TEST PLAY<>
062017<><>

Expeditions: Viking

Konačno su Ekspedicije uplovile u sigurnu luku našeg kompa i zapanjile nas sadržajem kargo odeljka svog longshipa. Nakon razočaravajućeg Great Whale Roada, stiže nam prava igračka poslastica. Viking nad svojim takmacem apsolutno dominira u svakom pogledu. Da je izašao ranije, nadmašio bi Kitovski Put u komparativnoj recenziji. Expeditions je neuporedivo bolji od konkurenta, pa GWR nećemo više pominjati, pošto je njihov metaforički brod ostao nasukan, dok se brod Ekspedicija otisnuo do Engleske, spalio Lindisfarn i vratio se krcat zlatom i robljem. Danski studio je pokazao da krv nije voda. Parafraziraćemo poznatu izreku „Nikad ne šalji Špance da obave danski posao”.

Ako ste ljubitelj i Vikinga i RPG-ova, zaista vam je upala sekira u med(ovinu).

Na priču smo se osvrnuli u „Prvim utiscima” i, da ne spojlujemo, reći ćemo samo da je odlična i znalački napisana, kao i lore. Igru odlikuju i raznolike sporedne misije, ličnosti pratilaca i njihovo duhovito čavrljanje. Detalji iz svih segmenata igre zaista podstiču imerziju i dižu atmosferu na viši nivo. Istorijskoj autentičnosti je pridato puno pažnje. Okruženje, priča, oružje, ponašanje likova – sve je urađeno na pravi način. Uključivanje religije, folklora i magije je maestralno izvedeno u skladu sa mentalitetom i shvatanjima onovremenih ljudi. Istorijski realizam prožima sve segmente igre. Ako je vaš lik žena, možete očekivati povremene opaske na račun toga, ali vaša heroina može da vitla dvoručnom sekirom kao bradati Severnjak od dva metra, pa joj neće biti teško da dotičnim pojedincima rascopa glavu. Na ovo se nadovezuje urnebesni trait „seksizam” (više štete protivnicima suprotnog pola) nezaobilazan za svaku shieldmaidenku, pošto su neprijatelji češće muškarci. Družinu seksističkih Amazonki možete voditi tek kasnije jer je Ketil, strelac šaljivdžija, u prvom delu obavezan saputnik. Ipak, sa istorijskim odnosom polova i kulturno-jezičkom barijerom nije se išlo do kraja, što je opravdano igrivošću. Članovi partija, atributi i veštine mogu doneti nove dijaloške opcije. Igru je moguće igrati diplomatski i miroljubivo, ali, pošto su ovo Vikinzi, a ne hipici, nasilje je ponekad jedino rešenje. Sloboda pristupa je neverovatna. Recimo, imate zadatak da očistite kuću trgovca od bande siročadi, skvotera i lopova, koji su ekstremno drski i evociraju derišta iz Dena, ali ih, za razliku od Fallouta 2, možete izmasakrirati bez posledica (dobro, miroljubivi kompanjoni negoduju, ali oni stalno negoduju, zar ne Ketile?). Igra je zapanjujuće reaktivna, vaši postupci utiču na sve, od sitnih detalja do geopolitike. Tu su reputacije sa frakcijama (od kojih zavisi odnos likova prema vama, cene i kvestovi) i lojalnost pratilaca zavisi od poklapanja njihovog karaktera sa vašim postupcima. Izbora ima pregršt, te igra poseduje visok replay value.

Težina igre je odlično izbalansirana, easy je story mod, a insane će namučiti i taktičke veterane, pružajući im avanutru nemilosrdnu poput perioda u koji je igra smeštena. Za pohvalu je mogućnost podešavanja težine određenih elementa, što će vam biti od korist ako, na primer, volite vraški izazovnu borbu, ali ne i negativne nasumične eventove ili postkonfliktno saniranje rana. Pošto su nazvane po vikinškim herojima, a Ragnar Lodbruk označava hard, možete misliti koliko badass je bio Erik Krvava Sekira, čije ime krasi insane težinu. Kampanja je podeljena na dva dela i svaki ima pričom opravdan vremenski limit, koji teško da ćete probiti.

Stepen težine je odlično izbalansiran, easy je story mod, a insane će namučiti i taktičke veterane, pružajući im avanutru nemilosrdnu poput perioda u koji je igra smeštena.

Borbena mehanika u beti je bila brilijantna i raznovrsna, a sad je dodatno usavršena, izbalansirana i obogaćena, pa u kasnijem delu kampanje imate sijaset opcija za kreativan pristup, što posebno znači na insane. Dodate su nove sposobnosti, zamke i itemi. Taktika igra ogromnu ulogu. Pozicioniranje, zaklon, zasede, teren, engagement su stvari na koje treba obraćati pažnju kako biste elegantno trijumfovali na heksovima. Sistem veština funkcioniše po principu poena koje dobijate nakon završetka zadataka, kao u Bloodlinesu. Skillovi su odlično zamišljeni i međusobno se nadopunjuju. Tokom putovanja na prelepo nacrtanoj world mapi vodićete računa o umoru i gladi družine i reagovati na random evente. Odmarate u kampovima gde koristite pomoćne veštine, npr. stražarenje. Upravljanje selom podseća na menadžering Caed Nuom iz Pillarsa, ali je složenije i bogatije. Sistem trgovine i resursa je lepo koncipiran, dok je crafting sistem genijalan i elegantno se uklapa u trgovinu.

Vizuelno, igra je ispolirana i obogaćena detaljima u odnosu na betu i sada izgleda odlično (pogotovo Engleska), prvenstveno zbog vrhunskog dizajna koji transportuje igrača u ambijent igre. Animacije prilikom borbe rađene motion captureom stvarno su prelepe. Krupna slova sans-serif fonta tokom dijaloga prijaju očima i mogu služiti kao terapija nakon naprezanja u nekim drugim igrama. Zvučni efekti su odlični, periodu prilagođena muzička podloga ima odličnu sinergiju sa dešavanjima na ekranu i možemo je uporediti sa onom iz Heroja ili Black Isleovih klasika. Glasovna gluma je kvalitetna i simpatična, sa blagim nordijskim akcentima, dakle bez Jenkija u longhallu thenga Sigdana, ali, nažalost, nije prisutna u većini dijaloga. Osim bagova (uglavnom već sređenih) može smetati i nemogućnost podešavanja nagiba kamere i odsustvo skaliranja interfejsa.

Vizuelna komponenta je odlična (pogotovo deo u Engleskoj), prvenstveno zbog vrhunskog dizajna koji prosto transportuje igrača u ambijent igre.

Igrački pandan seriji sa History kanala, Expeditions: Viking je odlična igra u svim aspektima i poseduje „ono nešto” (šmek, atmosferu, dušu) što pruža individualan i intenzivan umetnički dojam i ne da se lako opisati. Sigurno jedan od najboljih skorašnjih RPG-ova što, imajući u vidu kvantitet i kvalitet sadašnje RPG produkcije, svedoči o tome da je ovo must play za ljubitelje žanra, čak i ako ne vole Vikinge (ko još ne voli Vikinge?) i za svakog ko je zainteresovan za Vikinge, pa i ne mirisao RP igre. Ako ste ljubitelj i Vikinga i RPG-ova, zaista vam je upala sekira u med(ovinu).

Srđan BRDAR

 
Prey
Endless Space 2
Little Nightmares
Everspace
The Surge
TumbleSeed
Injustice 2
Reservoir Dogs: Bloody Days
Warhammer 40K: Dawn of War III
Dragon Quest Heroes II
The Long Journey Home
Pinstripe
Regalia: Of Men and Monarchs
Expeditions: Viking
Šta mislite o ovom tekstu?
Hearthlands
Porno Studio Tycoon
NBA Playgrounds
Train Mechanic Simulator 2017
STRAFE
The Final Station: The Only Traitor
Slice, Dice & Rice
What Remains of Edith Finch

Platforma:
PC
Potrebno:
CPU Intel Core2 Quad Q9400, GPU Nvidia GeForce GTS 450, 4 GB RAM
Poželjno:
CPU Intel Core i7 3.4GHz, GPU Nvidia GTX 660 , 8 GB RAM
Veličina:
12 GB
Adresa:
expeditionsseries .com

89
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera