TEST DRIVE<>
062017<><>

TP-Link NC450 HD Pan/Tilt Wi-Fi Camera

Potpuni pregled

Iz TP-Linka nam je stigla jedna krajnje zanimljiva sprava kakvu dugo nismo imali na testu. Reč je o IP kameri sa mogućnošću rotiranja glave kamere po svim osama. Model nosi oznaku NC450 i ima mogućnost rotiranja glave 360 stepeni horizontalno (pan) i 150 stepeni vertikalno (tilt). Sa dodatkom nosača koji se nalazi u kutiji, može da se postavi tako da pokrije ama baš svaki ugao prostora koji treba da nadgleda.

Uz pomenuti nosač koji ima formu zgloba, tu je nekoliko šrafova, tiplova i širokih podloški neophodnih ako nosač pričvršćujemo na plafon ili zidove od pločastih materijala. Kamera, naravno, može da stoji i na ravnoj površini, bez nosača, a guma ispod se stara da se slučajno ne pomeri. U kutiji su još LAN kabl, PoE injector, napajanje i DC produžni kabl napajanja. Vidi se da je TP-Link mislio na sve, ali o tome kasnije.

Kućište kamere je loptastog oblika i sastoji se od tri dela koji se međusobno pokreću u dve ose. Sama kugla u kojoj se nalazi sočivo je u središnjem delu. TP-Link je u NC450 ugradio 1/4” CMOS senzor sa otvorom blende f2.0. Ugrađeno sočivo je f:3,6 milimetara sa vidnim poljem od 75 stepeni. Oko kamere su IR LED za snimanje u uslovima smanjenog osvetljenja. Senzor kamere od 1 Mpx snima u rezoluciji 720p pri maksimalnih 30 fps. Zvučnici su u spoljašnjem delu kamere sa strana, a takozvana audio komunikacija je dvosmerna. Kamera će slati zvuk iz okruženja ka nama, ali isto tako može da reprodukuje zvuk koji mi pošaljemo. Postolje kamere sa prednje strane krije mikrofon i sistemsku LED, koja može da se isključi. Sa zadnje strane su mesto za postavljanje antene, Ethernet port, priključak za napajanje i WPS/Reset taster. Ispod antene se nalazi slot za mikro SD karticu od maksimalno 32 gigabajta. Za video kompresiju kamera koristi H.264 kodek, standardan za ovaj vid uređaja.

Povezivanje kamere može da se izvrši na nekoliko načina, u zavisnosti od naše infrastrukture i pozicije kamere. Ukoliko je kamera blizu strujnog priključka i u dometu Wi-Fi signala, dovoljno je povezati je na napajanje, sa računarom povezati LAN kablom i konfigurisati je. Nakon toga, LAN kabl može da se ukloni, a kamera će koristiti bežični prenos podataka (2,4 GHz), deklarisane brzine do 300 Mbit/s. Ukoliko je pak pozicija kamere na nekom udaljenijem mestu, potrebno je kameru povezati sa napajanjem putem pasivnog PoE injectora, koji se dobija u kutiji. Prilikom povezivanja sa mobilnim uređajem potrebno je da su povezani u mreži na istom ruteru.

Kamerom se može upravljati putem mobilnog uređaja, preko tpCamera aplikacije dostupne u prodavnicama za Android i iOS operativne sisteme. U okviru aplikacije je sistem obaveštenja koji nam u gornjoj traci telefona ispisuje eventualne promene koje je kamera zabeležila. U okviru same aplikacije imamo dosta opcija. Tu je odabir da li će kamera detektovati samo pokret, samo zvuk ili i jedno i drugo. Osim obaveštenja preko aplikacije, kamera može „događaje” da pošalje i mejlom koji je unet prilikom registracije naloga. Pomeranje kamere po nekoj osi možemo da vršimo preko polja određenih za to. Problem je što postoji mali lag između naše reakcije i kamere, pa se sve svodi na „lov” položaja. Takođe, u full screen režimu moguće je pomeranje povlačenjem prsta po ekranu, gde je mnogo lakše podesiti željenu poziciju. Osim određivanja statične pozicije, kameri se može zadati da polako snima u krug, da zumira i bira između noćnog i dnevnog moda. Ukoliko je kamera postavljena na plafon, tj. „naglavačke”, postoji opcija prikaza koji će biti okrenut za 180 stepeni. Aplikacija dozvoljava povezivanje više NC450 kamera, čak do 36 komada.

Osim preko mobilnih uređaja, kamerom može da se upravlja i preko računara u okviru web grafičkog korisničkog sučelja (web GUI). Za ovakav vid kontrole potrebno je da znamo IP adresu kamere, koju kucamo u adresnu liniju našeg omiljenog pregledača. Web GUI je nalik onima koje nalazimo pri konfigurisanju TP-Link rutera, ali sa opcijama vezanim za kameru. Tu je nekoliko skupova opcija, gde je upravljački deo pod nazivom Live View onaj koji ćemo najčešće koristiti. Sve opcije za upravljanje kamerom koje smo pomenuli u okviru aplikacije i ovde su prisutne, s tim što je upravljanje mnogo preciznije i nije potrebno „loviti” položaj. Za razliku od aplikacije, ovde je moguće podesiti osnovne postavke prikaza (osvetljenje, kontrast, saturacija). Interesantno je da je kod „plafonskog” položaja kamere potrebno posebno zaokrenuti prikaz po svakoj osi da ne bismo dobili „odraz u ogledalu”. Basic je osnovni skup podešavanja, dok u Advanced nalazimo nekoliko zanimljivih opcija, kao što je odabir broja frejmova prilikom snimanja ili dijagram nivoa buke koji nam pokazuje eventualne oscilacije, tj. događaje. Takođe, tu je i određivanje detekcije pokreta po sektorima. Da bi se koristio ovaj način upravljanja kamerom, nije neophodno da i računar bude u okviru mreže, već se to može raditi sa bilo koje lokacije, bitno je samo da znamo IP adresu kamere.

Kamera je ispunila naša očekivanja. Snimak je dosta dobar i u dnevnim i u noćnim uslovima. Monohromatski noćni prikaz je oštar i detaljan. Prikazuje i do osam metara udaljenosti u totalnom mraku. Okretanje kamere je bešumno u okolini, ali se čuje ako se snimak prati preko mobilnog uređaja ili računara. Snimke, osim na SD karticu, kamera može da pošalje i u oblak. Kada se sve sabere i oduzme, mislimo da cena neće biti preveliki kamen spoticanja, jer TP-Link sa ovim modelom ima šta da ponudi.

Dejan PETROVIĆ

 
Gigabyte GA-B250-HD3P, MSI B250M Mortar Arctic i Asus Strix B250F
Gigabyte Radeon RX 550 Gaming OC 2G
Adata SD600 External SSD
Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Sama Ark i BlackFish-III
Dell P2418HT
LG 24GM79G, 24MP59G, 34UM69G
Lenovo ThinkPad T470s
Cable-Snake Pro i Premium Set 1
Sony SRS-XB40
Jabra Evolve 40
Fantasy NCC.1707 Wirelesscharger
Logitech MK850 Performance
Accolade Sound AS360T Drum
TP-Link EAP115-wall
TP-Link Smart Wi-Fi Plug HS100
Itead Sonoff
TP-Link NC450 HD Pan/Tilt Wi-Fi Camera
Šta mislite o ovom tekstu?
TP-Link TL-WR941HP High Power Router

Osnovno:
1 Mpx, 720p, HD Pan/Tilt, Wi-Fi kamera
Spoljašnost:
LAN port, DC priključak, WPS/Reset dugme, antena, mikro SD slot
Funkcije:
Motion/Sound detection, Bonjour, TCP/IP, DHCP, ARP, ICMP, FTP, SMTP, NFS,DNS, NTP, HTTP, HTTPS, UDP , IEEE 802.11 b/g/n, Up to 300Mbps, WEP, WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK, Rotation: Mirror, Flip, Configurable brightness, contrast, saturation, Overlay capabilities: time, date, text
Dimenzije:
144 × 109 × 106 mm
Proizvođač:
TP-Link
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera