LAKI PINGVINI<>
082017<><>

Notepadqq 1.0.1

Samo qq, ništa lele

Zagazili smo u XXI vek i dok uveliko postoji mogućnost glasovne kontrole uređaja, a šuška se i o direktom interfejsu ljudskog mozga i mašine, editori teksta tvrdoglavo odbijaju da odu u istoriju. Na sve to, broj im se povećava, a funkcije i mogućnosti dodaju na dnevnom nivou. Da ironija bude veća, program sa tako bazičnom namenom kao što je kucanje ASCII karaktera danas mahom upotrebljavaju napredni korisnici, i to za kompleksne projekte kakav je, recimo, pisanje koda nekog programa. Veliki broj editora opisan je na ovim stranama, a ovom prilikom predstavljamo vam Notepadqq, program za obradu teksta koji bi se najlakše mogao opisati kao pandan popularnoj aplikaciji za Windows platformu pod imenom Notepad++.

Iako se autori nisu baš potrudili da svoj proizvod ponude većem broju korisnika, nego su se usredsredili na Ubuntu kao glavni podržani sistem i Arch i OpenSUSE pride, Notepadqq je moguće naći u repozitorijumima većine popularnih distribucija. Ukoliko se radi o instalaciji iz izvornog koda, ne bi trebalo da bude većih problema pošto program ne zahteva neke specifične biblioteke, ali treba napomenuti da je namenjen KDE okruženju (detalje je moguće naći na GitHub strani projekta). Nakon uspešne instalacije i pokretanja, ne očekuje vas ništa revolucionarno, ipak je u pitanju najobičniji editor sa dobro poznatim i standardnim izgledom radnog prozora i rasporedom dostupnih opcija. Padajući meniji su postavljeni uz gornju ivicu prozora, ispod kojih je toolbar sa prečicama ka najčešćim opcijama. Sledi linija na kojoj se ređaju tabovi sa otvorenim datotekama, dok je najveći deo površine namenjen unosu teksta, a na dnu se nalazi očekivana statusna linija sa prikazom najbitnijih informacija o trenutno aktivnom dokumentu. Moguće je birati između nekoliko ponuđenih tema i dodatno podešavati najbitnije opcije prikaza prozora i teksta.

Kao i izgled, i mogućnosti programa ne iskaču previše od standardne ponude ostalih rešenja iz ove klase programa. Nećemo gubiti prostor ni vreme na nabrajanje pojedinačnih opcija, dovoljno je reći da Notepadqq pruža udobnost i efikasnost u radu u rangu najkvalitetnijih pandana. Logično, nameće se pitanje po čemu se onda izdvaja i čime zaslužuje prostor koji smo mu posvetili. Odgovor se nalazi u krilatici kojom se vode autori projekta, a koja kaže da je ovo program „dizajniran za developere od developera”, što bi trebalo da sugeriše na to da su primarna grupa korisnika kojoj je namenjen Notepadqq programeri različitih branši. Iz tog razloga podržano je označavanje sintakse za preko stotinu programskih i skript jezika, kao i druge napredne opcije potrebne ovom profilu korisnika. Pomenućemo podršku za regular expression (regularni izrazi), obeležavanje sintakse u realnom vremenu (syntax highlighting) i višestruko selektovanje. Iako još nije u potpunosti implementirana, radi se i na podršci za ekstenzije kroz Node.js framework, što će dodatno proširiti mogućnosti programa i dozvoliti korisnicima dalje prilagođavanje sopstvenim potrebama.

Pored pokazane stabilnosti u radu, pomenutih i nepomenutih mogućnosti koje Notepadqq sadrži, zaista se ne može više tražiti od aplikacije ovog tipa. Imate našu preporuku.

Goran STRIČIĆ

 
Filesystem Hierarchy Standard (2)
Kazam Screencaster 1.4.5
Notepadqq 1.0.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Arduino: Alatke za programiranje
Arduino Nano

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
4,9 MiB
Cena:
besplatno
Adresa:
notepadqq .altervista .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera