TEST PLAY<>
032017<><>

Hellenica

Nakon četiri godine razvoja, u indie studiju Dragonloft iz Sijetla, procenili su da je njihov omaž starim taktičkim jRPG-ovima spreman za prodaju. Hellenica je smeštena u steampunk antičku Grčku, koja je izvedena na izvrstan način, sa ljubavlju i poznavanjem grčke istorije i mitologije.

Hellenica je omaž starim taktičkim JRPG-ovima, smešten u steampunk varijantu antičke Grčke.

Protagonista igre je Diona, šampionka boginje Artemide, koja je arktos (grč. medved), te ima sposobnost da se transformiše u medu tokom okršaja. Nakon što misteriozna armija mašina započne napad na Atinu, Artemida saopštava Dioni da je sudbina Grčke u njenim rukama. Dioni se pridružuje tehno-sveštenica Nefela, koja je glavni izvor humora u igri i hodajuća enciklopedija, koja objašnjava kako funkcionišu stvari u steampunk Grčkoj. Od kompanjona tu su i spartanski ratnik Brasida i persijski mistik Sajlaks. Dijalozi odsečne i namrgođene Dione i hiperaktivno maštovite Nefele, čisto su zlato. Razgovori između likova imaju i ozbiljnu stranu, ali je humor ipak za svaku pohvalu.

Tokom svoje epopeje, naša družba sreće mnogo slavnih likova iz istorije i mitologije antičke Grčke, koji su blago izmenjeni u svetlu steampunk okruženja. Tako je, na primer, Epaminonda železnički mogul i šef obaveštajne službe, dok Sokrat nadgleda industrijalizaciju Atine. Borićete se rame uz rame sa junacima poput Ksenofonta, Platona (da, Platon kicks ass) i Dioskura, braće Kastora i Poluksa, koji imaju važno mesto u priči. Često se sreću i suptilnije reference na istoriju i mitologiju, koje će poznavaocima antičke Grčke izmamiti osmeh na lice.

Pored odmotavanja priče kroz dijaloge, drugi stub na koji se igra oslanja je odlična potezna borba u stilu igara kao što su Final Fantasy Tactics ili Tactics Ogre. Pored eliminacije neprijatelja, tokom svake bitke imate i dva sporedna zadatka koji donose iskustvo, ali je jedan od njih skriven i zahteva razmišljanje i kreativno pretpostavljanje. Pre bitke možete unaprediti likove i odrediti koje će dve specijalne veštine „poneti” u boj. Osim Dione, koja dobija dve veštine za ljudski i dve za medveđi oblik, broj veština ostalih likova je mali i brzo ćete izabrati favorite. Razvoj likova nije kompleksan, ali su u borbi veoma efikasni. Diona pravi ršum kao medvedica, dok u ljudskom obliku odlično leči, Nefela je strelac, Brasida tenk, a Sajlaks mačevalac/mag koji „cepa” strahovit damage.

Autor ovog teksta nije diehard otaku, niti preferira japanski stil u igrama, a artstyle Hellenice mu je i dalje dopadljiv. Stilizacija i steampunk milje dolaze posebno do izražaja kod mitskih bića. Uz dobar retro soundtrack, zvučni efekti vraćaju u vreme kada su Sega i Nintendo vladali igračkim svetom.

Hellenicu bismo preporučili ljubiteljima ovog žanra, kao i igračima otvorenim za nova iskustva. Za nas koji smo odigrali Hellenicu, ostaje samo da se nadamo da će autori u budućnosti naći vremena da se vrate ovom odličnom konceptu i podare nam Hellenicu 2 ili, još bolje, Romanicu.

Srđan BRDAR

 
Torment: Tides of Numenera
For Honor
Hitman: The Complete First Season
Sniper Elite 4
Nioh
Kingdom Hearts HD II.8: Final Chapter Prologue
Diluvion
Realpolitiks
Phoning Home
Tales of Berseria
Sovereignty: Crown of Kings
Hellenica
Šta mislite o ovom tekstu?
Milkmaid of the Milky Way
Splasher
Youtubers Life

Platforma:
PC, Mac, Linux
Potrebno:
1 GB RAM
Poželjno:
2 GB RAM
Veličina:
600 MB
Adresa:
www .thedragonloft .com
PEGI:
n/a

87
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera