INTERNET<>
062017<><>

Web alat za kolaboraciju

Slack

Sajt koji vam može olakšati zajednički rad na projektima

Internet servis Slack nastao je kao interni alat za podsticanje produktivnosti i trajno beleženje koraka razvojnog procesa MMO igre Glitch. Slack je izašao u javnost 2013. i postigao ogroman uspeh (za razliku od Glitcha, koji je prop’o). Slack je servis za komunikaciju u okviru timova koji olakšava kolaboraciju (međusobnu, ne sa okupatorom) na nekom projektu.

Šta je Slack.com

U stručnim IT krugovima često je nazivan kancelarijskim Fejsbukom, zbog meteorskog uspona njegove popularnosti i činjenice da je profesionalni sajt sa najbržim rastom na tržištu. Slack pre predstavlja umešnu kombinaciju usluga spakovanih u inventivno pakovanje, nego zaista revolucionarni servis, kako ga neki predstavljaju. U pitanju je komunikacioni servis koji objedinjuje veoma efikasan pristup grupnom četu i messaging aplikaciju. Slack vam daje mogućnost kačenja fajlova i manipulacije dokumentima i tabelama direktno iz programa u zajedničkoj režiji sa kolegama, kao što je to, recimo, moguće u Google Docsu. Takođe, možete sarađivati u okviru integrisanih aplikacija koje servis nudi i pretraživati sve prethodne razgovore u otvorenom četu (grupnom, svi članovi grupe vide šta se piše, ali ne i autsajderi, kojima je moguće dati privremen pristup preko guest accessa) ili vašim privatnim porukama razmenjenim sa drugim članovima grupe. Takođe, Slack je prilagođen i mobilnim uređajima, sa interfejsom koji odlično funkcioniše na malim ekranima telefona i tableta, što dodatno olakšava konstantnu komunikaciju i razmenu mišljenja i materijala. Slack podržava glasovne, video i konferencijske pozive.

Slična rešenja su recimo HipChat, Microsoft Teams, koji se nalazi u okviru Office 365 paketa, kao i open source alternative poput Rocket Chata i Mattermosta (koji se direktno predstavlja kao open source alternativa Slacku). Međutim, i pored konkurencije, Slack predstavlja najstariji i najfunkcionalniji servis ove vrste i ostaje najkorišćeniji.

Prednosti Slacka

Slack nikada ne bi dosegao popularnost koju danas uživa da ne olakšava obavljanje čitavog niza funkcija u korporativnom okruženju. Eksperti iz polja tehnologija i produktivnosti u modernom poslovnom okruženju, navode niz razloga zbog kojih je Slack daleko bolji za komunikaciju u okviru tima od dosad najpopularnije tehnologije – emaila. Oni navode da Slack i konkurentske platforme koncipirane po njegovom modelu, predstavljaju alternativu i ozbiljnu pretnju emailu kao osnovnoj komunikacionoj tehnologiji u poslovnom okruženju. Kao i u čet platformama, korisnici mogu da naprave kanale (recimo timske u okviru projekta) koji su dostupni svima (mogu biti i sa ograničenim pristupom), što olakšava komunikaciju ne samo u okviru timova, već i u okviru firme ili projekta. Svi učesnici mogu da prate šta se dešava u drugim timovima ili da pretražuju šta ih zanima u arhivama poruka. Stručnjaci navode da ovo doprinosi transparentnosti u preduzeću i watercooler efektu, tj. zaposleni su bolje upoznati sa dešavanjima u kompaniji i više posvećeni radu. Pored toga što je preglednija, komunikacija u četu je i opuštenija od komunikacije mejlom, što dodatno doprinosi zadovoljstvu zaposlenih prilikom rada, kao i team buildingu i stvaranju dobre timske atmosfere, što je posebno značajno ako kolege rade na više lokacija, pa nemaju priliku da komuniciraju na radnom mestu. Stručnjaci organizacionih nauka ovakav slobodan protok informacija na radnom mestu smatraju izuzetnim pokretačem produktivnosti. Treba napomenuti i da je interfejs odličan, a lakoća upotrebe svih dostupnih funkcija na visokom nivou. U prilog efektivnosti Slacka svedoči i činjenica da su mnoge džinovske korporacije poput Walmarta i Comcasta, i medijski titani poput New York Timesa, korisnici ovog servisa.

Mane

Kao što smo već pomenuli, Slack, iako veoma koristan alat za objedinjavanje i poboljšanje timske komunikacije, nipošto nije revolucionarni groundbreaking servis. Pri tom ima i nekoliko mana koje nisu nužno vezane za samu funkcionalnost Slacka kao komunikacijskog rešenja. Značajan backlash se desio pre nešto više od godinu dana kada su podaci korisnika Slacka bili ugroženi, što je dovelo do optužbi za manjkavu bezbednost i loše upravljanje korisničkim podacima. Potencijalno značajna zamerka, pogotovo sa stanovišta malih i srednjih preduzeća sa naših prostora, jeste i cena. Iako postoji i besplatan paket, napredna funkcionalnost kakvu poslovno okruženje zahteva dolazi sa cehom na kraju meseca. U besplatnom režimu ste poprilično ograničeni po pitanju arhive poruka, skladišnog prostora, broja integrisanih aplikacija koje možete koristiti, bezbednosnih procedura u koje se možete uključiti i dostupnosti podrške, a neke važne opcije (poput konferencijskih poziva) vam nisu dostupne. Jeftiniji od plaćenih režima će vas koštati 6,67 dolara po članu tima (a skuplji 12,5).

Slack je u svakom slučaju vredan vaše pažnje, posebno ako želite da unapredite komunikaciju u okviru vaše kompanije. U toj niši internet servisa opcije nisu ograničene na Slack, već vam se nudi nekoliko varijacija na temu, od kojih su neke pristupačnije ili čak besplatne, ali je Slack ipak najdugovečniji i najpopularniji servis u ovog segmentu internet ponude, što takođe treba uzeti u obzir, jer takav uspeh ne dolazi nezasluženo.

Srđan BRDAR

 
.rs
Bezbednost na internetu
Web alat za kolaboraciju
Šta mislite o ovom tekstu?
Istorija na internetu
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera