TEST PLAY<>
082017<><>

Cars 3: Driven to Win

Munja Mekvin i njegovi drugari opet su u nevolji. Ovog puta za vratom im diše nova generacija trkačkih automobila predvođena Džeksonom Olujićem, koja preti da ih potpuno ukloni sa scene i želi da svetla reflektora usmeri na sebe. Naravno da nema predaje i povlačenja, i naravno da ćete im vi pomoći da se iščupaju iz još jedne nezgodne situacije...

Ova trkačka igra arkadne orijentacije je jedan od najboljih naslova čiji se sadržaj oslanja na radnju nekog filma.

Cars 3: Driven to Win je jedna od najboljih igara čiji se sadržaj oslanja na radnju nekog filma. U pitanju je trkačka igra arkadne orijentacije u kojoj, upravljajući Munjom i kolegama (možete da birate), treba da svrgnete sa trona prepotentnog Džeksona i njegove minione. Upravljanje automobilima je krajnje jednostavno i neodoljivo podseća na ono viđeno u serijalu MotorStorm, s tim što je ovde moguće izvoditi i neke dodatne poteze. Za to se koristi desna pečurkica. Kada je povučete levo ili desno, dajete komandu automobilu da „čukne” oponenta koji mu se nalazi na nekom od krila. Povlačenje pečurkice nadole je signal za vožnju u rikverc, a kada je povučete nagore, automobil će se uspeti na dva točka. Isto tako, pritiskanjem ’kruga’ aktivira se driftovanje, a sve navedeno je važno zbog toga što se na stazama nalaze specijalno označene deonice koje traže od vas da prikažete ovakvu vožnju. Ukoliko budete uspešni, bićete nagrađeni turbo punjenjem koje je od esencijalne važnosti za pobedu.

Automobili se međusobno razlikuju isključivo po izgledu i za vreme trka performanse na stazi su im manje-više identične. Otključavajući goodiese, otvaraće se mogućnosti da automobilima promenite boju neonki na trapu, instalirate novu sirenu, odnosno da birate boju vatre koja suklja iz auspuha kada aktivirate turbo punjenje. Oštećenja i kvarova nema, samim tim ni poseta garaži nakon trka radi opravki, ali nema ni mogućnosti „budženja” automobila novim delovima. U ovoj igri to bi bila samo nepotrebna komplikacija.

Osim klasičnih trka, u Cars 3: Driven to Win postoje i borbene trke u kojima na neprijatelje pucate oružjem koje skupljate usput.

Osim klasičnih trka, u Cars 3: Driven to Win postoje i borbene trke u kojima u neprijatelje pucate oružjem koje skupljate usput. U arsenalu je čak dvanaest vrsta oružja. Pored mitraljeza i raketa, na raspolaganju su vam i nagazne mine, elektrošokovi, bombe, pa čak i mogućnost da protivniku „poništite” oružje koje trenutno nosi. Na meniju su i vožnje na štopericu, potom trke u kojima je najvažnije osvojiti što više poena izvođenjem trikova, konačno i trke gde je potrebno razmontirati što više mini-viljuškara koji se lenjo voze stazom. Tu je i Playground, mesto na kojem možete do mile volje da se vozikate bez nekog cilja ili da učestvujete u mini-igrama koje su razbacane unaokolo (pokupi sve balone, rasturi sve kutije u kojima se nalaze petarde i vatromet i tako dalje). Kada vam pojedinačne trke dosade, možete da se prebacite na kup takmičenja koja su sastavljena iz više eventova ili na lokalni multiplayer. U igri mogu da učestvuju do četiri ljudska igrača, a online multiplayer ne postoji, što je prava šteta. Skidamo kapu autorima igre, kompaniji Avalanche Software, na količini i raznolikosti sadržaja. Zaista nismo očekivali ovakvu lavinu igračkih modova i mogućnosti od igre koja je zamišljena isključivo kao dodatni sadržaj centralnom događaju – trećem delu filma „Cars”. Inače, igrom defiluje nešto više od 20 karaktera (čitaj: automobila) iz filma, kao i 20 originalnih lokacija (staza) sa kojima smo se, takođe, sreli u filmu.

S obzirom na arkadnu orijentisanost igre, na stazama ne treba očekivati previše „trkačkih momenata”. AI uspešno „dozira” tempo trka i možete ozbiljnije da nagrabusite jedino ako se ne dočekate na točkove prilikom izvođenja nekog trika ili ako vas neko u prolazu ošteti. U krivine bez ikakvih problema ulazite pod punim gasom, a ne treba da brinete ni o tome šta vam se to nalazi pod točkovima. Ma koja podloga da je u pitanju, automobili se isto ponašaju, što znači da možete da vozite i prečicama – po dubokoj prašini, gustoj travi, oranicama... Jednostavniji fizički model smo očekivali i on se sasvim lepo uklapa u doživljaj igre, pa ga ne pominjemo u negativnom kontekstu.

Tehničke karakteristike kao što su neubedljiv zvuk i zastarela upscaleovana grafika, najveći su nedostaci ove igre.

Jedan od najvećih nedostataka Cars 3: Driven to Win su tehničke karakteristike. Slažemo se da je igra namenjena mlađem naraštaju, ali su autori dobrano podbacili na ovom polju. Zvuci su neubedljivi i, umesto da slušamo urlikanje trkačkih mašina, čuje se hor malo jačih kosilica za travu. Automobili međusobno „razgovaraju” za vreme trka i razmenjuju doskočice, i to je lepo, ali dijapazon rečenica je tanak i one vrlo brzo počinju da se ponavljaju. Ipak, najviše od svega nam je zasmetala grafika, koja kao da predstavlja upscaleovana rešenja sa igračkog hardvera prethodne generacije. I nismo daleko od istine, jer je Cars 3: Driven to Win izašao i za pomalo zaboravljene platforme, pa se autorima nije isplatilo da razvijaju poseban engine za superiornije sklopove. Sve to je rezultovalo manjim brojem detalja na ekranu, ispranim teksturama, kao i suviše statičnim okolišem. S obzirom na to da se radi o filmu čuvenog studija Pixar, očekivali smo bolje, ali to se nije desilo.

Da su autori ove igre imali nešto više volje, Cars 3: Driven to Win je mogao da postane naslov o kojem bi se pričalo tokom leta. Ovako, stekli smo utisak da su dizajneri načinili taman toliko napora da igru upakuju u košuljicu koja će biti primamljiva deci uzrasta od sedam do dvanaest godina. Na nekoliko mesta su se zaneli, pa je uključeni sadržaj prevazišao očekivanja, ali to nije bilo dovoljno da projekat ostane upamćen kao nešto više od još jednog „pratioca” filmskog naslova. Nešto je bolji i kvalitetniji od većine ostvarenja iz klase jeste, ali je i dalje „pratilac” koji svoj digitalni život živi u senci.

Vladimir PISODOROV

 
Crash Bandicoot N. Sane Trilogy
CRYPTARK
Get Even
Final Fantasy XII: The Zodiac Age
Diablo III: Rise of the Necromancer
Aven Colony
Black The Fall
Nex Machina
Blitzkrieg 3
Cars 3: Driven to Win
Šta mislite o ovom tekstu?
Yonder: Cloud Catcher Chronicles
Cold Waters
Redeemer
Antihero
Sundered
Micro Machines World Series
Crusader Kings II: Rajas of India, Charlemagne, Way of Life, Horse Lords, Conclave, Reaper’s Due, Monks and Mystics
Beans – The Coffee Shop Simulator
Vanquish

Platforma:
PlayStation 4 / 3, Xbox One / 360, Switch, Wii U
Veličina:
7,27 GB
Adresa:
lol .disney .com /cars -3 -game

72
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera