TEST DRIVE<>
042017<><>

LG MiniBeam UST PF1000U

Velika slika za mali prostor

Iako tradicionalno nije poznat kao proizvođač video-projektora, kompanija LG je više puta dokazala da bez problema može da stane rame uz rame, pa čak i u pojedinim segmentima nadmaši konkurenciju koja je na tržištu prisutna mnogo duže od ovog korejskog giganta. LG nas je ovom prilikom veoma iznenadio svojim prvim projektorom kratkog snopa, pod oznakom PF1000U.

Za razliku od tradicionalnih projektora, gde se slika kroz fokusno staklo sa daljine od nekoliko metara rasipa na veliki pano ili zid, projektori kratkog snopa su sposobni da prikažu sliku iste dijagonale sa razdaljine od par desetina centimetara. Osnova projektora je esencijalno identična klasičnim modelima, međutim sočivo sliku ne projektuje na zid, već na malo konveksno sferno ogledalo, nalik onom koje se može videti u vidu saobraćajnog pomagala na nepreglednim raskrsnicama. Ovakav sistem u teoriji neminovno dovodi do gubitka u efektivnom nivou osvetljenja koji projektor može da pruži, usled nesavršenosti ogledala. Prosečno ogledalo u domaćinstvu može reflektovati u proseku samo 40% dobijene svetlosti, dok su visokoreflektivna ogledala koja se koriste u astronomiji i industriji, usled komplikovanog procesa izrade, preskupa za korišćenje u potrošačkoj elektronici. Bez obzira na gubitke, za LG PF1000U se navodi nivo osvetljenja od pristojnih 1000 lumena, dok je kontrast od 150.000:1 očekivano naduvana marketinška brojka.

Kao i svi dosadašnji modeli projektora koji su izašli iz LG fabrike, PF1000U je izuzetno kvalitetno izrađen, plastika je vrhunski obrađena i uređaj estetski deluje veoma moderno. Iako spada u MiniBeam seriju prenosnih projektora, dimenzijama ne može da parira „džepnim” modelima iz LG ponude, a opet, usled nešto skromnijeg nivoa jačine osvetljenja, ne može efektivno da se meri ni sa punokrvnim „prezentacijskim” varijantama. Zato kod ovog modela ne vidimo neku korist od portabilnosti, osim pri pomeranju kada se briše prašina. Najveća prednost ovog modela, mogućnost da sa male razdaljine prikaže sliku velike dijagonale, ujedno se pokazala i kao najveća mana uređaja. LG navodi da je na udaljenosti od samo 38 centimetara od zida moguće dobiti sliku dijagonale impresivnih 100 inča (254 centimetra), što se u praksi i pokazalo kao istina. Malo dublja TV komoda, sto, natkasna, bilo koji komad nameštaja koji je naslonjen na zid će poslužiti kao idealno postolje za ovaj projektor. Svetlost se odbija o ogledala i prikazuje na zidu, te nema problema sa ukućanima koji prolaze ispred projektora i ometaju prikaz slike.

Međutim, tu upravo leži prvi problem, potrebno je imati komad nameštaja koji ima odgovarajuću dubinu i nalazi se na sredini praznog zida koji će se koristiti za prikaz slike, što obično nije situacija koju ćete zateći u većini manjih stanova, kojima je idejno ovaj projektor namenjen. Drugi problem je posledica tehničkog rešenja sa ogledalom, jer je ugao prikaza drugačiji nego kod standardnih modela, te je igranje sa podešavanjem vertikalnog i horizontalnog ispravljanja slike neminovno, a kratak hod nogica za fizičko podešavanje visine projektora nimalo ne pomaže, što sve predstavlja pravu muku, ukoliko imate čestu potrebu da projektor pomerate.

Kada se muke oko dobijanja dobre pozicije slike prevaziđu, sami rezultati su zapravo prilično dobri: 1080p rezolucija na navedenoj dijagonali daje sliku koja je oštrinom u rangu klasičnih projektora. Napomenućemo da, u zavisnosti od dijagonale, nije uvek moguće ostvariti idealno fokusiranje slike u svim delovima, te se dešava da na ćoškovima slika bude nešto mutnija, mada je ovo moguće primetiti isključivo pri statičnom prikazu teksta, a ne kada je u pitanju prikaz dinamičnog sadržaja, kome je ovaj projektor primarno namenjen, te je u globalu sferno ogledalo iznenađujuće dobro proračunato.

Reprodukcija boja je očekivano dobra, barem kada je reč o zatamnjenom prostoru, uzevši u obzir da se koristi DLP tehnologija. Dnevno svetlo će vas naterati da povećate nivo osvetljenja, što će neminovno dovesti do izgaranja boja i narušavanja prikaza kvaliteta slike, što ponovo potvrđuje da ovo nije projektor za prezentacije, već pre deo kućnog zabavnog centra. Umesto lampe, koristi se moderno LED osvetljenje sa deklarisanim vekom trajanja od 30.000 sati, što bi zapravo trebalo i da predstavlja radni vek samog uređaja, jer, kao i kod ostalih LED modela, lampe ne menjaju korisnici. Naravno, kako je to brojka od preko tri godine neprekidnog gledanja, jasno je da je, u momentu kada LED osvetljenje zakaže, ceo uređaj odavno zaslužio odlazak na reciklažu.

Opcije za povezivanje sa izvorima slike je očekivano bogate: tu su HDMI i VGA konektori za dobijanje slike sa PC i laptop računara, MHL podrška za tablet računare i mobilne telefone koji podržavaju ovaj protokol, kao i dva vida bežične veze (Bluetooth i Wi-Fi). Bluetooth je primarno zamišljen kao veza sa zvučnicima, za one kojima ugrađeni stereo zvuk od 2 × 3 vata nije dovoljan, dok se Wi-Fi veza može iskoristiti sa Screen Cast funkciju deljenja slike sa Android uređaja. Pored toga, tu je i USB ulaz, pomoću koga projektor može nezavisno da reprodukuje filmove, slike i MS Office dokumenta, ali broj podržanih formata i audio-video kodeka je relativno skroman. Veliki plus za mnoge može biti prisustvo ugrađenog DVB-T2 TV tjunera, iako korisnici koji imaju novca da priušte ovakav uređaj gotovo sigurno ne prate antenski program, već plaćaju IPTV ili kablovsku televiziju. Ipak, moramo da pohvalimo ovaj dodatak: mala antena, projektor u dvorište i gledanje utakmice uživo sa nekog od TV kanala koji se emituju kroz etar može da počne! Nažalost, prisustvo TV tjunera je došlo po određenoj ceni, identičan model namenjen američkom i azijskom tržištu nema tjuner, ali zato dolazi sa daleko funkcionalnijim LG WebOS-om, operativnim sistemom koji je poznat mnogim korisnicima ranijih generacija LG Smart televizora. Verujemo da bi se mnogi odrekli televizije zarad instalacije aplikacija, pristupa YouTube-u i sličnim servisima, šire multimedijalne podrške, boljeg daljinskog upravljača i udobnijeg korišćenja celog uređaja. LG je Evropljanima otvorio mogućnost gledanja televizije, ali to ne smanjuje gorak ukus u ustima kada se vide sve mogućnosti istoimenog američkog brata.

Još manje nas je impresionirala cena od čak 1500 evra u našim maloprodajnim objektima. Da uređaj dolazi sa Android operativnim sistemom ili makar WebOS verzijom prisutnom na drugim tržištima, ovom iznosu bi se moglo progledati kroz prste. Prednosti koju projekcija kratkog snopa nudi su zaista velike, ali uređaj sa ovakvim softverom prosto ne nudi dovoljnu fleksibilnost u samostalnom radu i nije sposoban da zameni televizor, što bi mu bila idealna uloga.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
AMD Ryzen R7 1800X, Gigabyte Aorus GA-AX370-Gaming 5, MSI X370 XPower Gaming Titanium, Asus Prime B350-Plus
Seagate IronWolf, BarraCuda Pro, SkyHawk i FireCuda
NZXT H440 i S340
Antec Kuhler H2O H1200 Pro
Creative Live!CAM IP SmartHD i YI Home Camera
Eken H8R i H9
Maxtor M3 Portable External Hard Drive (4 TB)
LC-Power AirRazor LC-CFC-LED
LC-Power LC-25U3-C1 USB 3.1 Gen. 2 Type C Enclosure
Adata i-Memory Flash Drive AI920
Plextor EX1 Portable SSD (128/256/512 GB)
Microlab Solo7C
Allocacoc PowerBar (USB)
LG MiniBeam UST PF1000U
Šta mislite o ovom tekstu?
Grandstream GWN7610
TP-Link Archer T1U

Osnovno:

rezolucija 1920 × 1080 px, osvetljenje 1000 lumena, kontrast 150,000:1
Ostalo:
HDMI, VGA, USB, RF antena, Wi-Fi, Bluetooth, 3D, DVB-T2 tjuner, LED lampa, dimenzije 18,9 × 13,1 × 30,9 cm, masa 1,9 kg
Proizvođač:
LG
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera