TEST DRIVE<>
062017<><>

Sama Ark i BlackFish-III

Više od novog imena

Kućišta ponovo postaju popularna, kako modovanje i vodeno hlađenje doživljavaju drugu mladost. Gejmeri i entuzijasti predstavljaju glavne kupce PC računara i samim tim većina kućišta u ponudi naginje ovoj podgrupi korisnika. Kako se proizvodi čuvenijih i viđenijih proizvođača proizvode na istom mestu kao i „anonimusi”, ne čudi da je ova druga grupa željna dokazivanja počela da „diše za vrat” poznatijoj konkurenciji uporedivim kvalitetom i opcijama, ali za manje novca. Kompanija, za naše uši simpatičnog naziva, Sama, očigledno spada baš u tu grupu nepoznatih proizvođača čija je ambicija da postanu alternativa velikim igračima. Pregledom njihovog sajta možete da vidite da je kompanija osnovana pre četrnaest godina, pod svojim okriljem ima još nekoliko brendova i predstavlja ozbiljnog igrača na domaćem, kineskom tržištu. Na testu smo imali dva slična, a opet različita modela, koji gađaju drugačije potrebe korisnika, ali dele zajedničku osnovu.

 
Ark je „gejmersko” kućište i proizvođač konstantno napada urnebesnim frazama na izuzetno lošem engleskom, trudeći se da potencijalnom kupcu objasni kakvo eSports oružje je upravo nabavio. Na sreću, sam proizvod je sasvim dobar, čvrst, sa dovoljno prostora za ugradnju ozbiljnih komponenti i sa dobrim potencijalom za hlađenje.

Kućište je masivno, osnovu čini „kostur” od čvrstog, debelog i dobro obrađenog čeličnog lima. Plastika koja uokviruje kućište je sasvim solidna i dobro obrađena, čak kvalitetnija od one upotrebljene na modelima poznatijih proizvođača, doduše iz nižeg cenovnog ranga. Vizuelni utisak upotpunjuju bočne stranice izrađene od, verujemo, pleksiglasa, koje su tako isečene, i sa šrafovima sa velikom glavom ostavljaju utisak kao da se radi o staklu. Osim što izgleda ubedljivo, a ne košta previše, junoši koji sastavlja mašinu pomaže da ne osakati sebe i komponente srčom. Providne stranice su takođe sastavni deo svetlosnih efekata, jer osvetljenje ventilatora i LED traka izbija na sve strane. Ukoliko ste oduvek želeli kućište koje svetli na sve strane, ovaj model morate da proverite.

 
Konektora i „dugmića” ima u izobilju. Na prednjem delu kućišta nalaze se po dva USB 3.0 i USB 2.0 porta, audio konektori za slušalice i mikrofon, indikator rada hard diska, veliki ’Power’ i mali ’Reset’. Tasteri ostavljaju dobar utisak i ne deluje da će ostati pritisnuti ili otpasti u dogledno vreme. Utisak malo kvari to što su obrađeni da izgledaju kao da su od brušenog aluminijuma, što se ne uklapa u mat plastiku i verovatno je posledica upotrebe delova iz „zajedničke kante”. Danak neiskustvu. Da to ne bi bilo sve, na gornjoj strani nalazi se čitač memorijskih kartica, taster za upravljanje osvetljenjem (besomučnim kliktanjem dok ne „ubodete” željenu boju i efekat) i slajder za kontrolu ventilatora sa tri položaja.

Pored blještavila, glavna karakteristika ovog modela je praktično neopstruisan unutrašnji prostor. Osim kaveza za dva uređaja od 5,25 inča, kompletna unutrašnjost je otvorena. Proizvođač navodi 49,5 litara unutrašnjeg prostora, 465 milimetara prostora za grafičke karte i 197 milimetara kao maksimalnu visinu procesorskog hladnjaka. Očekivano, sa ovoliko unutrašnjeg prostora Ark podržava E-ATX format, pa nećete imati nikakvih problema da smestite gotovo svaku ploču koju možete da nađete na tržištu, čak i neke sa dva procesorska podnožja. Otvor za backplate hladnjaka je ogroman, a oko prostora za ploču (dobro) je raspoređeno mnoštvo otvora obloženih gumom, za sprovođenje kablova. Moguća je ugradnja najdužih napajanja, bez bojazni da će ono i kablovi smetati bilo čemu tokom ugradnje i rada komponenata. Ovo kućište obiluje goodiesima, svuda su gumeni odbojnici za smanjenje buke, sa zadnje strane su i platnene čičak trake za uredni cable management. Tu je i „sabirni centar” za ventilatore i LED trake na koji može da se poveže do osam ventilatora i dve tračice. Gornja i prednja maska imaju odvojive rešetke sa plastičnom mrežicom kao filterom za prašinu. Ove rešetke se nažalost ne uklapaju savršeno u same stranice, što bi mogao da bude problem samo našeg primerka, ali je verovatno posledica masovne i jeftinije proizvodnje. Napajanje ima filter koji može da se ukloni i očisti, koji se takođe malo teže vraća na mesto.

Uređaji za skladištenje podataka imaju gomilu lokacija, pri čemu neće smetati rasporedu osnovnih komponenata, protoku vazduha ili ugradnji vodenog loopa. Na prvi pogled čini se da je proizvođač, pored tri kaveza za uređaje od 2,5 inča koji su raspoređeni jedan ispod drugog na nosaču matične ploče, ostavio prostora za ugradnju samo jednog „velikog” hard-diska. Pogled sa druge strane kućišta, međutim, otkriva još tri plastična (kavezi za manje uređaje su metalni) nosača za uređaje formata 3,5 inča. Kako postoje otvori i za montažu uređaja od 2,5 inča, njihov broj može biti šest. Verujemo da će većina korisnika biti više nego zadovoljna mogućnošću ugradnje sedam uređaja za skladištenje podataka. Ako to nije dovoljno, nabavite adapter i pretvorite i prostor za optičke uređaje u još nekoliko terabajta.

Kućište gabarita Arka mora da ima i prostora za ugradnju ventilatora. Nažalost, deluje kao da gabariti nisu dovoljno iskorišćeni. Nemojte da nas pogrešno shvatite, pet ventilatora prečnika 120/140 milimetara, koliko može da se ugradi, sasvim je dovoljno za stvaranje ozbiljne promaje. Sa druge strane, bilo bi lepo da je proizvođač napravio malo više prostora za tri ventilatora, barem na jednoj strani, jer prostora za neometanu ugradnju komponenata vodenog hlađenja ima na pretek. Ovako ćete, ako se odlučite za ugradnju vodenog hlađenja, biti „ograničeni” na dva 240/280 i jedan 120/140 radijator, što je daleko od lošeg hlađenja, ali je veća površina 360/420 radijatora sa tišim ventilatorima elegantnije rešenje. Ugrađeni ventilatori su potpisani od strane proizvođača, deluju sasvim solidno i „moderno”, sa gumenim odbojnicima i profilom peraja i, naravno, imaju ugrađene svetleće diode. Kada se okreću sporije, nečujni su, ali ne prave mnogo promaje, dok se na većoj brzini čuje huk vazduha, ne preteran, ali ovi ventilatori ne spadaju u tihe. Bočne strane izrađene od pleksiglasa omogućavaju moderima da strateškim i pažljivim bušenjem prošire mogućnosti hlađenja.

Kako se radi o kućištu relativno nepoznatog proizvođača, koji očigledno pokušava da se dodvori kupcima „pozajmljivanjem” svega od konkurencije, neke sitne mane nisu mogle da budu izbegnute. Sitni propusti u završnoj obradi, loše uklapanje nekih panela i, možda, nedovoljno hlađenje, deluju kao ozbiljni propusti, ali u odnosu na ono što Ark nudi zaista nisu. Kako je ovo proizvod manje poznatog dalekoistočnog proizvođača, cena igra ozbiljnu ulogu u presudi, a ona se na našem tržištu kreće od nešto ispod deset do trinaest hiljada dinara. Ark je sasvim konkurentan za desetak hiljada, ali smatramo da proizvod nepoznatog proizvođača (koji očigledno ne pravi najkvalitetnija, iako izuzetno dobra kućišta) mora da bude povoljniji da bi zadobio poverenje dovoljnog broja kupaca.

Tu dolazimo do sledećeg modela koji cenom ne prelazi deset hiljada i namenjen je entuzijastima sa nešto drugačijim prioritetom u odnosu na one koji bi pazarili Ark – tišinom. BlackFish-III, kako glasi naziv ovog modela, glomazno je, monolitno, crno kućište, postavljeno zvučnom izolacijom. Dakle, konkurencija Cooler Master Silencio i Fractal Design Define kućištima, na primer. Nažalost, ovo kućište nije inspirisano Brindenom Talijem, ali vas ništa ne sprečava da napravite (manji) vodeni loop koji prati temu porodice i zalepite/oslikate grb na nekoj od stranica.

Zahvaljujući tome što stoji na velikim okruglim stopama sa gumenim podloškama, a ne na plastičnom nosaču kao Ark, BlackFish-III deluje nešto manje, bliže standardnim Midi-Tower kućištima. Sa druge strane, na ovom modelu gotovo da nema plastike, samo je prednja maska plastična, pa dodatni lim i akustična izolacija napravljena od polimerskih smola dodaju masi, i ovo kućište prazno teži čitavih 10,8 kilograma!

Lim i plastika su, kao i na prethodno opisanom modelu kvalitetni, čvrsti i dobro obrađeni. Prednju rešetku, izlomljene linije i LED koji probija celom visinom stranice, BlacFish menja za postavljena vrata koja zauzimaju praktično celu prednju stranicu, sa bočnim škrgama za uvlačenje vazduha i diskretnom svetlećom lajsnom koja svetli samo plavom bojom ali, na sreću, osvetljenje može da se isključi. Zbirka konektora i tastera identična je Arku, ali su ovde svi raspoređeni u liniji na gornjoj strani, izuzimajući slajder za brzinu ventilatora koji je skriven iza vrata. Kako se ne vide spreda, tasteri se nešto bolje uklapaju u estetiku BlackFisha, iako je i na ovom modelu finiš mat.

Već smo pomenuli da je osnova ova dva modela identična i samim tim im je identičan i unutrašnji prostor. Da ponovimo najbitnije stvari: podrška za E-ATX ploče, prostor za grafičke karte od 465 milimetara i visina hladnjaka od 179 milimetara. Mogućnost ugradnje masivnih napajanja i nosači/kavezi za smeštaj do tri uređaja od 3,5 inča ili do šest od 2,5 inča, uz mogućnost konvertovanja kaveza za uređaje od 5,25 inča na manje formate.

Ogroman čelični kvadar postavljen izolacijom, očekivano, ograničava mogućnost hlađenja i BlackFish-III je ograničen na samo tri ventilatora prečnika 120/140 milimetara. Naravno, ovakvo hlađenje biće dovoljno za sve, osim ozbiljnijeg overkloka. Proizvođač je velikodušno ugradio sva tri ventilatora prečnika 120 milimetara. Na žalost, ovi ventilatori na većoj brzini obrtaja proizvode primetnu buku zujanja motora, što nije baš pozitivno za kućište čija je svrha tišina. Pošto je unutrašnji prostor izdašan, moguća je ugradnja vodenog loopa sa jednim 240/280 i jednim 120/140 radijatorom, koji će hladiti čak i overklokovan procesor i jednu grafičku kartu. Kada pominjemo hlađenje, treba obratiti pažnju na nosače hard-diskova koji se kod oba modela nalaze iza nosača ploče, preko kojih ne „duvaju” ventilatori. Kako hard-diskovi od 3,5 inča ne izdržavaju dug rad na većoj temperaturi, preporučljivo je korišćenje softvera za praćenje njihovog stanja.

Kao i Ark, i BlackFish-III ima nekoliko sitnih mana sa uklapanjem panela (daleko manje) i gumenim odbojnicima koji hoće da spadnu, ali predstavlja čvrsto, ubedljivo i kvalitetno izrađeno kućište. Uz to, gledajući konkurenciju, nudi isto ili više, po nižoj ceni. Na našem tržištu ovaj model može da se nađe za osam do jedanaest hiljada. Po ovoj nižoj ceni deluje kao veoma dobra kupovina za one koji bi želeli prostrano kućište sa zvučnom izolacijom. Za jedanaest hiljada već počinje da se pesniči sa mnogo poznatijom i priznatijom konkurencijom.

Danilo LUKINOVIĆ

 
Gigabyte GA-B250-HD3P, MSI B250M Mortar Arctic i Asus Strix B250F
Gigabyte Radeon RX 550 Gaming OC 2G
Adata SD600 External SSD
Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Sama Ark i BlackFish-III
Šta mislite o ovom tekstu?
Dell P2418HT
LG 24GM79G, 24MP59G, 34UM69G
Lenovo ThinkPad T470s
Cable-Snake Pro i Premium Set 1
Sony SRS-XB40
Jabra Evolve 40
Fantasy NCC.1707 Wirelesscharger
Logitech MK850 Performance
Accolade Sound AS360T Drum
TP-Link EAP115-wall
TP-Link Smart Wi-Fi Plug HS100
Itead Sonoff
TP-Link NC450 HD Pan/Tilt Wi-Fi Camera
TP-Link TL-WR941HP High Power Router

Sama Ark
Osnovno:
2 × 5,25”, do 4 × 3,5”, do 6 × 2,5” HDD/SDD, 2 × USB 3.0, 2 × USB 2.0, audio konektori
Ventilatori:
3 × 120 mm, mogućnost ugradnje do pet ventilatora prečnika 120/140 mm
Ostalo:
podržava ATX, Micro-ATX, Mini-Itx i E-ATX standard, veliki prostor za uklanjanje kablova sa više otvora raspoređenih oko ploče, filter za prašinu na prednjoj i gornjoj stranici i ispod napajanja, kontrola obrtaja ventilatora, kontrola LED osvetljenja sa sedam boja i tri moda, providne bočne stranice od pleksiglasa

Sama BlackFish-III
Osnovno:
2 × 5,25”, do 4 × 3,5”, do 6 × 2,5” HDD/SDD, 2 × USB 3.0, 2 × USB 2.0, audio konektori
Ventilatori:
3 × 120 mm
Ostalo:
podržava ATX, Micro-ATX, Mini-Itx i E-ATX standard, veliki prostor za uklanjanje kablova sa više otvora raspoređenih oko ploče, filter za prašinu na prednjoj i gornjoj stranici i ispod napajanja, kontrola obrtaja ventilatora, kontrola LED osvetljenja, zvučna izolacija na prednjoj, gornjoj i bočnim stranicama, velike stope sa gumenim podloškama
Proizvođač:
Sama
Kontakt:
ekupi
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera