TEST DRIVE<>
042017<><>

Eken H8R i H9

Ulaz u akcioni svet

Eken H8R
Eken H8R
Postoje proizvodi koji su nepogrešivo kineski. Akcione kamere „sveCki renomiranog proizvođača”, firme Eken, spadaju u takve proizvode. Čak ne pokušavaju da sakriju koga kopiraju, ako izuzmemo paletu boja u kojoj dolaze. Dakle, imamo slučaj original-kopije, ali koliko se ove kopije približavaju originalu?

Modele H8R i H9, nećete pronaći na sajtu proizvođača. Desetak drugih modela hoćete, ali konkretno modela sa ovim oznakama nema, pa ćemo morati u potpunosti da se oslonimo na ono šta piše na kutiji. Oba pakovanja nepogrešivo stavljaju do znanja da je reč o kamericama koje mogu da snimaju u 4K rezoluciji, što nije zanemarljivo. Još manje je zanemarljivo ako u obzir uzmemo da to ne rade sa nekim beskorisnim frejmrejtom, već u 25 fps za H9 i 30 fps za H8R. Uzevši u obzir da je reč o kamerama izuzetno povoljne cene, postajemo impresionarni. Ali, nastavimo dalje. Baterije od 1050 mAh po specifikaciji mogu da izdrže oko sat i po snimanja u 1080p rezoluciji, dok je realnost malo drugačija. Kako je pri testiranju bilo nešto hladnije, zanemarićemo razliku u trajanju baterije, ali nikako ne možemo prevideti to što se kamere više nego solidno greju pri upotrebi. Tokom testiranja nismo imali apsolutno nikakvih problem sa pregrevanjem, ali im je operativna temperatura definitivno viša nego što smo navikli sa, na primer, GoPro modelima.

Eken H8R
Eken H8R
Malo smo otišli unapred, ali vratimo se na pakovanje. Obe kamere dolaze sa velikim brojem dodataka: kablovi, utikači, dodatna zadnja vratanca, krpica, vezice, ram za kameru, dodaci za stative/nastavke, čičak traka, klip in, slajd in, lepljivi stalci, punjač... Dodatno, uz H8R („R” -"Remote”) stiže i daljinac za upravljanje kamerom. Daljinac je vrlo jednostavan, a kamera na njegove komande reaguje trenutno, kao da je u pitanju žičana, a ne bežična veza. Šteta što je daljincem moguće samo napraviti fotografiju ili započeti/završiti snimanje videa i ništa više.

Delovi kamere nisu najvišeg kvaliteta, kao i njihova kućišta. Za ovu cenu se bolje i ne može očekivati, ali bismo napomenuli da treba pažljivo da se barata sa mehanizmom za zatvaranje kućišta, jer ne naleže uvek lepo pa ne zatvara kućište u potpunosti.

Eken H9
Eken H9
Ez iCam aplikacija koja se instalira na vaš Android/iOS uređaj zaslužuje sve pohvale. Povezivanje sa kamericama je trenutno, čim ih povežete preko Wi-Fi-ja (b/g/n standard). Opcije koje se nude „na papiru”, izgledaju nekako pompeznije, nego kada uđete u samu aplikaciju (white balance, zoom, exposure compensation), ali funkcioniše izuzetno brzo. Postoji malo kašnjenje prikazane slike u odnosu na pomeranje kamere, ali to ne uzimamo kao minus, s obzirom na to koliko je ceo interfejs responsivan.

Zbunila nas je nemogućnost snimanja u 4K rezoluciji kada se koristi aplikacija. Za to je uzrok, verovatno, ograničenje protoka. Pri preuzimanju video materijala skladištenog na karticu unutar kamere na memoriju mobilnog uređaja, prikazuje nam se vreme potrebno za to preuzimanje, umesto da „gledamo u pasulj”, kao kod renomiranijih proizvođača. Aplikaciji bismo jedino zamerili to što pri editovanju klipova možete samo da ih „seckate”, nema mogućnosti rotiranja zapisa ili dodavanja nekog filtera.

Eken H9
Eken H9
Ako ste se ponadali da ćete u proizvodima ove cene naći zamenu za GoPro Hero kamerice, nastavite da čitate...

Koliko god da je lepo da se dobije veliki broj dodataka, aplikacija koja funkcioniše (skoro) besprekorno, finalni utisak o kamerici se ipak formira na osnovu kvaliteta zabeleženog snimka. Taj kvalitet diktira hardver koji se nalazi unutar plastičnog oklopa kamere, a kod ova dva modela on ne može biti različitiji. Eken H8R opremljena je Sonyjevim senzorom od 12,4 megapiksela, dok rezolucija kod H9 iznosi astronomska četiri megapiksela i potpisuje ga Omnivision. Dok model H8 Pro deli procesor sa određenim modelima SJ kamerica (jedan od najboljih „kineza”), H8R i H9 su ograničene Sunplus 6350 procesorom koji ne omogućava ni elektronsku stabilizaciju snimka... Klupko se odmotava. Oba Ekenova modela snimaju 4K rezoluciju tako što interpoliraju snimak (razvlače nižu na veću rezoluciju). Glavna karakteristika je upravo otišla nizvodno...

Uprkos ovom lažnom marketingu, kada se spuste u realne uslove rada (1080p @ 30 fps), obe kamerice rade izuzetno korektno. Naravno, kod H9 je primetna manja količina detalja, kao i više zrna pri snimanju u uslovima ograničenog osvetljenja, ali to je očekivano. Merenje balansa bele je veoma dobro, čak i kada je reč o fluorescentnoj rasveti. Smene iz tame na jako svetlo su postepene, nikako neprijatne, ali se u tim situacijama najbolje primećuje i ograničeni dinamički opseg. (Na primer, nebo često zna da „izgori” ako je većina kadra u senci.) Prikaz boja je dobar i one izgledaju realno. U nekim situacijama možda malo više saturisano za naš ukus, ali realno. Kontrast u određenim situacijama zna da bude jači, ali softver tako pokušava da zataška neke druge nedostatke. H9 brzo gubi detalje i slika postaje „musava”, a i detalji u senkama se brzo gube. H8R se malo bolje snalazi, ali razlika nije prevelika.

O korišćenju samih kamera zaista ne treba mnogo toga napisati, jer se koristi oprobana (iskopirana) formula. Eken H9 nema dodatni prednji ekran, već samo onaj na poleđini (što je sada obavezna oprema), a nedostatak prednjeg ekrana kompenzuje jednom lepom velikom crvenom LE diodom na osnovu koje uvek znate da li kamera snima ili ne. Kod H8R se oslanjate na mini ekrančić sa prednje strane koji ispisuje najbitnije informacije. Oba pozadinska ekrana možemo okarakterisati u najboljem slučaju kao korektne, jer im je rezolucija niska, mada to donekle uspevaju da kompenzuju svetlijim i kontrastnim prikazom. Zabeleženi zvuk dok su kamere u kućištu, nije na nas ostavio baš pozitivan utisak, ali...

Zaista ne treba očekivati previše od akcionih kamerica iz ovog ranga. Jednostavno, ograničenja hardvera su takva da je veoma teško za nisku cenu dobiti visoke performanse. Za to ipak mora da se priđe ceni GoPro modela, pa da pričamo o originalima i kopijama.

Vojislav VUJANIĆ

 
AMD Ryzen R7 1800X, Gigabyte Aorus GA-AX370-Gaming 5, MSI X370 XPower Gaming Titanium, Asus Prime B350-Plus
Seagate IronWolf, BarraCuda Pro, SkyHawk i FireCuda
NZXT H440 i S340
Antec Kuhler H2O H1200 Pro
Creative Live!CAM IP SmartHD i YI Home Camera
Eken H8R i H9
Šta mislite o ovom tekstu?
Maxtor M3 Portable External Hard Drive (4 TB)
LC-Power AirRazor LC-CFC-LED
LC-Power LC-25U3-C1 USB 3.1 Gen. 2 Type C Enclosure
Adata i-Memory Flash Drive AI920
Plextor EX1 Portable SSD (128/256/512 GB)
Microlab Solo7C
Allocacoc PowerBar (USB)
LG MiniBeam UST PF1000U
Grandstream GWN7610
TP-Link Archer T1U

Eken H8R
Osnovno:
rezolucija 12,4 Mpx, vidno polje objektiva 170°
Ostalo:
video 4K @ 30 fps, 1080p @ 60/30 fps, mikrofon, HDMI, USB, daljinski upravljač

Eken H9
Osnovno:
rezolucija 4 Mpx, vidno polje objektiva 170°
Ostalo:
video 4K @ 25 fps, 1080p @ 60/30 fps, mikrofon, HDMI, USB
Proizvođač:
Eken
Kontakt:
ComputerLand Games
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera