TEST DRIVE<>
032017<><>

Canon PowerShot SX720 HS

Četr’es’ puta

Svako od nas bi želeo aparat sa velikim senzorom, kristalno jasnom optikom, velikim zumom, a da može da stane u džep... i da je jeftin. Kako drugačije? Šamar, umivanje hladnom vodom i povratak u realnost. „Dobar dan, daćete mi jedan Canon SX720 HS”, jer se uklapa u gornji opis. Donekle.

Canon PowerShot SX720 HS predstavlja uređaj iz porodice „travel zoom” aparata, koju odlikuje kompaktnost, a od skora dolaze i sa većim zum opsegom. Hvala tehnološkom razvoju na tome. Dovoljno je reći da nijedan drugi aparat ne može da izađe Canonu na crtu. Dok konkurencija staje kod broja 30, SX720 ide čak do optičkog uvećanja od 40 puta. Vrlo je važno napomenuti da se u telu nešto manjih dimenzija, od 2,5-inčnog eksternog diska (preciznije 109,7 × 63,8 × 35,7 milimetara), nalazi objektiv raspona 4,3-172 milimetra (35-milimetarski ekvivalent od 24-960 milimetara) i svetlosne propustljivosti F3,3-6,9. Teritorija superzum klase. Ujedno, ovo je i ključni element koji utiče na prodaju ovog modela, jer se iza njega nalazi isti CMOS senzor od 20,3 megapiksela veličine 1/2,3 inča, uparen sa DIGIC 6 procesorom, na koji smo, ponovićemo po hiljaditi put, navikli.

Interesantno je da se balans pri korišćenju SX720, pri najvećem uvećanju (40x) ne narušava, zahvaljujući dobro konstruisanim i kvalitetno realizovanim tačkama „hvatanja” aparata, koje su obložene gumom sa izraženom romboidnom teksturom, a koje sprečavaju da vam aparat isklizne. Ukratko, ergonomija korišćenja ovog modela je odlično realizovana, a taj utisak dodatno pojačava dobar raspored komandnih tastera, kao i njihova „klikabilnost”, koja je odsečna i jasna. Sam raspored tastera je malo izmenjen u odnosu na druge modele. Zapravo, jedina razlika ogleda se u inkluziji rotirajućeg točkića za odabir moda u kome se fotografiše. Većina drugih modela koji se proizvode u Canonovim fabrikama nema ovako izvedeno rešenje. Raspored svih ostalih elementa je standardan, sa celokupnom gamom, što možete videti i na slikama. Ono što ne možete videti, a morate nam verovati na reč, jeste kvalitet izrade koji je na visokom nivou, kao i kvalitet reprodukcije na ekranu od tri inča, rezolucije 922.000 tačaka. Ekran nije osetljiv na dodir. U malenom telu krije se još i WiFi/NFC modul, preko kojeg aparat spajate sa nekim od prenosnih uređaja radi lakšeg „šerovanja” fotki. Mobilni uređaj možete da koristite i kao ekran sa daljinskim upravljačem koji vam omogućava kadriranje i okidanje bez potrebe da budete direktno pored aparata.

Nakon fizičkog, sledi „psihičko” povezivanje sa aparatom i njegovim softverom. Ako ste ikada koristili bilo koji od Canonovih aparata, sve će vam biti jasno i na mestu. Interfejs je izuzetno upeglan i lagan za korišćenje. Najveća razlika je u mogućnosti odabira manuelnog moda na točkiću, pa vam aparat prepušta sva podešavanja, osim jednog – tačke fokusa. Ona je konstantno na sredini, pa ćete morati da budete malo kreativniji da biste stavili akcenat na ono što želite. Primetili smo još jedan nedostatak, nedoslednost u dostupnim opcijama. Tako, snimanje u 60 fps možete da odaberete samo kada rotirajući točkić podesite na ikonicu kamere. Isprva smo pomislili da su omašili specifikaciju, pošto nismo uspeli da nađemo tu opciju, dok se nismo „okrenuli” na pravu stranu. Jedna od simpatičnih funkcija je Story Highlights, koja snima po klip od dve sekunde svaki put pre nego što napravite fotografiju, a onda na kraju dana pravi kompilaciju snimaka i fotografija u jednom video fajlu, spremnom za brzo deljenje.

Tokom korišćenja SX720 HS, primetili smo da bi nam više odgovaralo da je startup nešto brži, ali mora se imati strpljenja dok sva ta „stakla” ne izađu iz svoje jazbine. Dok ima dosta svetla, aparat je veoma responzivan i zaključava fokus veoma brzo, sve dok se koristi širi i srednji raspon objektiva. Na najdužem, tele opsegu, primećuje se pad performansi i, ako sam subjekat nije dovoljno kontrastan, potrebno je nešto više vremena da se zaključa fokus. U tim slučajevima dobro dolazi opcija Zoom Framing Assist, koja velikom brzinom odzumira, kako biste mogli da vidite da li ste uperili apart u dobru tačku, a onda ponovo zumira na prethodno zadatu vrednost.

Raspon ISO vrednosti kreće se od 80 do 3200, pa tako dobar kvalitet imamo do ISO400 vrednosti, mada algoritam za čišćenje fotografija od šuma, počinje da radi i na nešto nižim vrednostima. Na ISO800 počinju da se gube detalji, a ISO1600 je poslednja vrednost koju možemo okarakterisati kao upotrebljivu. Mada, pošto se radi o aparatu koji pravi fotografije u rezoluciji od 5184 × 3888 piksela, pri smanjivanju fotografija, za veb recimo, gubitak detalja neće biti primetan. A sa ovim aparatom sigurno nećete razvijati fotografije na dimenzije bilborda, zar ne?

Kolorit zabeleženih fotografija je odličan i u skladu sa onim na šta nas je Canon navikao: prirodne boje, ne previše saturisane. Razlika u kvalitetu zabeleženih fotografija ima u zavisnosti od toga koliko naprežete objektiv, pa se tako oštrina ne narušava previše u standardnom zum opsegu, ali kako prelazite na najduži kraj, ona opada. Sa opadanjem oštrine, hromatske aberacije postaju izraženije. Ovo je očekivano ponašanje, jer postoji optičko ograničenje koliko je rezolucije i svetla moguće zabeležiti kroz određeni tip optike. To nam govori da je Canon napregao tehnologiju izrade do maksimuma, kako bi se istakao u odnosu na ostatak ponude na tržištu. Više bismo voleli da je lestvica ostala na 30, a da je kvalitet poboljšan. Ako vas zanima makro, minimalna distanca u odnosu na subjekat, a da aparat može da fokusira, jeste jedan centimetar.

Pravljenje video zapisa moguće je u Full HD rezoluciji (1920 × 1080 piksela), u 60 ili 30 fps, a u nižim rezolucijama samo u 30 fps. Očekivali smo da će u 720p eventualno moći da se snima u 90 ili 120 fps, što bi omogućilo pravljenje slow motion videa, ali to nije slučaj. Video je moguće snimati samo na Auto podešavanju, ako izuzmemo da možemo kompenzovati ekspoziciju za blendu ili dve. Prelazi sa tamnih na izuzetno svetle scene su fluidni, bez naglih razlika, što snimak čini prijatnijim za gledanje.

Stabilizacija slike koju Canon implementira u svoje aparate, bilo da je reč o fotografijama ili videu, na visokom je nivou. Zum je moguće koristiti tokom snimanja i njegovo korišćenje je gotovo nečujno. Kvalitet snimka, zavisi, kao i kod fotografija, od ISO vrednosti koja se automatski podešava tokom snimanja.

Sumirajući utiske, došli smo do zaključka da nedostatak snimanja u 4K rezoluciji ne vidimo kao nešto za čime previše žalimo, ali bi ekran osetljiv na dodir bio dobrodošla opcija. Takođe, istovremena prednost i mana modela SX720 HS, jeste njegov objektiv: iako vam se nudi mogućnost da „dohvatite” veoma udaljene objekte, morate biti spremni da se odreknete određenog kvaliteta zabeležene fotografije ili videa. Uprkos ovom nedostataku, ako se on tako može nazvati, jer vas niko ne tera da odvrnete zum na 960 mm, SX720 HS se pokazao kao veoma svestran, a kompaktan aparat koji možete da spakujete u džep i krenete na put sa njim, bez bojazni da ćete propustiti da nešto zabeležite.

Vojislav VUJANIĆ

 
MSI Z270 Gaming M7, Asus Maximus IX Hero, Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 7 i 5
Asus Zenbook 3 (UX390UA)
Logitech M220 Silent, M330 Silent Plus, M720 Triathlon i M171
Nikon D500
Canon PowerShot SX720 HS
Šta mislite o ovom tekstu?
TrueCam A4, A5s i A7s
Canon Pixma iP7250
Plantronics Blackwire C720-M
HP Envy 27s
Microlab B-70
Tenda AC6
Vip Mobile 4G LTE Kućni net (ZTE MF283+)
TP-Link Archer C50

Osnovno:
rezolucija 20,3 Mpx, 40x optički zum
Ostalo:
objektiv 4,3-172 mm (24-960 mm), f3,3-6,9, optička stabilizacija slike, ekran 3 inča, video 720/1080 60 fps, upotreba optičkog zuma pri snimanju videa, WiFi, NFC, makro 1 cm
Proizvođač:
Canon
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera