TEST DRIVE<>
062017<><>

Logitech MK850 Performance

Premium socijalizam

Pored ostalog, Logitech suvereno vlada i segmentom tržišta bežičnih kancelarijskih upravljačkih periferija. Ponuda je raznovrsna i pokriva osnovne jeftine modele, često jeftinije od nepoznate konkurencije. Naravno, Logitech ne bi bio broj jedan da ne zauzima i „najskuplji” deo tržišta. Na testu nam se našao komplet njihove tastature i miša koji gravitira ka vrhu, pa da vidimo šta ima da pokaže za traženi novac.

Kvalitet izrade, upotrebljenih materijala i završna obrada su na visokom nivou. MK850 komplet deluje kao da je namenjen socijalističkim kolektivima. Kombinacija tamnosive površine i bele osnove, sa mat finišem, ostavlja jasan utisak svrhe i izdržljivosti nauštrb svega drugog. I pored toga, dizajn komponenti je moderan i dovoljno prepoznatljiv da nećete zameniti ovaj kombo sa modelima drugih proizvođača.

Pakovanje sadrži unifying risiver, koji (kao što znate) omogućava povezivanje do šest uređaja koji podržavaju ovu tehnologiju. Tu je i produžni USB kabl putem kojeg možete da postavite risiver tako da ima bolji prijem, ukoliko imate problema. MK850 kombo može da se poveže sa tri uređaja istovremeno putem wireless i Bluetooth veze. Između uređaja može da se „šalta” pomoću jednog tastera na mišu, odnosno tri posvećena tastera na tastaturi. Ovo je izuzetno korisno za korisnike koji koriste računar na poslu kao i/ili lični prenosni računar ili mobilni telefon. Kako podržava i Mac OS, možete bez problema da kontrolišete obe platforme ovim kombom. Za dodatne opcije tu je Logitech Options softver koji nije neophodan za rad uređaja, ali koji omogućava praćenje stanja baterije i obaveštava kada je baterija pri kraju i kada je aktiviran jedan od lock tastera.

Tastatura ima nešto pliće tastere sa specifičnim hodom i blago „sunđerastim” osećajem, ali je kucanje lako i precizno i, iako tasteri nemaju glasan „klik”, aktivacija je i zvučno jasna. Kucanju pomaže udobno, tapacirano odmorište za šake, sa teksturom koja sprečava znojenje i proklizavanje. Tasteri su postavljeni pod blagim, jedva primetnim uglom, od centra prema krajevima, što ovu tastaturu čini ergonomskom, ali ne napadnom za one kojima „prevelika ergonomija” smeta. Nažalost, upotrebljeni materijali, a naročito ovo odmorište, predstavljaju pravi magnet za otiske prstiju i prljavštinu. Nožice koje imaju dva položaja, omogućavaju postavljanje u odgovarajući ugao za što udobnije kucanje. Nažalost, tasteri su dosta zgusnuti, a ’Caps Lock’ i ’Shift’ su približne veličine, pa će softver koji vas obaveštava da ste pritisnuli neki lock biti izuzetno koristan, iz pogrešnih razloga.

Miš M720 Triathlon, koji je deo ovog kompleta, zapravo smo opisali u martovskom broju, pa možemo samo da ponovimo glavne karakteristike. Ergonomskog je oblika, prilagođenim desnorukim korisnicima, sa Logitechovim infinite Scroll točkićem sa tilt funkcijom i utopljenim tasterom ispod palca kojim se po deafaltu aktiviraju gestovi. Miš je zahvaljujući AA bateriji nešto teži i, ukoliko ne pokrećete miš čitavom šakom, interakcija može da bude otežana.

MK850 Performance je odlična kombinacija miša i tastature namenjena poslovnim korisnicima kojima će se na stolu naći različiti računari na kojima moraju da rade. Spartanski izgled neće odgovarati mnogim korisnicima koji svoje radno okruženje žele da personalizuju ili koji smatraju da su komponente ovakvog finiša ispod njihovog poslovnog statusa. Kad već pominjemo status, da pomenemo i cenu: MK850 Performance u Evropi i SAD košta oko sto apoena lokalne valute što, s obzirom na cenu samog M720 Triathlon miša od sedamdesetak evra, deluje kao dobra kupovina. Na našem veselom tržištu ovaj komplet košta oko 17.000 dinara, previše za „radnički” kombo, kad se uzme u obzir da za oko devet hiljada možete da nabavite MX Master (SK 7/2015) koji predstavlja vrh ponude Švajcaraca i takođe se povezuje sa tri uređaja. Ako ga kombinujete sa nekom dobrom tastaturom, proći ćete jeftinije. Ako baš morate da imate oba bežična uređaja koji se povezuju sa tri uređaja i međusobno se uklapaju, nemate mnogo izbora.

Danilo LUKINOVIĆ

 
Gigabyte GA-B250-HD3P, MSI B250M Mortar Arctic i Asus Strix B250F
Gigabyte Radeon RX 550 Gaming OC 2G
Adata SD600 External SSD
Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Sama Ark i BlackFish-III
Dell P2418HT
LG 24GM79G, 24MP59G, 34UM69G
Lenovo ThinkPad T470s
Cable-Snake Pro i Premium Set 1
Sony SRS-XB40
Jabra Evolve 40
Fantasy NCC.1707 Wirelesscharger
Logitech MK850 Performance
Šta mislite o ovom tekstu?
Accolade Sound AS360T Drum
TP-Link EAP115-wall
TP-Link Smart Wi-Fi Plug HS100
Itead Sonoff
TP-Link NC450 HD Pan/Tilt Wi-Fi Camera
TP-Link TL-WR941HP High Power Router

Tastatura:
107 tastera, bežična ili Bluetooth veza sa maksimalno tri uređaja, napajanje putem dve AAA baterije
Miš:
optički senzor maksimalne rezolucije 1000 tpi, osam tastera + skrol, bežična i Bluetooth veza sa maksimalno tri uređaja, napajanje putem jedne AA baterije
Ostalo:
unifying risiver, USB ekstender
Proizvođač:
Logitech
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera