TEST PLAY<>
082017<><>

Crusader Kings II: Rajas of India, Charlemagne, Way of Life, Horse Lords, Conclave, Reaper’s Due, Monks and Mystics

Ovog vrelog leta, podstaknuti baražom dodataka za brojne naslove, odlučili smo da vam pružimo pregled DLC paketa za Paradoxov vanvremenski simulator ženidbe i spletkarenja – Crusader Kings II.

Pregled DLC paketa za Paradoxov vanvremenski simulator ženidbe i spletkarenja – Crusader Kings II.

Rajas of India otkriva igračima novi svet Indije. Nove kulture i religije specifične za ovaj region donose unikatne mehanike poput kasti i brojne eventove vezane za novi kulturni milje. Vojni aspekt igre je oplemenjen konceptom iscrpljivanja trupa prilikom putovanja i bojnim slonovima Indijaca. Mana ove igre je u kamari likova i poseda koji dodatno opterećuju kompjuter u poznom delu igre, pogoršavajući već postojeći problem.

Dodatak Charlemagne bavi se geopolitičkom situacijom za vreme Karla Velikog. DLC nam daje još stotinak godina za feudalno bahaćenje, pa kampanja može da se startuje 769. leta Gospodnjeg. Novost je opcija imenovanja vicekraljeva, plemića koji upravljaju vašom oblašću do smrti, što je zgodna opcija za manipulisanje teritorijom sa smanjenim rizikom od prejakih vazala. Uvedena je mogućnost stvaranja custom titula na osnovu teritorija koje posedujete.

Way of Life je odličan DLC koji podiže nivo zabave i uranjanja u igrački svet.

Way of Life je drugačiji od pomenutih prethodnika jer ne donosi nove predele, društvena uređenja ili vremenske periode, već bogati RPG komponentu. Sada igrači za svog lika mogu da izaberu životni smer koji donosi specifične bonuse, eventove i unikatne opcije. Nakon određenog vremena posvećenosti životnom pozivu, dobićete lifestyle trait. Opredeljenost za ratovanje pruža opciju duela koji mogu da pomognu u unutrašnjoj i spoljnoj politici; opredeljenost za zavođenje je veoma zanimljiva za igranje i koristi ako vam treba nepresušna zaliha kopiladi; nauka vam donosi veoma zanimljive eventove i može da rezultuje sticanjem veoma poželjnih osobina i još sedam opredeljenja. Way of Life je odličan DLC koji podiže nivo zabave i uranjanja u igrački svet.

Horse Lords nam donosi nova proširenja mape i nomadski društveni sistem koji omogućava da igramo sa autentičnim Hazarima i Kumanima. Nomadi nemaju naseobine, već hordu čija veličina zavisi od broja praznih slotova provincija. U osnovi politike su odnosi između klanova i skupljanje prestiža za nasleđivanje prestola. Klanovi pokorenim vladarima mogu nametnuti tributarni status, te ubirati redovan harač. Uvedena je mehanika „Puta svile” koja pruža bonuse provincijama na ruti. U starom dobrom maniru koji seže još od Mača Islama, pridošlice su nebalansirano jake, te nije teško iz stepe blickrigovati celu vaseljenu.

Crusader Kings II se drastično izmenio u proteklih par godina, ali zahvaljujući DLC paketima nastavlja da bude aktuelan i interesantan.

Conclave je još jedan DLC koji pokušava da izbrusi osnovne mehanike igre, ali za razliku od zabavnog Načina života, pravi više problema nego što ih rešava. Nova mehanika vladarskog saveta, na kom vaši savetnici guraju svoje interese i mogu žestoko ograničiti vaš operativni prostor ako ne igrate po njihovom, dodatna je gnjavaža u najboljem slučaju, a veoma opresivna mehanika u najgorem. Uveden je i novi sistem usluga. Nove uloge se uglavnom koriste za donošenje odluka u savetu ili da bi došlo do dinastičkog braka koji u blago prerađenoj diplomatiji sad ima veću ulogu. Tu je i sistem koalicija, sličan onom iz Europe Universalis 4, pa kad se polakomite na malo susedno kraljevstvo, možete izazvati bes svih država od Španije do Irana, što rezultira oduzimanjem vaših poseda. Okidači za koaliciju protiv vas su često apsurdni, pa i ova mehanika može da vam zagorča život. Pozitivna promena je usložnjavanje sistema odgoja dece.

Reaper’s Due u žižu stavlja srednjovekovno viđenje bolesti, i to na urnebesno morbidan i prilično realističan način. Mehanika epidemija je izmenjena, dodati su simptomi bolesti i dvorski lekar koji se trudi da na osnovu simptoma spase sizerena. Dodat je 31 novi metod pogubljenja i nove opcije za tretman zarobljenika. Novi chain eventovi na temu odnosa prema bolesti i smrti su takođe dodati i prilično upotpunjuju doživljaj. Iako treba obraćati veću pažnju na zdravstveno stanje likova, Reaper’s Due donosi mnogo toga što se tiče atmosfere i worldbuildinga, a ne samo dodatni busywork poput Conclave. Odlična je i nova opcija podešavanja pravila kampanje koja pruža enorman broj mogućnosti.

Monks and Mystics DLC se bavi još jednim elementom srednjovekovnog straha, s tim što su ovog puta na meti tajna društva i sekte. Pored regularnih monaških redova, pojavljuju se i hermetičari, satanisti i hašišimi kojima se možete pridružiti. Okultni rituali gaze po granici natprirodnog, nastavljajući tradiciju koja postoji još od đavoljeg deteta iz vanille, ali u skladu sa sujevernom prirodom perioda i efektima koji se često mogu pripisati priviđenjima. Takođe, pruža vam se mogućnost tajne pripadnosti religiji ili sekti, dok ispovedate drugu religiju i subverzivnim delovanjem vršite verski prevrat, što kreira neke zaista genijalne momente religijskog previranja i trijumfa tajnih vera koje će ubrzo biti zbačene na isti način. Dodat je inventar i artefakti koji vam donose bonuse. Krajnje zabavan DLC koji obogaćuje igranje neprocenjivim momentima.

Srđan BRDAR

 
Crash Bandicoot N. Sane Trilogy
CRYPTARK
Get Even
Final Fantasy XII: The Zodiac Age
Diablo III: Rise of the Necromancer
Aven Colony
Black The Fall
Nex Machina
Blitzkrieg 3
Cars 3: Driven to Win
Yonder: Cloud Catcher Chronicles
Cold Waters
Redeemer
Antihero
Sundered
Micro Machines World Series
Crusader Kings II: Rajas of India, Charlemagne, Way of Life, Horse Lords, Conclave, Reaper’s Due, Monks and Mystics
Šta mislite o ovom tekstu?
Beans – The Coffee Shop Simulator
Vanquish

Platforma:
PC, Mac, Linux
Potrebno:
CPU Intel Pentium IV 2,4 GHz, AMD 3500+, GPU NVIDIA GeForce 8800, ATI Radeon X1900 512 MB, 2 GB RAM
Poželjno:
NEMA
Veličina:
2 GB
Adresa:
www .crusaderkings .com

81
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera