TEST DRIVE<>
062017<><>

Lenovo ThinkPad T470s

Crni biser iz stare školjke

Serija prenosnika pod nazivom ThinkPad, nekada ponos IBM-a, a danas glavna uzdanica Lenovoa, ima jedan od najprepoznatljivijih vizuelnih identiteta u industriji. Pre svega, tu su redizajnirane i stilizovane retro linije, tradicionalni logo, elegantna crna boja i, najbitnije, – legendarna pouzdanost ovih mašina. Nije retko da se po oglasima „vrte” ThinkPadovi iz prethodne decenije, a to je najbolji dokaz kvaliteta. Naravno, sa svakom serijom, ThinkPad je postajao brži, tanji, poželjniji, ali, nažalost, ne uvek i jeftiniji. Novi ThinkPad nosi oznaku T470s i već na prvi pogled se vidi da je veoma moderan računar, i dalje namenjen pre svega poslovnim ljudima u pokretu, kao i svima koji znaju da cene kvalitet i mogu da ga priušte.

Poput drugih proizvođača, sa pojavom nove generacije Intelovih procesora Lenovo je rešio da prvo osveži svoje udarne modele. Primerak ThinkPada T470s koji je stigao u našu redakciju, baziran je na novom Core i5-7200U procesoru. Intelova sedma generacija već ozbiljno osvaja tržište napretkom performansi i energetskom efikasnošću. Tako se neprekidna trka za dodatnim CPU ciklusima i minutima autonomije nastavlja na radost svih, pa i brojnih ThinkPad poklonika. Iako je napredak u performansama u odnosu na prethodnu generaciju evidentan, izmereni rezultati minimalno zaostaju za očekivanim. Ovo nije retkost kod pretprodajnih primeraka, jer se drajveri i BIOS-i „peglaju” do poslednjeg minuta, pa treba očekivati da se ova odstupanja poprave dok se prvi primerci pojave u prodaji. Veoma dobra vest je da se novi ThinkPad sasvim umereno greje i pod punim opterećenjem, pa vrele letnje dane korisnici novog modela neće čekati sa strahom. U toku sprovođenja najzahtevnijih testova, temperatura centralnog procesora je jedva prelazila 70 celzijusovih stepeni. Povećanje temperature u toku testiranja nije se moglo detektovati dodirom na kućištu računara, već samo blagim pojačanjem šuma ventilatora koji su povišenu temperaturu vraćali na standardnih 20 (i kusur) stepeni neposredno po završetku testova. U toku prosečnog i nižeg opterećenja, novi ThinkPad je skoro potpuno tih i hladan.

U osnovnoj konfiguraciji ThinkPad T470s dolazi sa četiri gigabajta DDR4 RAM-a. Imajući u vidu da se ThinkPad isporučuje sa Windows 10 Pro operativnim sistemom, bili bismo opušteniji sa osam gigabajta. Ipak, u toku testiranja nismo primetili znake opterećenja ili da je memorija „usko grlo” za T470s. Treba imati u vidu da naš proces testiranja nije brutalan stres-test, pa ako ste zahtevniji korisnik, razmislite ipak o tome da se odmah opremite dodatnim memorijskim modulom.

ThinkPad T470s se za generisanje slike oslanja samo na integrisani Intelov GPU, koji u sedmoj generaciji Core i5 procesora nosi oznaku HD 620. Uz sve ograde vezane za integrisana rešenja, a u mobilnom svetu duboka integracija je prosto ideja vodilja (i to ne samo kad su grafičke karte u pitanju), HD 620 je sasvim adekvatan GPU, koji povremeno može i da iznenadi nivoom svojih performansi. Intelovi drajveri su u međuvremenu napredovali na oba polja (DirectX i OpenGL), pa su razlike u performansama na ova dva API-ja tek akademske. To je dobra vest za poslovne korisnike kojima povremeno treba i 3D grafika. Ovaj ThinkPad svakako nije krojen po šablonu grafičkih radnih stanica, ali se neće postideti ni u umereno složenim web ili prezentacijskim 3D zadacima.

Na ukupni subjektivni utisak o performansama ovog računara, značajno utiče i uređaj za skladištenje podataka koji je potpisao Samsung. U skladu sa očekivanjima, ThinkPad je opremljen vrhunskim SSD uređajem koji postiže ujednačene, visoke rezultate kod upisa i čitanja, za razliku od jeftinijih modela koji „pate” od značajnog debalansa u performansama ovih operacija. Ugrađeni uređaj ima kapacitet od 128 GB, što je skromno za današnje standarde, ali bi za veliku većinu kancelarijskih potreba trebalo da bude sasvim adekvatno. Uostalom, brza, jeftina i lako dostupna fleš proširenja, efikasno su rešenje ukoliko želite da svoju multimedijalnu biblioteku imate sa sobom i na putu.

Spoljni izgled ovog računara je svakako nešto što će odvojiti ThinkPad od konkurencije. Iako kućište nije izrađeno od egzotičnih metalnih legura, ono je veoma čvrsto, deluje trajno i otporno na uobičajene udarce, ogrebotine i sve ostalo čime „kažnjavamo” portabilne računare u svakodnevnoj eksploataciji. Crna boja dominira u vizuelnom identitetu ThinkPad serije, a Lenovo je zadržao i prepoznatljivi logo za ovu seriju. Možda je tradicionalizam u slučaju ThinkPada i prenaglašen sa čuvenim mini-džojstikom (na sred tastature) za pozicioniranje kursora, koji uz moderne tačped uređaje zaista nema šta da traži. Lenovo je možda mogao da zadrži ovaj interesantni dodatak, ali da se recimo koristi za 2D skrolovanje ili neku sličnu funkciju.

Tastatura na T470s je zaista vrhunska. Tasteri su veliki, imaju zaobljenje na donjoj ivici i pružaju savršen osećaj pri kucanju. Hod tastera je sasvim pristojan za mobilne tastature, i već posle nekoliko minuta korišćenja, moguće je sasvim udobno kucati punom brzinom. Tastatura ima i sedefasto pozadinsko osvetljenje, koje uz pomenutu crnu boju kućišta, daje izvanredan vizuelni utisak. Raspored tastera i njihov otpor su odlično podešeni za brzo, slepo kucanje, što može biti veoma bitno za poslovne korisnike. Nažalost, dubina poklopaca na tasterima nije dovoljna da pokrije LED osvetljenje ispod njih (u svim uglovima), pa ukoliko se udobno smestite i postavite laptop na krilo, svetla probijaju ispod tastera i uperena su direktno u oči korisnika, čime se praktično gubi glavna prednost pozadinskog osvetljenja na tastaturi. Još jedna mala zamerka tastaturi je položaj ’Home’ i ’End’ tastera, koji su se nekako našli na vrhu tastature, umesto pored kursora, gde obično pripadaju. Oko kursora su umesto njih postavljeni ’PgUp’ i ’PgDn’ tasteri koji nisu podjednako korisni u uređivanju teksta.

Tačped je veoma funkcionalan, ali je, iznenađujuće, nešto manji nego kod konkurencije. To opet znači da ćete ga ređe slučajno aktivirati prilikom kucanja, a odličan detalj su mehanički tasteri iznad tačpeda kojima se mnoge miš-operacije izvode mnogo lakše nego sa taster-klackalicom.

ThinkPad T470s ima verovatno idealnu veličinu ekrana u svojoj klasi – 13,9 inča. Odnos stranica ekrana je 16:9, a rezolucija je puni HD (1920 × 1080 tačaka), što je za sve poslovne potrebe sasvim dovoljno, a pri tom ne opterećuje mogućnosti integrisanog GPU-a. Ekran je udobno smešten u crni plastični ram, montiran na dve klasične šarke. One su idealno utegnute, tako da se prilikom kucanja i prenošenja računara nikada ne događa da ekran poskakuje (tzv. efekat opruge). Uz to, postavljanje ekrana u željeni položaj je veoma brzo i jednostavno. Na dnu kućišta ThinkPada nalazi se mehanički docking port – važna odlika kancelarijskih portabilaca. Naravno, dock se kao i uvek kupuje zasebno.

Lenovo je sa poslednjim osveženjem ThinkPad serije doneo svojim korisnicima dodatne performanse i poboljšao autonomiju, što u izvesnim scenarijima može da znači i ceo radni dan „na točkovima”, bez punjača. Punjač je dovoljno mali i lagan da ne predstavlja veliko opterećenje za nošenje, osim u najmodernijim damskim tašnama. Čak i u tom slučaju, naći će se valjda neki džentlmen da ponudi svoj USB tip C kabl dami sa ThinkPadom u nevolji.

Stevan JOSIMOVIĆ

Futuremark 3DMark
Ice Storm31969
Cloud Gate4746
Fire Strike618
Unigine Valey
1920 x 1080 px [min/avg/max, fps]5.4 / 8.3 / 12.7
MaxxPi2
Single [Kps]422.5
Multi [Kps]702.3
Maxon Cinebench R15 (64bit)
OpenGL [fps]30.64
CPU [pts]274
CPU, samo jedna nit [pts]127
MP Ratio [x]2.15
Fritz 12 Chess Benchmark
Relativna brzina11.38
Knodes/s5463
AS SSD Benchmark
Sekvencijalno [read/write, MB/s]513.81 / 477.70
Trajanje baterije
Battery Eater, maksimalno opterećenje4:21:00
 
Gigabyte GA-B250-HD3P, MSI B250M Mortar Arctic i Asus Strix B250F
Gigabyte Radeon RX 550 Gaming OC 2G
Adata SD600 External SSD
Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Sama Ark i BlackFish-III
Dell P2418HT
LG 24GM79G, 24MP59G, 34UM69G
Lenovo ThinkPad T470s
Šta mislite o ovom tekstu?
Cable-Snake Pro i Premium Set 1
Sony SRS-XB40
Jabra Evolve 40
Fantasy NCC.1707 Wirelesscharger
Logitech MK850 Performance
Accolade Sound AS360T Drum
TP-Link EAP115-wall
TP-Link Smart Wi-Fi Plug HS100
Itead Sonoff
TP-Link NC450 HD Pan/Tilt Wi-Fi Camera
TP-Link TL-WR941HP High Power Router

Procesor:
Intel Core i5-7200U 2,5 GHz (turbo do 3,1 GHz)
Memorija:
Samsung 4 GB DDR4 2133 MHz
Grafika:
Intel HD Graphics 620
Ekran:
13,9”, 1920 × 1080 px, IPS, anti-glare
Skladište:
SSD Samsung 128 GB
Mreža:
Gigabit Ethernet, Bluetooth 4.2, Intel AC 8265, Sierra EM7430 (LTE)
Zvuk:
stereo zvučnici, Dolby Audio Premium
Priključci:
HDMI, USB3.0 (sa napajanjem) + 2 × USB 3.0, SD čitač, USB Tip-C/Thunderbolt 3, RJ-45, 3,5 mm kombo audio, mehanički docking, Kensington
Web kamera:
720p HD
Baterija:
dual baterija, ukupno 50 Wh
Dimenzije i masa:
331 × 226,8 × 18,8 mm, 1,3 kg
Operativni sistem:
Windows 10 Pro x64
Proizvođač:
Lenovo
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera