TEST RUN<>
082017<><>

Black Bird Image Optimizer

Dobar, ali ne toliko

Program uspeva drastično da smanji veličinu JPG i PNG slika. Ne u svim slučajevima, naravno, ali u velikom broju – da! Imajte na umu da se ovde ne radi o takozvanom lossless postupku, koji nekakvom alhemijom iz već „sabijenih” formata uspeva da isisa još koji bajt i bez gubitka kvaliteta zapanji manjom veličinom. U pitanju je igranje vizuelnom percepcijom prikaza, pa otuda i podatak da nije svaka „transformacija” uspešna kao ona prethodna...

Akcija se obavlja dobro poznatom optimizacijom palete boja, iz koje se izbacuju viškovi, pa čak i one nijanse koje se koriste, a mogu biti zamenjene nekim sličnim vrednostima. Obradni algoritam pazi na to da struktura slike ostane netaknuta, pa je baš zbog toga rezultat veoma sličan originalu. Nažalost, podrobnijim posmatranjem primećuje se razlika koja u pojedinim slučajevima može da bude i drastična. Međutim, kada budete uspeli da sa par megabajta spadnete na nekoliko stotina kilobajta, skakaćete od sreće, jer će neminovne promene na prvu loptu biti vidljive isključivo onima oka sokolova. Nije nam se dopalo to što su autori prikrili činjenicu da se njihov algoritam oslanja na third party pomagala koja su se i ranije nalazila u opticaju. U procesu obrade se koristi pngquant (pngquant.org) i jpegtran (jpegclub.org). S obzirom na to da autori navode da se radi o lossless akciji, dakle bez gubitka kvaliteta, mišljenje o ovoj alatki nam se automatski srozalo, bez obzira na dobre rezultate koje postiže u brojnim slučajevima.

Black Bird Image Optimizer se koristi bez većih trzavica. Nakon što učitate JPG ili PNG sliku, na ekranu se automatski pojavljuje rezultat. Preview prikaz je sitan, na nivou većeg thumbnaila, ali ako kliknete mišem na njega, slika će se otvoriti u originalnoj veličini. Pri tome, možete da vidite njenu rezoluciju, odnosno novu veličinu. Očekivano, tu je i prikaz originala sa istim informacijama i mogućnošću da se slika zumira kako bi se tragalo za razlikama. Bez napuštanja uvećanog prikaza moguće je prebacivati se sa jedne slike na drugu.

Iako sve prilično dobro ide po defaultu, korisnicima je na raspolaganju ostavljeno nekoliko opcija preko kojih je moguće uticati na krajnji ishod. Tako, preko slajdera se može podesiti kvalitet (podrazumevana vrednost iznosi 70), u vatru može da se ubaci Blur efekat, pa čak i da se tweakuje osvetljenost i kontrast. Sve to utiče na veličinu i kvalitet rezultata, a načinjene izmene se gotovo momentalno „iscrtavaju” na ekranu. Konačno, snimanje je moguće samo u formatu originalne slike, s obzirom na to da Black Bird Image Optimizer ne vrši „pretabavanje” iz jednog formata u drugi. Iz izlazne slike biće odstranjene i metadata informacije, što dodatno smanjuje njenu veličinu. Inače, u demo verziji programa (limit je obrada 20 slika) nije moguće obaviti obradu sadržaja „na gomili” i ova opcija se otvara tek kada iz buđelara izvadite 40 mukom zarađenih dolara. U momentu pisanja teksta, program je bio na popustu i koštao je 25 dolara, ali čak i u tom slučaju smatramo da se za uloženi novac ne dobija adekvatna kompenzacija. Ne, nije u pitanju to što su autori obmanjivali korisnike izjavama i što su koristili third party alatke. Jednostavno, bez obzira na kvalitet koji često ispliva na površinu, pre bismo ga stavili u rang ostvarenja koja koštaju od pet do deset dolara, a ne u rang lanjskih AAA igračkih naslova.

Vladimir PISODOROV

 
Core Temp 1.9, GPU Temp, Hard Disk Sentinel 5, SpeedFan 4.52, CPUID HWMonitor 1.31, Open Hardware Monitor 0.8.0 Beta
ESET Internet Security 10
Krita 3.1.4
fman 0.5.4
CheckDrive 2017
MyPC 9.5
NPS Image Editor 3.1
Black Bird Image Optimizer
Šta mislite o ovom tekstu?
MetaX 2.60
XRECODE3 1.62
MediaPortal 2.1
Blaze Media Pro 10
Corel Website Creator 2017
Gilisoft Video Converter 10
3D Maker
PingGUI 1.1
TextAloud 3.0
Chrome Delight
Edge & Frame Galaxy
Thumbico 1.5
XMeters
EZ Mask 3.0

Tip:
grafički optimizer
Potrebno:
Windows
Veličina:
2,08 MB na HD-u
Cena:
40 dolara
Adresa:
blackbirdcleaning .com /imgoptim .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera