TEST JOY<>
032017<><>

Logitech Prodigy G213, G231, G403 i G403 Wireless

Ja imam talenat

Ne, još uvek nismo testirali sve uređaje Logitech G porodice igračkih periferija, jer se ona, čini se, stalno uvećava. Iako za ranije testirane modele možemo bez problema da kažemo da su adekvatni (spadaju u sam vrh), Švajcarci žele u ponudi da imaju modele za svačiji ukus i stalno iznenađuju novim proizvodima. Ovoga puta testirali smo nekoliko proizvoda iz svih podvrsta ponude Logitech igračkih periferija, koji imaju zajednički sufiks Prodigy. Ovi uređaji su namenjeni mladim igračima i dirty casualsima, koji nemaju pokrivljene ruke od profesionalnog nepravilnog držanja. Svi testirani modeli spadaju u cenovnu kategoriju koja je „entry level” (u nekom razvijenijem svetu).

Priču o „onima kojima je suđena veličina” počinjemo sa tastaturom. G213 Prodigy će najverovatnije zameniti G105 kao osnovni model. Ne treba pomisliti da to znači da je ova tastatura loša i jeftina, jer su u Logitechu očigledno rešili da ponovo budu isključivo premium brend. Tastatura je izrađena od kvalitetnih materijala sa dobrom završnom obradom, otporna je na prolivanje tečnosti (od čega je umrlo više tastatura nego Srba od promaje) sa integrisanim odmorištem za šake. Dakle, izdržljiva i upotrebljiva tastatura.

Moramo da napomenemo da tastatura ima membranu, mada je to moglo da se nasluti iz njene „vodootporne” prirode. Kod Logitecha nema mehaničkih tastatura ispod 110 evra. Membrana nije kraj sveta i neki igrači (iako nadglasani) preferiraju osećaj na koji su navikli. Doduše, ova tastatura ima specifičan hod i osećaj na koji se treba navići, i definitivno spada u one koje valja probati pre eventualne kupovine. Logitech tastere naziva Mech Dome, tvrdi da su specijalno podešavani za što bolji taktilni osećaj i do četiri puta brži od klasičnih. Hod im je četiri milimetra, sa 50 grama potrebne sile za aktivaciju. Jedno je sigurno: kucanje i upotreba ovih tastera jesu brzi, ali je osećaj „nestandardan”, pa tako zahtevaju period navikavanja. Tastatura podseća na neke mehaničke, što je sigurno i bila želja proizvođača, međutim ovo može da predstavlja problem, jer tastatura nije mehanička, a nema ni osećaj kao obična membranska.

Kvalitetu izrade treba dodati i izuzetno debeo kabl, koji na spoju sa tastaturom ima rotirajući prsten, što treba da spreči zavrtanje i eventualno kidanje kabla. Stope se izvlače u stranu i imaju gumene podloške, koje zajedno sa istim takvim trakama na prednjem delu sprečavaju šetanje tastature po podlozi. Nažalost, nema dodatnih USB portova i audio konektora, ali to je rezervisano za skuplje modele. Ono što G213 Prodigy ima od „dodatne opreme” jeste podešavanje RGB osvetljenja do mile volje, anti ghosting i mogućnost dodeljivanja alternativnih funkcija, akcija i makroa funkcijskim tasterima, u standardnom Logitech G softveru. Takođe se na ovoj povećoj tastaturi našlo mesta i za multimedijalne tastere.

G231 Prodigy je osnovni model hedseta u Logitech ponudi. U stvari, ovaj model je praktično G230 sa drugačijim bojama upotrebljenih materijala i pripadnošću Prodigy porodici (samo u vidu sufiksa u nazivu).

Hedset je veoma lagan za svoju veličinu. Plastika i tekstilna mrežica koja pokriva odmorište za glavu i uši su sasvim solidnog kvaliteta izrade, mada je jasno da se radi o jeftinijem modelu. Kabl je veoma dugačak i, nažalost, iako to deluje kao sjajna ideja, jer možete da smestite kućište podalje od vas, upliće se i kači za bukvalno sve (autor ima G230 nekoliko godina). Iako smo nakudili kabl, dovoljno je izdržljiv i neće se pokidati ili izazivati smetnje. Kontrolna jedinica ima slajder za isključivanje mikrofona i potenciometar za kontrolu jačine zvuka, koji, nažalost, zahteva nešto veće pomeranje, kako bi došlo do jasne promene jačine zvuka. Doduše, ovaj problem je prisutan na većini kontrolnih jedinica igračkih hedseta.

Školjke se okreću za devedeset stepeni, za lakše odlaganje ili pakovanje, mada je za transport najbolje sačuvati plastiku iz pakovanja, koja će ih zaštititi bolje. Iako lagane, slušalice deluju kao da će izdržati višegodišnju upotrebu, mada lomljenje može da se desi na držačima školjki, koji nisu baš najjači.

Kvalitet zvuka je veoma dobar, slušalice ne deluju kao da možete da ih „probijete”, dakle, nema jasnih distorzija i „rupa” u zvučnoj slici. Zvuk je veoma neutralan i ne „vuče” u niske ili visoke tonove. Doduše, imamo utisak da G231 zahteva nešto više snage da bi bile zaista glasne, što može da predstavlja problem, s obzirom na to da će većina korisnika sa koristi ovaj model uz „integrušu”. Hedset čvrsto stoji na glavi, ali je ne pritiska, što je imperativ za višečasovno igranje. Mikrofon je eksterni, ali se povlači u procep na levoj školjki i dovoljno je fleksibilan, pa može da se postavi u bolji položaj. Kvalitet je na nivou većine hedseta, dakle, ništa specijalno, ali upotrebljiv za online igranje.

G321 je savim solidan hedset, sa dobrim zvukom i kvalitetom izrade. Kombinacija sive i narandžaste plastike nije za svakoga, ali mi smatramo da deluje iznenađujuće interesantno, a pošto ne svetli, nije ni napadno. Očekivano, kada se radi o Logitech proizvodu, cena je nešto veća (oko 7200 dinara; negde će biti i više). Iako je cena prihvatljiva, kada se uzme u obzir kvalitet i garancija marke, približava se ceni Cloud Stinger modela, za koji smatramo ima bolji kvalitet zvuka. Za kraj ovog opisa periferija koje obećavaju, ostala su nam dva „brata”, G403 u žičnoj i bežičnoj izvedbi. Kao i ostatak bratije na ovom testu, G403 modeli su veoma jednostavni, ali ostavljaju korisnicima dovoljno opcija za podešavanja bez preterivanja. Oblik je prilagođen desnorukim korisnicima i podseća na slične miševe, čija je inspiracija bio Microsoft Intellimouse. Upotrebljeni materijali su kvalitetni, ali jednostavnijeg finiša. U stvari, proizvođač se poslužio G Pro modelom za izbor finiša i skrola. Osnova je izrađena od mat plastike, dok gornja strana upija nešto otisaka, ali, na sreću, nije gumirana.

Osnovni tasteri su kvalitetni, a prekidači će izdržati 20 miliona klikova. Nema podataka o proizvođaču prekidača, ali pretpostavljamo da je sveprisutni Omron zaslužan za njihovu izradu. Tu su i metalne opruge za optimizaciju kliktanja. Da li ovaj podatak nešto znači, nije bitno, jer osnovni tasteri imaju jasan hod i klik, i barem po tome spadaju u bolje. Skrol je nalik Pro modelu i veoma je dobar, sa jasnim, prijatnim i lako predvidivim koracima. Od dodatnih tastera, G403 ima dva bočna i jedan iza skrola, koji u osnovnoj konfiguraciji služi za promenu rezolucije. Iako nisu deklarisani na milione klikova, i ovi tasteri ostavljaju utisak kvaliteta i imaju jasan klik.

G403 kliže na paru velikih stopa, što je standard za moderne igračke miševe. Ove Logitechove se sasvim dobro snalaze sa podlogama, koje svakodnevno koristimo i eventualno mogu da imaju problem samo sa nekom abrazivnom. Proizvođač procenjuje životni vek stopa na 250 kilometara. U dnu miša nalazi se i okrugli poklopac, ispod kojeg može da se smesti tegić od deset grama. Lep primer opcije, koja je uz to nenametljiva, ne kvari mnogo spartanske odlike miša i ne podiže cenu.

Svaki put kad dođemo do senzora modernih miševa, dobijemo gorušicu. Koji je bolji? Koji model, koji proizvođač je onaj pravi? Kakva je primena na posebnom modelu? Pixart je Avago, Avago je Pixart, ponavljamo dok kušamo vodu gejmerskog života. Dakle, Pixart PWM3360, od nekih slavljen, od nekih proklinjan, a u Logitechu očigledno omiljen, upotrebljen je i na ovom modelu. Baždaren na 200 do 12.000 tačaka po inču, između kojih možete da birate pet vrednosti, u razmacima od po 200, omogućiće i najprobirljivijima da nađu odgovarajuće vrednosti, osim ako baš ne žele da koriste ovaj miš i senzor. Tokom testa nismo imali nikakvih problema i G403 je preslikavao pokrete na ekran bez trešenja i zadrške. Naravno, igrači će morati da podese miš sopstvenim potrebama. Takođe, „traženjem dlake u jajetu” naći ćete nesavršenosti, ali savršen senzor ne postoji.

Proizvođač tvrdi da G403 imaju šest programabilnih tastera, što jeste tačno, ali će za svakodnevnu i realnu upotrebu ostati samo dva bočna tastera. U Logitech G softveru možete da podešavate pozadinsko osvetljenje logoa i lajsne na skrolu, kao i da dodeljujete alternativne funkcije tasterima.

Bežični miševi su napredovali poprilično i, izuzev uobičajenih problema sa uspavljivanjem/buđenjem, nismo imali zamerke na model sa sufiksom „Wirelles”, koji „iznutrice” pozajmljuje od prestižnog modela G900. Međutim, nekako i dalje „ne mere to bez kabla”. Ukoliko vam baš treba bežični igrački miš, putujete mnogo i igrate na putovanju, možemo da ga preporučimo. Ali, „vezani” G403 radi sve što i bežični, samo sigurnije, a cena mu je 70 evra, što je za 30 evra jeftinije.

Danilo LUKINOVIĆ

 
 TEST JOY
Logitech Prodigy G213, G231, G403 i G403 Wireless
Šta mislite o ovom tekstu?
HyperX Alloy

 JA, IGRAČ
Death and Taxes

Logitech G213 Prodigy
Broj tastera:
113 (ukupno)
Ostalo:
specijalni Mech-Dome tasteri, multimedijalni tasteri, tasteri za isključivanje i uključivanje pozadinskog osvetljenja i game moda, integralno odmorište za šake, otpornost na prskanje (do 60 ml), podešavanje RGB pozadinskog osvetljenja u pet nezavisnih zona, mogućnost promene funkcije i dodeljivanja makroa funkcijskim tasterima, USB veza

Logitech G231 Prodigy
Tip:
hedset
Slušalice:
prečnik drajvera 40 mm, frekventni opseg 20-20.000 Hz, osetljivost 98 dB, impedansa 32 oma
Mikrofon:
kondenzatorski, frekventni opseg 50-20-000 Hz, osetljivost 40 dB
Ostalo:
kabl 2 m, masa 255 g

Logitech G403 Prodigy (Wirelless)
Senzor:
optički, maks. rezolucija 12.000 tpi
Broj tastera:
6 + skrol točkić
Ostalo:
mogućnost podešavanja rezolucije u do pet koraka, vezivanje jedne vrednosti za držanje tastera i odziva, mogućnost snimanja i editovanja makroa, podešavanje pozadinskog osvetljenja, interna memorija, USB kabl obložen tkaninom dužine 2,1 m (1,8 za punjenje bežičnog modela), USB ili 2,4 GHz wireless
Proizvođač:
Logitech
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera