TEST RUN<>
082017<><>

Gilisoft Video Converter 10

Samo takva „konvertaljka”

Za registracioni harač od 50 dolara očekujete da dobijete proizvod koji je nabijen mogućnostima, ispoliran, ali i jednostavan za korišćenje. Razvojni timovi, obično, ne uspevaju da održe korak sa željama korisnika, ali ih to ne sprečava da maznu koliko god mogu više love za svoja ostvarenja. Gilisoftov Video Converter, na sreću, nije jedna od tih promašenih investicija i kada date novac za njega, nećete zažaliti. Da stvar bude još bolja, program donosi i više nego što se očekuje, a to dolazi kao svojevrsni bonus.

Video Converter je upakovan u toliko jednostavan upravljački interfejs da možete pogrešno pomisliti da je reč o ostvarenju sa manjkom manevarskog prostora. Autori su do najsitnijih detalja isplanirali korake koje je potrebno preduzeti na putu oblikovanja rezultata, pa se sekcije sa opcijama i otvaraju shodno tome. Možemo da kažemo da je interfejs podeljen na tri dela: gore se nalazi traka sa alatkama, odnosno obradnim koracima koje smo pominjali. Najveći, središnji deo ekrana podeljen je na dve ravne časti, po vertikali – levo je radna lista na koju smeštate fajlove koje želite da obradite, dok se desno nalazi preview prozor i osnovne komande za kontrolu toka reprodukcije. Konačno, donji deo ekrana rezervisan je za opcije vezane za izbor radnih šablona, izlaznog direktorijuma, kao i ogromni taster Start kojim pokrećete proces konverzije.

Sledeći podatak će delovati frapantno – Video Converter podržava preko 160 različitih formata zapisa. Zaključak se nameće sam po sebi – u pitanju je ultimativna podrška. Uz formate koje smo očekivali po defaultu, tu je i podrška za H.265, 4K sadržaj, te za tonu najrazličitijih hardverskih uređaja i gedžeta. Zašto je ovo poslednje bitno? Naime, uz mogućnost da po radnim parametrima prebirate sami, na raspolaganju vam stoje desetine gotovih šablona koji će parametre postaviti tako da izlazne specifikacije odgovaraju naročitim hardverskim sklopovima. Na meniju se nalaze igračke konzole, mobilni telefoni, tableti, multimedijalni plejeri i tako dalje. Naravno da postoji opcija brzog pristupanja šablonima koje ste nedavno koristili, kao i snimanja šablona koje sami definišete i izrađujete. Autori su otišli i korak dalje, pa se na spisku mogućnosti nalazi prilagođavanje izlaznih rezultata za korišćenje u određenim softverskim rešenjima (na primer iTunes, Adobe Premiere, PowerPoint, Movie Maker...). Kao što smo nagovestili, šablone možete da izrađujete i sami, a čitav postupak uopšte ne zastrašuje, čak je uredan, pregledan i veoma lak za poimanje. Opcije su podeljene u dve oblasti: Audio i Video, pa shodno tome tweakujete parametre – birate aktivni kodek, podešavate radnu rezoluciji, štelujete bitrate i framerate, igrate se sa formatom zvuka i tako dalje. Treba istaći da Video Converter ne zavisi od sistemskih kodeka i da se oslanja na bazu ugrađenih rešenja. To znači da po instalaciji programa možete da počnete sa radom ne misleći o dodatnim zahtevima. Inače, ovaj program može da se iskoristi i za „pretabavanje” audio-numera. Ne postoje radni šabloni kao u slučaju video-klipova, ali na raspolaganju imate dvadesetak najčešće korišćenih formata.

Osim što se bavi konvertovanjem, Video Converter može da se iskoristi i za obradu. Autori su, recimo, čitavu sekciju namenili trimovanju video-materijala, ubacili su mogućnost kropovanja prikaza, a prijatno nas je iznenadila mogućnost rada sa grafičkim filterima. Uz njihovu pomoć, „pokretne slike” za tili čas pretvarate u stari ili crno-beli film, dodajete teksturu ulja na platnu, izoštravate ili zamućujete prikaz, konvertujete ga u rad nastao olovkom... Pomoću naročitih slajdera možete da utičete na intenzitet osvetljenja, zasićenost bojama i kontrast, a sve načinjene izmene vidljive su momentalno u preview prikazu. To se ne odnosi samo na frejm na koji ste trenutno pozicionirani, već na čitav materijal. Na srednje jakim mašinama se gotovo bez čekanja pokreće reprodukcija, a važno je reći da se Video Converter tokom rada oslanja na grafički akceleraciju (podržane su samo kartice kompanije nVidia), što i te kako pomaže. Ovde još uvek nije kraj priče, pošto postoji i sekcija za dodavanje „vodenih žigova” na sliku, a podržan je i tekst i slike koje mogu da se učitaju sa hard-diska. Video-klipovima mogu da se pridodaju i tekstualni prevodi koji se učitavaju iz SRT ili ASS datoteka. Konačno, slika može da se rotira u predefinisanim koracima ili da se čitav prikaz flipuje (po vertikali ili horizontali).

Video Converter je jednostavan program za konvertovanje video-sadržaja, a bogat mogućnostima. U njemu je toliko lako raditi da ni početnicima konverzija više neće biti bauk. To ne znači da ga ne mogu koristiti i oni napredniji – naprotiv. Program nudi sasvim dovoljno prostora za ručnu manipulaciju sadržajem. Da li je sve moglo da bude jeftinije? Jeste, ali ne na ovakvom user friendly nivou. Gilisoft Video Converter zbog svega rečenog zaslužuje našu preporuku i označavamo ga kao primer dobro obavljenog posla.

Vladimir PISODOROV

 
Core Temp 1.9, GPU Temp, Hard Disk Sentinel 5, SpeedFan 4.52, CPUID HWMonitor 1.31, Open Hardware Monitor 0.8.0 Beta
ESET Internet Security 10
Krita 3.1.4
fman 0.5.4
CheckDrive 2017
MyPC 9.5
NPS Image Editor 3.1
Black Bird Image Optimizer
MetaX 2.60
XRECODE3 1.62
MediaPortal 2.1
Blaze Media Pro 10
Corel Website Creator 2017
Gilisoft Video Converter 10
Šta mislite o ovom tekstu?
3D Maker
PingGUI 1.1
TextAloud 3.0
Chrome Delight
Edge & Frame Galaxy
Thumbico 1.5
XMeters
EZ Mask 3.0

Tip:
video-konverter
Potrebno:
Windows
Veličina:
84,6 MB
Cena:
50 dolara, proba 10 startovanja
Adresa:
www .gilisoft .com /product -video -converter .htm
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera