PRST NA ČELO<>
062017<><>

Lešinari i njihove priče

Qualcomm drži čitavo tržište u šaci, kada su u pitanju komponente poput modema u pametnim telefonima

ada je početkom januara američka agencija za trgovinu (FTC) pokrenula proces protiv kompanije Qualcomm, mnoge su se obrve u industriji podigle. Ova američka kompanija, vodeći proizvođač tehnologije i komponenata za pametne telefone, prema optužbama, iskoristila je svoju dominantnu poziciju da uceni proizvođače mobilnih telefona da plaćaju više za komponente i tehnologiju koje naručuju. Kako Qualcomm praktično nema konkurenciju u sposobnosti da za kratko vreme isporuči dovoljno veliki broj komponenata, proizvođači nisu imali druge no da im plate višu cenu i time sebi smanje margine.

Da priča bude još interesantnija, Qualcomm je kompanija koja nije omogućila licenciranje svoje tehnologije konkurentskim proizvođačima, te na izvestan način drži čitavo tržište u šaci, kada su u pitanju komponente poput modema u pametnim telefonima. Zvaničnim saopštenjem, optuženi je istakao da su navodi besmisleni i da su deo agresivne politike nove američke administracije na čelu sa Trampom, te da će pravdu potražiti na federalnom sudu, gde očekuje odbacivanje svih optužbi. Jedan od dokaza koji je FTC koristio u svojoj optužbi jeste kopija ugovora koju su potpisali optuženi i kompanija Apple. Naime, kako Apple ne bi bio izložen povećanjima cena komponenata, potpisali su ugovor na pet godina kojim se obavezuju da ne koriste komponente niti jednog drugog proizvođača sem Qualcomma, za uzvrat dobivši fiksnu cenu modema. Tu se priča dodatno komplikuje.

Odnedavno, Apple koristi i Intelove modeme za ugradnju u svoje uređaje, pored Qualcommovih, pa se čini da je pomenuti ugovor trajao do ove godine. Intel već godinama pokušava da se umeša u biznis pametnih telefona i modem koji je proizveo je bio jedan od glavnih aduta. No, saznajući detalje Qualcommovih podlih radnji, nije ni čudo što do sada nije bilo previše uspeha. U prvi mah ni Apple ni Intel nisu bili spremni da komentarišu navode FTC-a. Sve do pre nekoliko nedelja.

Prateći prethodno pomenutu tužbu FTC-a, Apple je brže-bolje pokrenuo sopstvenu tužbu protiv Qualcomma, a zatim i unilateralno odlučio da ne isplaćuje kompaniju Qualcomm za isporučenu tehnologiju dok se svi sporovi ne završe. Krajem prošlog meseca, sudu se obratio i Qualcomm. U sudskom nalogu, optužene su kompanije koje proizvode telefone za Apple, a koje, kako se u tužbi navodi, ne isplaćuju ugovoreni novac za isporuku Qualcommove tehnologije. U međuvremenu, Apple se brzopotezno dogovorio sa Intelom da od njih naručuju modeme, kako bi plasman iPhone proizvoda tekao nesmetano.

Qualcomm je optužio kompanije Foxconn, Pegatron, Compal i Wistron, kooperante Applea, a ne Apple direktno. Apple ne plaća tantijeme za iskorišćenu tehnologiju direktno Qualcommu, već kompanijama koje za Apple proizvode telefone, a koje, nakon što dobiju novac od Applea, plaćaju Qualcommu. Procene su da je samo zbog ovog problema Qualcomm umanjio projektovane prihode za 500 miliona američkih dolara. U svojoj optužbi, Qualcomm pokušava da se sudu predstavi kao povređena strana. „Apple se sa našom kompanijom može suditi gotovo beskonačno dugo vremena. Poseduju gotovo neograničena sredstva (256 milijardi dolara u kešu) i već imaju više pokrenutih procesa protiv nas, ne samo na ovom sudu, već i u drugim državama. Kako se slučajevi gase, tako niču novi”, požalio se Qualcomm javnosti.

Tužba ne bi bila ovako dobra da joj se iz prikrajka nisu priključili i lešinari. FTC-ovoj tužbi su se priključili i Intel (logično), ali i Samsung. U podnescima kojima su podržali tužbu FTC-a, Samsung i Intel navode da su zbog Qualcomma pretrpeli velike gubitke. Samsung, iako i sam proizvođač čipova i delova za mobilne telefone, te konkurent Qualcommu, u svojim najjačim telefonima koristi Qualcommove procesore. Ipak, zbog nemogućnosti da se sa Qualcommom dogovore oko prava licenciranja, Samsung ne može svoje procesore da licencira trećim stranama, jer koriste tehnologiju američke korporacije. Intel, sa druge strane, optužuje Qualcomm da je zbog svoje politike onemogućio fer tržišnu utakmicu i time ugrozio konkurentnost. Ako neko dobro poznaje ove tehnike, to je Intel. „Tehnike i delovanja Qualcomma, koncentrisane oko nedozvoljavanja licenciranja njihove tehnologije, naterale su proizvođače mobilnih telefona da potpisuju ugovore isključivo sa Qualcommom” . Gde li smo već to čuli...

Prvi detalji raspleta ove složene situacije se očekuju u toku ovog meseca. Ipak, ne očekujemo da će se čitava stvar raščivijati tako brzo. Posledice ovog spora će se krcati duboko u sledećoj godini. U međuvremenu, Intel polako, ali sigurno napreduje u svom poduhvatu inkorporiranja u segment pametnih telefona. Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane...

Momir ĐEKIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Neplanirani uticaj modernih tehnologija na ljude

 TRŽIŠTE
Novi procesori iz Intela i AMD-a

 NA LICU MESTA
Samsung QLED prezentacija
Digital Day 2017
Oracle Cloud Day
Predstavljanje NOPS kampanje
Huawei i Vlada Srbije
La Roche-Posay prezentacija
Bosch „eMagine”
DATUM 17
Product Meetup

 KOMPJUTERI I FILM
Cars 3
Despicable Me 3
Filmovi, ukratko

 SITNA CREVCA
Kako postati programer (9): baze podataka, git, konvencije

 VREMENSKA MAŠINA
3D studio, fake news i dvojezgarni CPU

 PRST NA ČELO
Lešinari i njihove priče
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera