TEST PLAY<>
042017<><>

Hidden Folks

Fenomenalna crno-bela zabava za odmaranje mozga. Tako bi u jednoj rečenici mogla da se opiše igra Hidden Folks, delo holandskog dua: Silvijana Tegroega i Adriana de Jonga, koji su prezanimljive ilustracije pretočili u igrivo umetničko delo.

Fenomenalne crno-bele ilustracije, pretočene u igrivo umetničko delo.

Za Hidden Folks možemo da kažemo da pripada žanru HOPA (hidden object puzzle adventure), ali ovo je igra „sakrivenih stvari” kakvu u elektronskom obliku još niste videli. Najpribližnije, Hidden Folks podseća na „tražilice” iz enigmatskih časopisa, gde na crno-beloj sličici nekog prizora iz prirode morate da nađete: peglu, ribu, detelinu sa četiri lista, mrava ili nešto slično – opuštanje mozga uz jutarnju kafu ili posle ručka. Slično je i u Hidden Folksu, samo na n-ti stepen.

Svaka slika je malo remek-delo, ručno crtani, interaktivni, minijaturni pejzaž i podrazumeva ne samo gledanje, već i delovanje. Na primer, jedan od čovečuljaka koje tražite testira svoj novi dušek, a mi na slici imamo tridesetak šatora. Klikom miša otvaramo šatore dok ne nađemo baš našu Elu, Mortimera, Stiva... Ili, pak, tražimo zeca koji se krije u nekoj od rupa označenih sa X, pa klikom mišem prvo iskopamo rupu i zeka iskoči.

Igra se satoji od ukupno sedamnaest nivoa, podeljenih u četiri celine: šumu, pustinju, grad i fabriku. Svaki nivo ima primarni zadatak da pronađete nekoliko specifičnih likova, nakon čega vam se otključava sledeći nivo. Za upornije igrače postoje i sporedni zadaci – otkrivate određeni broj dodatnih, još skrivenijih objekata. Bez obzira koliko je veliki, svaki nivo je potpuno ručno iscrtan prizor sa obiljem animacija. Svi ljudi mašu rukom, pčele lete, ribice plivaju, majmuni se šetaju po drveću... To malo komplikuje stvari, ali ne preterano.

Sa funkcionalne strane, u dnu ekrana nalazi se prikaz onoga što treba da nađete, sa opisom u nekoliko reči. Objekte pronalazite levim klikom, a imate i mogućnost zumiranja točkićem miša. Zvučni efekti su, poput ilustracija, malo umetničko delo, jer su sve, ako je verovati navodima autora, proizvod njihovih vlastitih vokalnih sposobnosti. Tako možete čuti kako autori igre zvuče kao majmun, pčela, traktor, pljuskanje vode... Ipak, ni ilustracije ni zvučni efekti neće biti po svačijem ukusu. Ili ćete se zaljubiti na prvi pogled ili vam jednostavno neće „leći”.

Nakon prelaska svih nivoa, što je moguće za nekoliko sati, igru možete resetovati i početi iz početka. Ipak, ne savetujemo „bindžovanje” igre, ako želite da sačuvate oči. Presvetla bela pozadina koja izuzetno zamara oči jedina je zamerka. U igri postoje podešavanja, gde možete da promenite pozadinu, ali je beskorisna jer imate opciju nekakve žućkasto – narandžaste (sepia), koja je užasna, i negativ, odnosno crnu pozadinu, koja sliku čini potpuno nepreglednom. Zato je najudobniji način za igranje: krevet, ogroman televizor i bežični miš, igrati „na kašičicu” i uživati u svakom trenutku.

Lidija ĐUŠIĆ RADENKOVIĆ

 
NieR:Automata
Rain World
Horizon Zero Dawn
Mass Effect: Andromeda
Dead Rising 4
LEGO Worlds
Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands
Four Last Things
Styx: Shards of Darkness
Bad Dream: Coma
The Elder Scrolls: Legends
911 Operator
Hollow Knight
The Crow’s Eye
Loot Rascals
Hidden Folks
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
PC, MAC OS X, SteamOS + Linux
Potrebno:
Pentium 4 ili bolje, DirectX 9.0
Veličina:
150 MB
Adresa:
hiddenfolks .com
PEGI:
nema

90
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera