novca treba da se izdvoji za svjetlo oružje kojim će on krenuti u virtuelni boj i da će nakon toga od velikih prihoda u e-sportu podići porodicu na noge.

Surova stvarnost u kojoj i samofinansirajući igrači ne mogu da sebi priušte periferije viđenijih proizvođača dovela je do masovne pojave, te rasta i razvoja dalekoistočnih proizvođača i marki koje niču kao pečurke posle kiše. Upravo jedna od ovih marki je i Marvo, a nama se na testu našao model oznake G920. Ček, ček, G920 zvuči poznato... Oznaka odgovara Logitech volanu, i sam fizički izgled deluje poznato. Miš izuzetno (previše) nalikuje na još jedan proizvod Logitecha – G502.

Shenzen Mark Technology je matična kompanija marke Marvo, a na njihovom sajtu u odeljku Catalog naći ćete pregršt modela koji izgledaju maltene identično svakom mišu, tastaturi ili hedsetu i manje i više poznatih proizvođača. Taktika je sasvim jasna: ponuditi korisniku sličan vizuelni, pa i fizički ugođaj, po daleko nižoj ceni, uz pristojan kvalitet.

G920 ne odstupa od te formule. Kvalitet upotrebljenih materijala je veoma solidan, a završna obrada neće iskasapiti potencijalnog korisnika. Gornja i bočne površine premazane su „obožavam otiske i prljavštinu” premazom, poznatim na igračkim periferijama, dok je osnova mat plastika i metalni lim. Pre nego što pomislite: „Metalni miš, dakle čvrstina i kvalitet”, u pitanju je legura kao ona od koje su izrađeni jeftini automobilčići. Bez obzira na „laki metal”, miš deluje robusno, solidno i veoma teško, iako nema baterije ili tegove. Oblik odgovara desnorukim korisnicima, ali odgovara praktično svakom načinu držanja.

Podataka o upotrebljenim prekidačima nema, ali osnovni tasteri imaju predvidiv hod i dobar i jasan klik. Taster ispod skrola zahteva nešto jači pritisak, dok su bočni i dva tastera za promenu rezolucije donekle nepredvidivi i zahtevaju period privikavanja. Kao i mnogi dalekoistočni miševi, G920 ima dodatni taster koji se nalazi na odmorištu za palac i, dok je pritisnut, obara rezoluciju na izabranu vrednost, čime se dobija takozvana „snajper” funkcija. Kako je ovo korisnije od preletanja kroz nekoliko vrednosti, većina poznatijih proizvođača takođe je prihvatila trend i ima svoju varijantu snajpera.

Softver je pregledan, sličan većini drugih i omogućava sve što možete da očekujete od modernog igračkog miša. Sadrži opciju izmene funkcije svakog tastera, editor makroa, podešavanje odziva, osetljivosti i brzine skrola i duplog klika... Podešavanje je moguće snimiti u tri moda/profila, ali nema interne memorije, pa ne možete da „ponesete” podešavanja. Rezolucija se podešava u pet koraka koje birate između 500 i 4.000 tpi u koracima od 250 tpi. Ugrađeni senzor je Avago A3050, ne naročito cenjen među ozbiljnim igračima, ali koji je ipak stepenicu iznad proseka. Primetili smo popriličnu lift-off distancu (preko pet milimetara), dok se u upotrebi ponašao sasvim pristojno.

Na domaćem tržištu Marvo G920 košta 3.600 dinara. U tom cenovnom rangu suočen je sa oštrom konkurencijom čak i modela poznatijih proizvođača. Nijedan od njih, doduše, nema oblik G502 i svi su lagani, pa ako vam treba jeftiniji i teži miš specifičnog oblika, razmislite o ovom modelu.

Danilo LUKINOVIĆ

 
 TEST JOY
HyperX Pulsfire FPS Gaming Mouse, Fury S Pro Gaming Mouse Pad
Aorus K7
Marvo G920
Šta mislite o ovom tekstu?

 JA, IGRAČ
Battle Royale

Senzor:
optički, maks. rezolucija 4000 tpi
Broj tastera:
8 + scroll
Ostalo:
podešavanje osetljivosti, odziva i brzine skrola i duplog klika; podešavanje rezolucije u pet koraka; podešavanje efekata osvetljenja; USB veza
Proizvođač:
Marvo
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera