TEST PLAY<>
032017<><>

Tales of Berseria

Kada je davne 1995. godine Wolf Team napravio Tales of Phantasia za kompaniju Namco, malo ko je slutio da je pred nama još jedna neverending JRPG niska. Tales of Destiny, Tales of Eternia, Tales of Symphonia, Tales of Vesperia... samo su neka od poglavlja famoznog Tales serijala, koji je sa nama već pune 22 godine. Nakon nekoliko manje uspešnih naslova u JRPG žanru, Tales of Berseria došla je kao melem na ljutu ranu. Kao šesnaesti zvanični nastavak Tales serijala, Berseria donosi sve čemu se klasičan ljubitelj J naslova može nadati. Od samog početka, igra je intenzivna, emotivna i razarajućim tempom se zavlači pod kožu igrača.

Kao šesnaesti zvanični nastavak Tales serijala, Berseria donosi sve čemu se klasičan ljubitelj J naslova može nadati.

Vodimo devetnaestogodišnju Velvet, devojčurak kog je zadesila strašna sudbina. Kao veoma mala, u grimiznoj noći, u kojoj su za vreme crvenog meseca iz dubina pakla ispuzali demoni i počeli da preuzimaju ljudsku formu, prvo je izgubila sestru, a sedam godina kasnije, na isti dan, od svog učitelja je doživela gnusnu izdaju i izgnanstvo. Nakon tri godine provedene u najstrože čuvanom zatvoru, Velvet uspeva da se domogne slobode, ali je svima jasno da više nije onaj umiljati cvet koji je nekad bila. Njena duša, obuzeta besom i očajem, pustila je demona u sebe i sada se hrani njihovim trulim mesom i esencijom. Transformisala se u opasnu ratnicu koja se dobro služi sečivima i pesnicama, a poseduje i magijske sposobnosti epskih obrisa. Dok joj kamen i vatra kuljaju iz očiju, Velvet kreće u potragu za čovekom koji joj je razorio porodicu i uništio život. Na tom putu ništa je neće zaustaviti. Ona je tipični anti-heroj, učiniće sve što je potrebno da bi se osvetila i mrskom neprijatelju presudila na najstrašniji način.

Berseria ledi krv u žilama i ježi kožu svaki put kada začujete očajne vapaje glavne junakinje. Bandai Namco je uspeo ono što je još malo kome pošlo za rukom – igra fantastično zvuči i na japanskom i na engleskom jeziku, a „anime faktor” je tako upakovan, da zapravo postaje veliki plus. Umesto kenjkavih i nedopadljivih likova, dobili smo skupinu opasnih đavola, čiji je Velvet neprikosnoveni predvodnik. Svi važni dijalozi u igri su podvučeni maestralnim voiceoverom, koji je jedan od najjačih faktora u igri. Odmotavanje priče pratimo uz mnoštvo animiranih scena i „stripolikih” razgovora (skitsa), koji vam ne dozvoljavaju ni minut „praznog hoda”. Prvih šest sati u igri svojevrsni je tutorijal, koji vas podučava o Berserijinom neobičnom ustrojstvu. Da, u pitanju je gotovo klasičan Anime! Da, JRPG vrca iz svake pore! Ako vam se ovo ne bude svidelo i nađete mu ozbiljnu manu, sa vama nešto definitivno nije u redu.

Berseria ledi krv u žilama i ježi kožu svaki put kada začujete očajne vapaje glavne junakinje.

Igračko polje u igri je segmentirano i popunjeno neprijateljima koji se spawnuju posle (gotovo) svake „uđi-izađi” sekvence. Borbe su kratke i slatke (obično između pet i dvadeset sekundi), i u njima možete da vodite Velvet ili nekog od likova koji su u tom trenutku deo družine. Akcija se posmatra iz third person perspektive, položaj kamere je pod vašom kontrolom, a borbe se odvijaju u realnom vremenu. Kao borbeni sistem iskorišćena je unapređena verzija čuvenog LMBS-a (Linear Motion Battle System), koji dozvoljava udarce rukama i nogama, magijske „zahvate”, ali i specijalne Artes poteze, koji su jedan od zaštitnih znakova igre. Možete da ih dodelite akcionim tasterima i vežete u moćne komboe na način koji vam u tom trenutku najviše odgovara (tipu neprijatelja, na primer). Imate potpunu slobodu u njihovom kreiranju i raspoređivanju, a kako priča bude odmicala, dolazićete do sve moćnijih „primeraka”. Proždiranje neprijateljskih duša tokom bitaka je veoma važna stvar, a Velvet može da pozove svoje demonske moći i napravi pravi karambol na ekranu. Oružje, naravno, može da se nadograđuje (i razgrađuje), ali akcenat nije na njegovoj pukoj zameni i ratosiljanju osnovnih itema u korist monstruozno jakih pomagala. Inventar je beskonačan, što znači da niste ograničeni količinom predmeta koje možete da nosite. Na raspolaganju su i prstenje, ogrlice, zaštitna odela, cokule, pa čak i recepti za spremanje ukusnih jela saborcima, zarad obnavljanja healtha. Upgrade osnovnih osobina likova iz družine obavlja se automatski i zavisi isključivo od zbira poena tokom bitaka.

Iako nudi privid open-world strukture, Berseria je prilično linearna i goni vas nemilosrdno ka krajnjem cilju. Tek tu i tamo možete da odstupite od glavne rute kretanja, poharate neku škrinju sa blagom ili odvojite od života buljuk zalutalih demona. Istina, backtracking postoji, ali tek u tragovima, što je nedovoljno da vas iznervira i odvoji od ekrana. Između dve tačke možete da se krećete koristeći stanovite warp portale, ali i napitke koji su pogotovo korisni u beskrajnim pećinama. Važno je istaći da ćete u igri pored otvorenih prostranstava, često posećivati i pećine, gradove, pa čak i pojedinačne građevine, kao što su utvrđenja, skladišta, taverne, hoteli...

Priča, likovi, borbeni sistem – sve je na svom mestu i jedinu zamerku možemo da uputimo relativo mršavim grafičkim rešenjima.

Bez daljih spoilera i ulaženja u detalje, zaključujemo da je Tales of Berseria najbolji klasični JRPG koji se pojavio poslednjih nekoliko godina. Priča, likovi, borbeni sistem – sve je na svom mestu i jedinu zamerku možemo da uputimo relativo mršavim grafičkim rešenjima. Moglo je tu da bude malo više detalja i definitivno je trebalo da radi pegla, ali šta je tu je. Ako ništa drugo, igra sasvim lepo radi i na starijim mašinama, što možete da zaključite i po gledanju specifikacija u infoboksu.

Vladimir PISODOROV

 
Torment: Tides of Numenera
For Honor
Hitman: The Complete First Season
Sniper Elite 4
Nioh
Kingdom Hearts HD II.8: Final Chapter Prologue
Diluvion
Realpolitiks
Phoning Home
Tales of Berseria
Šta mislite o ovom tekstu?
Sovereignty: Crown of Kings
Hellenica
Milkmaid of the Milky Way
Splasher
Youtubers Life

Platforma:
PC, PlayStation 4
Potrebno:
Intel Core 2 Duo E8400 na 3 GHz ili AMD Phenom II X2 550 na 3,1 GHz, Nvidia GeForce 9800 GTX ili AMD Radeon HD 4850, 2 GB RAM
Poželjno:
Intel Core i5-750 na 2,66 GHz ili AMD Phenom II X4 965 na 3,2 GHz, Nvidia Geforce GTX 560 ili AMD Radeon HD 7850, 4 GB RAM
Veličina:
13,4 GB
Adresa:
goo .gl /R6zMeZ

87
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera