VREMENSKA MAŠINA<>
062017<><>

3D studio, fake news i dvojezgarni CPU

Broj 81, jun 1991.

Petog juna, Južnoafrička Republika eliminiše poslednje zakonske osnove aparthejda ukidanjem zakona koji su regulisali segregaciju na radnom mestu i mestu stanovanja. Dvanaestog juna, Boris Jeljcin postaje predsednik Rusije, a devet dana kasnije SEGA izbacuje prvu igru sa najpopularnijim ježom u istoriji gejminga – Sonic the Hedgehog. Dvadeset petog juna, Hrvatska i Slovenija zvanično objavljuju secesiju od Jugoslavije, čime se stvaraju uslovi za jedan fin građanski rat.

 
U tekstu naslovljenom sa „Plišana revolucija animacije”, iz petnih žila hvalimo fenomenalni Autodesk 3D studio, program koji će u godinama (i decenijama) koje dolaze, postati standard za 3D animaciju. u rubrici „Naš test” predstavljamo Flytech Carry-I, portabl desktop PC, koji je mogao da se pohvali neverovatno malim dimenzijama (za ono vreme). U „PC berzi” analiziramo trenutnu ponudu računara i komponenti na domaćem tržištu koje je pretrpelo potres nakon devalvacije dinara.

„Svetom igara” dominira opis Pool of Radiance, prve ozbiljne AD&D igre koja se ikada pojavila na kućnim kompjuterima. Tu je i opis A-10 Tank Killer, The Killing Cloud i drugih naslova koje je u međuvremenu prekrila prašina istorije. Ipak, najintrigantniji tekst je „Virtuelna realnost – drugi put” u kome ponovo pišemo o virtuelnim kacigama i drugim VR kontrapcijama.

Broj 153, jun 1997.

 
Devetog juna, istekao je 99-godišnji najam na Hong Kong i pripadajuće teritorije koje je Velika Britanija iznajmila od Kine. Četiri dana kasnije, Timotija MekVeja, bombaša iz Oklahoma Sitija, porota proglašava krivim za smrt 168 osoba, a sudija ga osuđuje na smrt letalnom injekcijom (presuda biva izvršena četiri godine kasnije). Dvadeset šestog juna, londonski Bloomsbury Publishing izdaje prvu knjigu o popularnom dečjem junaku – „Hari Poter i kamen mudrosti”.

Deset hiljada godina pre nego što je termin „Fake news” ušao u opštu upotrebu, redakcija Sveta kompjutera je nadugačko i naširoko pisala o problemu pouzdanosti informacija koje se mogu naći na internetu. U tekstu pod naslovom „Verovati Mreži?”, pišemo o korenu problema i načinima za samozaštitu od laži, što je (ponovo) prvi tekst koji se ovom temom bavio u domaćim medijima.

 
„Svet igara” započinjemo trećom i jubilarnom pričom o virtuelnoj realnosti koja, kao i 1991. godine, deluje kao da samo što nije došla u pohode. Za igru meseca proglašavamo avanturu The Last Express, a pored nje, pišemo i o mnogim drugim izvanrednim naslovima kao što su Star Wars: X-Wing VS Tie Fighter, Imperium Galactica, Interstate ’76, Realms of Arkania 3 i mnogim drugima.

Broj 249, jun 2005.

Prvog juna, Holanđani na referendumu odbacuju ustav Evrope, ali im se on nameće nekoliko godina kasnije na ponovljenom referendumu. Dve nedelje kasnije, porota u kalifornijskom gradu Santa Marija oslobađa Majkla Džeksona optužbi za seksualno zlostavljanje trinaestogodišnjeg Gavina Arvizoa na ranču Neverlend. Dvadeset sedmog juna, AMD tuži Intel saveznom sudu u Americi, optužujući ga za flagrantno kršenje antitrust legislative i zloupotrebu monopolskog položaja na tržištu.

 
Rubriku „tržište” otvaramo tekstom o dvojezgarnim procesorima, sledećom velikom inovacijom koja treba da zadesi svet komercijalnih PC-a. U „Test driveu” imamo mega test kulera za K8 procesore, a pišemo i o prvim hard diskovima koji rade u SATA II režimu, obezbeđujući nezamislive brzine. Tu je i neizbežan test DivX plejera kineskih brendova koji sumanuto zvuče, kao i pregršt testova raznovrsnih hardverskih sitnica.

Aktuelni „Svet igara” kompletno je u znaku Psychonautsa, poslednje genijalne igre koju je potpisao Tim Šejfer. Empire Earth 2, Stronghold 2, Codename Panzers: Phase Two, SWAT 4, Close Combat: First to Fight, Second Sight i drugi markantni naslovi, koliko god dobri bili, ostaju u debeloj senci Sajkonauta.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Neplanirani uticaj modernih tehnologija na ljude

 TRŽIŠTE
Novi procesori iz Intela i AMD-a

 NA LICU MESTA
Samsung QLED prezentacija
Digital Day 2017
Oracle Cloud Day
Predstavljanje NOPS kampanje
Huawei i Vlada Srbije
La Roche-Posay prezentacija
Bosch „eMagine”
DATUM 17
Product Meetup

 KOMPJUTERI I FILM
Cars 3
Despicable Me 3
Filmovi, ukratko

 SITNA CREVCA
Kako postati programer (9): baze podataka, git, konvencije

 VREMENSKA MAŠINA
3D studio, fake news i dvojezgarni CPU
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Lešinari i njihove priče
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera