TEST DRIVE<>
062017<><>

Itead Sonoff

Jeftinije rešenje

Sistemi kućne automatike služe za upravljanje raznim uređajima po kući, od svetla i klima uređaja, pa do elektromotora rolo-vrata ili ulaznih kapija. Za „Pametnu kuću” nije nužno imati čitav takav sistem, dovoljan je uređaj koji sada predstavljamo, jedan ili više njih.

Iz kineske firme Itead, stiže nam Wi-Fi prekidač iz serije Sonoff. Za razliku od klasičnih pametnih priključnica, na koju se odgovarajući uređaj povezuje preko utikača, Sonoff Wi-Fi prekidač se povezuje redno na sam instalacioni električni vod. Zahvaljujući malim dimenzijama, Sonoff može da se postavi u električne dozne (100 × 100 milimetara ili veće) ili da se sakrije iza gipsanih ploča, iverice i slično. U pitanju je AC uređaj koji može da radi sa naponima od 90 do 250 volti, sa maksimalnim opterećenjem od deset ampera. Krajnji potrošač ne bi trebalo da troši više od 2,2 kilovata. Za povezivanje sa internetom zadužen je čip ESP8266 koji se nalazi sa donje strane PCB-a, odmah pored „odštampane” antene. Ugrađeni Wi-Fi čip smo pominjali u rubrici SK LABS u prošlom broju i znamo da koristi 802.11b/g/n protokol i frekventni opseg oko 2,4 gigaherca. Na samom uređaju nalaze se signalna lampica i prekidač za podešavanja (koji ujedno može da služi i kao manuelni prekidač).

Za upravljanje ovim prekidačem, potrebno je preuzeti eWeLink aplikaciju za Android ili iOS, i upariti prekidač sa mobilnim uređajem. Svi Itead uređaji Sonoff linije proizvoda (ili više istih) mogu da rade preko ove aplikacije, a potrebno ih je samo drugačije nazvati. Uparivanje je proteklo bez problema i uređaj se pojavio u okviru aplikacije. Osim uključivanja i isključivanja uređaja preko Sonoffa, tu su i informacije o jačini Wi-Fi signala, podešavanje stanja uređaja prilikom prvog priključenja na mrežu ili nestanka/dolaska struje, tajmer i štoperica. Podrška za Amazon Alexa je takođe prisutna.

Ono što je posebno zanimljivo na ovom uređaju su Serial-TTL otvori za konektor na štampanoj ploči. To znači da se ovaj uređaj može „flešovati” i u njega ubaciti custom softver. Sve što je potrebno su USB-to-TTL adapter i „muški” Dupont kablovi, Sonoff-Tasmota firmver (ili neki drugi), i malo veštine. Ceo proces flešovanja se odvija preko Arduino IDE softvera, a koji smo takođe pominjali u SK LABS. Sonoff ima samo osam megabajta memorije, što treba imati na umu, ali na mreži se mogu naći uputstva kako da se postojeći memorijski čip zameni. I na kraju, prva četiri otvora su predviđena za TTL, dok je peti GPIO, a koji se u kombinaciji sa četvrtim (GND) može koristiti za menjanje stanja prekidača, nevezano za upravljanje preko aplikacije, i to sve bez flešovanja Sonoffa. Na ovaj način se Sonoff može povezati na postojeći prekidač na kućnoj instalaciji i određeni uređaj u kući će moći da se koristi nevezano za aplikaciju. S obzirom na to da je u pitanju ipak GPIO, osim klasičnog prekidača moguće je povezati bilo šta što će imati ulogu prekidača.

Kao što možete videti, projekat „Pametne kuće” nije stvar fikcije, nije previše skup i komplikovan. Uz malo predznanja u vezi sa električnim instalacijama, i pet dolara koliko Sonoff košta, može da se napravi svašta, dok oni malo napredniji mogu iz ovog komada PCB-a da izvuku mnogo više.

Dejan PETROVIĆ

 
Gigabyte GA-B250-HD3P, MSI B250M Mortar Arctic i Asus Strix B250F
Gigabyte Radeon RX 550 Gaming OC 2G
Adata SD600 External SSD
Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Sama Ark i BlackFish-III
Dell P2418HT
LG 24GM79G, 24MP59G, 34UM69G
Lenovo ThinkPad T470s
Cable-Snake Pro i Premium Set 1
Sony SRS-XB40
Jabra Evolve 40
Fantasy NCC.1707 Wirelesscharger
Logitech MK850 Performance
Accolade Sound AS360T Drum
TP-Link EAP115-wall
TP-Link Smart Wi-Fi Plug HS100
Itead Sonoff
Šta mislite o ovom tekstu?
TP-Link NC450 HD Pan/Tilt Wi-Fi Camera
TP-Link TL-WR941HP High Power Router

Osnovno:
IEEE 811.1b/g/n @ 2,4 GHz, 90-250 V @ 50-60 Hz, 10 A (2200 W)
Ostalo:
mobilna aplikacija za kontrolu, dimenzije 88 × 38 × 23 mm
Proizvođač:
Itead
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera