TEST PLAY<>
042017<><>

LEGO Worlds

Nakon što su uspeli da „ukockaju” većinu velikih filmskih franšiza, red je došao da se LEGO pozabavi još jednim fenomenom popularne kulture – Minecraftom. Igra je gotovo dve godina provela u inkubatoru Steamovog programa Early Access, da bi se početkom marta konačno ispilila i odskakutala do rafova prodavnica. Worlds donosi sve ono što smo od njega očekivali, ali ima i nekoliko mana koje kvare generalno povoljan utisak.

Igrajući LEGO Worlds zabavićete se kvalitetno i ponekad nasmejati do suza.

Za razliku od Minecrafta, čiji vizuelni identitet zahteva ili jak stomak, ili mnogo mašte, ili određeni period navikavanja, Worlds na prvi pogled izgleda predivno. Šaren, raznovrstan, prepun objekata i karaktera, a pritom ušabloniran u prepoznatljiv identitet Lego kocaka, zaista ostavlja snažan prvi utisak. Zapravo, utisak je dugoročan, pošto igra ni nakon više igračkih sesija „ne izlazi iz mode” i podjednako snažno drži pažnju igrača. Grafika, kao i sve tehničke karakteristike predstavljaju veliki plus u odnosu na Minecraft, koji pak ima ogromnu početnu prednost na svim ostalim poljima i legije vernih fanova. Sledeća stvar koja nam se dopala je naracija. Worlds stiže sa offline kampanjom koja je propraćena vickastim komentarima i objašnjenjima funkcija i zadataka. Poseban šmek daju komentari NPC-ova, koji „pričaju” nekim nerazumljivim jezikom, ali toliko simpatično i smešno da nedostatak voiceovera ni ne gledamo kao propust.

Iako nije od esencijalne važnosti, priča je takođe jedna od svetlijih tačaka igre. Glavni junak (može da bude i junakinja) zamalo da završi kao Džon Krajton u Farscapeu. Dok je mirno brodio svemirom, naišla je meteorska kiša i bacila ga na nepoznatu planetu. Prilikom ateriranja, njegov brod se oštetio i on sada mora da ga opravi, a za to su mu potrebne zlatne Lego kockice. Čovečuljak je zasukao rukave i krenuo da zaradi šta mu treba, pri tome učeći zakonitosti univerzuma u kojem se nalazi. Kako naš astronaut brzo uspeva da svoje svemirsko plovilo vrati u funkciju, on rešava da nastavi sa prikupljanjem zlatnih kockica i tako sebi otvori pristup novim planetama u galaksiji u kojoj se nalazi.

Poseban šmek daju komentari NPC-ova koji „pričaju” nekim nerazumljivim jezikom, ali toliko simpatično i smešno da nedostatak voiceovera ni ne gledamo kao propust.

Zadaci koji vas očekuju su uglavnom vezani za izgradnju i „pomeranje” terena, mada ćete kasnije naleteti i na neke složenije koji će zahtevati dosta šetanja tamo-amo, pa čak i putovanje do planeta. Neko od vas će tražiti da mu sagradite kuću, da podignete obor za stoku, okrečite kuću, mada će biti i zahteva da donesete hranu, posejete useve, pa čak i da nabavite predmete do kojih nemate blage veze kako da dođete. Za obavljanje poslova na raspolaganju vam je nekoliko alatki čija se namena drastično razlikuje. Tako, na primer, imate nekakav energetski usisivač koji ima sposobnost da u memoriju pohrani sve oblike i predmete na koje naletite. Kad vam zatrebaju, možete da ih „proizvodite” do mile volje. Dalje, tu je alatka sa kojom kopate teren ili ga podižete. Imate posebnu alatku za farbanje, za zidanje objekata od otkrivenih oblika Lego kockica, pa čak i „kopir-pištolj”, koji izrađuje egzaktne replike „skeniranih” objekata. Ne donose svi zadaci nagradu u vidu zlatne Lego kockice, pa ćete dobijati i kolače, semenje i svakojake druge predmete. Pojedini predmeti mogu i da se kupe od trgovačkih putnika, a trgovina radi i u obrnutom smeru.

U igri je neograničen broj planeta jer je za njihov izgled i sadržaj zaslužan proceduralni algoritam za generisanje sadržaja, tako da finalni rezultat može da bude sličan nečemu što ste dobili pre, ali je definitivno jedinstven. Varijacije ne temu su izuzetne, od peščanih svetova, preko urbanog okoliša, pa sve do vulkanskih zabiti i zemljoradničkih komuna. Bićete u prilici i da „putujete kroz vreme” (uz odupiranje poštovanju Primarne direktive Zvezdane flote, prim. ur.), jer se planete nalaze na različitom stepenu razvoja. Zanimljivo je da, pri traženju nove planete, možete da odaberete njen „sadržaj”. Ukoliko vam se ne svidi ono što iskoči po defaultu, pritiskanjem dugmeta Search možete menjati topografiju sve dok vam se ne svidi ono što budete videli. Ovo automatski znači da igra nikad nije ista i da vas iznova očekuju friški izazovi i sadržaj. Nismo još pomenuli neprijatelje zbog kojih ćete morati i da se naoružate hladnim ili vatrenim oružjem. Već posle prvih nekoliko uvodnih nivoa, napašće vas gladni kosturi i zombi princeza, pa se čuvajte. Okršaji su, inače, krajnje komični i nije puno pažnje posvećeno oblikovanju borbenog enginea, koji nije među prvim rupama na svirali. Još nešto, Worlds donosi mogućnost upravljanja vozilima: brodićima, čamcima, helikopterima, bagerima, a nemojte da se libite ni da uzjašete neku domaću životinju. Ništa smešnije nego kad mamuzajući kozu pojurite lokalne zombike.

Veliki minus dajemo upravljačkom sistemu koji je prespor i komplikovan za obuzdavanje, pogotovo kod konzolne verzije igre.

Sve do sada rečeno ide u prilog Worldsu, koji se čini kao sasvim pristojna i sadržajem napakovana igra. Ipak, jedan njen segment poprilično gasi požar ushićenja i stišava emocije. Baratanje pomenutim alatkama, zidanje građevina i teraformiranje okoliša ni izbliza nije jednostavan zadatak, kao što bi trebalo da bude. Veliki minus ide upravljačkom sistemu koji je prespor i komplikovan za obuzdavanje. To se pogotovo odnosi na konzolnu verziju igre, gde je noćna mora ispratiti akcije do kraja i obaviti biranje predmeta iz inventara, koji već posle pola sata igranja poprima opasne gabarite.

Igrajući LEGO Worlds zabavićete se kvalitetno i ponekad nasmejati do suza. Uživaćete i u pažljivo uklopljenom sadržaju i zaista lepoj grafičkoj prezentaciji. Međutim, sve to će pogoditi metu isključivo ako do sada niste igrali Minecraft i ovo vam je prvi susret sa ostvarenjima iz tog žanra. Možda su u kompaniji LEGO baš igrali na tu kartu i zamalo da im uspe da se postave u istu ravan sa Minecraftom. Igra uopšte nije loša i prava je šteta što su nedostaci na najnezgodnijim mestima.

Vladimir PISODOROV

 
NieR:Automata
Rain World
Horizon Zero Dawn
Mass Effect: Andromeda
Dead Rising 4
LEGO Worlds
Šta mislite o ovom tekstu?
Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands
Four Last Things
Styx: Shards of Darkness
Bad Dream: Coma
The Elder Scrolls: Legends
911 Operator
Hollow Knight
The Crow’s Eye
Loot Rascals
Hidden Folks

Platforma:
PC, PlayStation 4, Xbox One
Veličina:
3,77 GB
Adresa:
www .lego .com /en -us /worlds

75
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera