LAKI PINGVINI<>
092017<><>

Stacer 1.0.7

Spolja gladac...

Ako ste korisnik Linux operativnog sistema, najverovatnije pripadate jednoj od dve kategorije. U prvoj su oni koji žele stabilan i pouzdan sistem koji ne zahteva svakodnevno „čačkanje”. U drugoj su oni koji obožavaju svakodnevno „čačkanje”. Zvuči paradoksalno, ali Linux ispunjava oba uslova. Prva kategorija korisnika želi da uključi računar i radi, bez želje ili znanja, da se upušta u internalije sistema, dok ovi drugi ne mogu bez konstantnog nadgledanja i podešavanja najrazličitijih parametara koje, u najvećem broju slučajeva, i ne treba često (ili uopšte) menjati.

Ozbiljan serverski sistem, kakav je Linux, obiluje alatkama za monitoring i održavanje sistema, pa ne manjka opcija za sve nivoe korisnika, a mi u ovom broju testiramo Linux System Optimizer and Monitoring ili kraće – Stacer. Odmah na početku stavljamo karte na sto. Reč je o Electron aplikaciji namenjenoj „debianolikim” sistemima bez pretenzija na mesto u paleti ozbiljnog administratora sistema. Ovakva pozicija sa sobom nosi manje ili više pozitivnih i negativnih osobina, zavisno od toga kojoj od pomenutih kategorija pripadate. Krenimo redom.

Instalaciju programa moguće je izvesti preporučenom metodom vaše distribucije, ukoliko je dostupna na online skladištima, preuzimanjem AppImage paketa ili ručnim kompajliranje izvornog koda dostupnog na GitHub strani projekta. Pokretanje aplikacije otvoriće radni prozor čiji se početni tab naziva Dashboard sa koga je moguće pročitati osnovne podatke o sistemu i hardveru računara i trenutno stanje zauzetosti procesora, memorije i hard diska. Jedini element za navigaciju kroz dostupne tabove smešten je uz levu ivicu prozora. Ono što Stacer izdvaja od programa slične namene jeste mogućnost da, uz monitoring resursa, vrši i bazične zadatke održavanja sistema. Tako se uz tabove Dashboard, Processes i Resources, zadužene za prikaz stanja i informacija o radu sistema kroz dinamične i vizuelno privlačne dijagrame, pojavljuju i oni iz kojih je moguće kontrolisati samostalno pokretanje aplikacija (Startup Apps) ili servisa (Services). Tu si i System Cleaner za uklanjanje nepotrebnih bajtova i Uninstaller preko kojeg je moguće deinstalirati neželjene pakete (dostupno na deb i rpm sistemima). Poslednji u nizu tabova omogućava izmene samog programa sa čitave dve opcije, izbor jezika i vizuelne teme, što je ostavilo vrlo mlak utisak.

Generalno, Stacer radi. Vizuelno je privlačan i jednostavan, informativan i koristan za najosnovniji nivo upotrebe. Kao što smo naveli, zadovoljiće minimalne zahteve prosečnog korisnika i nije za napredne korisnike koji će imati nekoliko zamerki. Prva se svakako odnosi na popriličnu glad za resursima, kako procesorskim, tako i memorijskim, što je za ovaj tip programa skoro neoprostiv greh. Pored toga, informacije koje pruža stvarno su bazične i najneophodnije i oseća se nedostatak prikaza nekih drugih karakteristika sistema, kao što je recimo temperatura, a i povremeni gličevi sa prikazom jedinica (gigabajti umesto megabajti) ne ulivaju naročitu sigurnost. Preporučujemo da probate, samo toliko za sada, a ako se autori potrude, u budućnosti ćemo možda promeniti savet.

Goran STRIČIĆ

 
Samba alati
Latte Dock 0.6.2
Stacer 1.0.7
Šta mislite o ovom tekstu?
Arduino: Termistori
Windows IoT Core

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
MIT
Veličina:
169 MiB
Cena:
besplatno
Adresa:
github .com /oguzhaninan /Stacer
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera