TEST DRIVE<>
042017<><>

Maxtor M3 Portable External Hard Drive (4 TB)

Pet dekagrama po terabajtu

Ovo bi bio eksterni USB 3.0 hard-disk kao i svaki drugi, da nije prvi 2,5-inčni uređaj sa kojim se susrećemo da je kapaciteta četiri terabajta. Ova osobina omogućena je zahvaljujući tome što Seagate sada, pored ostalih, ima 2,5-inčne hard-diskove od tri, četiri i pet terabajta.

Nažalost, te hard-diskove teško da ćemo ikada videti u uobičajenim prenosnim računarima, pošto su u pitanju drajvovi visine 15 milimetara, umesto onih koji su tanki sedam milimetara (pola, jedan i dva terabajta), kakvi se najčešće ugrađuju u notebooke. Iz toga razloga, kućište Maxtor M3 diska je takođe nešto „bucmastije” po visini, ali ipak zadivljuje kutijica kapaciteta četiri terabajta koja staje u šaku. Kućište nije naročito robusno, već obično, plastično, zaobljenih ivica, sa simpatičnom teksturom na gornjoj strani. Sa računarom se povezuje preko USB 3.0 interfejsa.

Pored pukog kapaciteta, dodatne vrednosti ovog modela su nekoliko korisnih programa koji stižu na samom disku. Drive Manager služi za upravljanje particijama diska, dijagnostiku, kao i pokretanje dva dodatna programa. AutoBackup je program kojim možete da definišete koji folderi sa računara će automatski biti bekapovani na eksterni disk. Pri tom je moguć i tzv. inkrementalni bekap, kod kojeg se čuvaju nove verzije fajlova koji su u međuvremenu promenjeni, ali se čuvaju i njihove prethodne verzije. SecretZone je alatka koja omogućava enkriptovanje podataka na disku, uz pristup šifrom. Nakon što odredite koji deo ukupnog kapaciteta diska ćete odvojiti za enkriptovanu particiju (u sistemu se pojavljuje kao poseban logički drajv), podaci upisani na njoj su nečitljivi drugima. Ovaj način zaštite podataka nije bezbedan koliko sa specijalizovanim uređajima za čuvanje osetljivih podataka, ali je ova opcija svakako dobrodošla.

Što se tiče performansi, pomenuti ugrađeni hard-disk (Seagate ST4000LM024 iz Barracuda Compute serije) ima deklarisanu brzinu transfera do 140 MB/s, a test-programi su pokazali upravo takve vrednosti kada je u pitanju sekvencijalni upis i čitanje fajlova, dakle bez eventualnih usporenja koje bi donela konverzija sa SATA na USB 3.0 interfejs. Ručno kopiranje (velikih) fajlova nas je prijatno iznenadilo, sa jednako visokom vrednošću: ~113 MB/s. Naravno, brzina je manja kada su u pitanju manji fajlovi, ali tu dosta pomaže i ugrađeni keš od 128 megabajta. Sve u svemu, vrlo, vrlo pristojne performanse za jedan, ipak magnetni, eksterni disk.

Tihomir STANČEVIĆ

 
AMD Ryzen R7 1800X, Gigabyte Aorus GA-AX370-Gaming 5, MSI X370 XPower Gaming Titanium, Asus Prime B350-Plus
Seagate IronWolf, BarraCuda Pro, SkyHawk i FireCuda
NZXT H440 i S340
Antec Kuhler H2O H1200 Pro
Creative Live!CAM IP SmartHD i YI Home Camera
Eken H8R i H9
Maxtor M3 Portable External Hard Drive (4 TB)
Šta mislite o ovom tekstu?
LC-Power AirRazor LC-CFC-LED
LC-Power LC-25U3-C1 USB 3.1 Gen. 2 Type C Enclosure
Adata i-Memory Flash Drive AI920
Plextor EX1 Portable SSD (128/256/512 GB)
Microlab Solo7C
Allocacoc PowerBar (USB)
LG MiniBeam UST PF1000U
Grandstream GWN7610
TP-Link Archer T1U

Osnovno:
4 TB (Seagate ST4000LM024, 5400 rpm, 128 MB cache), USB 3.0
Ostalo:
softver (Drive Manager, SecretZone, AutoBackup), kabl 45 cm, dimenzije 82 × 118,2 × 19,85 mm, masa 236 g
Proizvođač:
Seagate
Kontakt:
Asbis
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera