TEST JOY<>
102017<><>

Aorus K7

Vitka, brza, blještava

Deo uvoda ovog teksta biće ponavljanje napisanog u opisu HyperX miša. Gigabyte, kao velika i dobrostojeća kompanija, takođe ulazi na nova tržišta pucajući visoko i prva igračka tastatura njihove „igračke” marke Aorus takođe štiklira sve bitne kućice obrasca sa karakteristikama koje se traže od moderne kvalitetne mehaničke tastature.

Tastatura je pune veličine sa numeričkim delom, ali su dimenzije tek malo veće od rasporeda tastera. Dizajn je nenametljiv, ali efektan. Vrhunski obrađeno i brušeno parče aluminijumskog lima koje predstavlja gornju površinu pažljivo je omeđeno ivicama anodizovanim u narandžastoj boji marke. Lim je brižljivo odmeren po pitanju debljine, tako da K7 teži manje od većine mehaničkih tastatura, ali ostaje robusna. Proizvođač je očigledno zamislio da će ovaj model koristiti pre svega FPS igrači, koji „govore tiho i nose tastaturu sa sobom”. Sudeći po količini sličnih modela, pomenuti igrači preferiraju relativno male tastature koje nemaju odmorište za šaku. Kabl je očekivano debeo, dugačak (1,8 m) i nije obložen tkaninom. Ovaj pristup nam se dopada, jer, iako na prvi pogled deluje kao izdržljivije rešenje, kabl obložen tkaninom na većini modernih igračkih periferija zadržava oblik na mestu krivljenja, što izgleda ružno, a dugoročno može da dovede do gubitka signala. Kako vrsta proizvoda i njegova namena ograničavaju kreativnost (u merama zadržavanja funkcionalnosti i dobrog ukusa), razvojni timovi imaju malo manevarskog prostora da svoju kreaciju učine „jedinstvenom”. Ekipa iz Aorusa uspela je na simpatičan (i koristan) način da odvoji K7 od konkurencije i podloge. Naime, na zadnjoj strani nalaze se dva točkića/zupčanika, nalik na kontrole potenciometra. Okretanjem ovih točkića produžavaju se stope i menja ugao pod kojim tastatura stoji u odnosu na podlogu. Ovakvo rešenje garantuje duže trajanje nožica od onih na izvlačenje.

Najbitnija karakteristika moderne igračke mehaničke tastature jeste izbor prekidača, a čini se da je opet, među ciljanom publikom, najpopularniji Cherry MX Red. Ovi prekidači reaguju gotovo momentalno i aktiviraju se minimalnim pritiskom. Kako su u FPS igrama nagli i brzi pokreti imperativ, izbor je jasan. Sa druge strane, nenaviknuti korisnici mogu da dođu u situaciju da njihov virtuelni junak kreće u stranu, jer su prst samo malo više oslonili na taster.

Softver, u skladu sa vremenom, predstavlja zajednički Aorus kontrolni centar i iz njega može da se pristupa i drugim proizvodima, uključujući ploče i grafičke karte. Softver je čak prepoznao i Gigabyte grafičku kartu, koja ne spada u Aorus proizvode. Za K7 je obezbeđen skup funkcija vredan poštovanja: svaki taster može da se konfiguriše i programira, a tu je i Makro editor, opet za svaki taster. RGB Fusion omogućava podešavanje osvetljenja u očekivanih 16,8 miliona nijansi i usklađivanje sa ostalim Aorus komponentama.

Kako iza K7 stoji jedan od najvećih proizvođača kompjuterskih komponenti, znali smo da će biti dobar proizvod. Dopada nam se kako fizički izgled, tako i performanse i caka sa „odvrtanjem” nožica. Nažalost, dolazimo do cene, koja još nije poznata za naše tržište, ali u Evropi i Sjedinjenim Državama iznosi oko 130 apoena lokalne valute. Bez obzira na kvalitet, ovo je već stavlja iznad proseka (za kvalitetnu mehaničku tastaturu), a znajući tendencije našeg tržišta, ovde bi cena mogla da bude i veća.

Danilo LUKINOVIĆ

 
 TEST JOY
HyperX Pulsfire FPS Gaming Mouse, Fury S Pro Gaming Mouse Pad
Aorus K7
Šta mislite o ovom tekstu?
Marvo G920

 JA, IGRAČ
Battle Royale

Osnovno:
Cherry MX Red mehanički prekidači, broj tastera 104 (ukupno)
Ostalo:
kabl dužine 1,8 m, RGB Fusion osvetljenje sa pet modova i 16,8 miliona nijansi, 100% N-Kay rollover na do 60 tastera, izmenjive kapice WSAD i kursorskih tastera i alat za njihovo uklanjanje, USB 3.0 veza
Proizvođač:
Aorus
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera