VREMENSKA MAŠINA<>
022017<><>

Atari TT, ovca Doli i Youtube

Broj 77, februar 1991.

Prvog februara, predsednik Južnoafričke Republike, F. V. de Klerk, svečano obećava da će ukinuti sve aparthejd zakone. Pet dana kasnije, u verziji za arkadne mašine izlazi Street Fighter II, verovatno najpopularnija tabačina u istoriji žanra. Sedmog februara, američke trupe prelaze granicu Saudijske Arabije, čime počinje kopnena faza rata u Zalivu. Dvadesetog februara, razjarena gomila u Tirani ruši spomenik Enveru Hodži.

 
U novom broju „Sveta kompjutera”, između ostalog, nalazi se hardverski test Atarija TT, za koji zaključujemo da je solidan i pored toga što je „zbrzan”; hvalimo operativni sistem i monitor, a kudimo loše dizajnirano kućište i disk jedinicu malog kapaciteta. U rubrici „Tržište” pitamo se (i brinemo) šta se dešava sa kompanijom Apple, a u „Komercijalnim programima” dajemo osvrt na vrlo friški Windows 3.0.

U „Svetu igara” – od svega po malo... U „Opisima i mapama” na počasno mesto stavljamo Powermonger, oficijelni nastavak Populousa, i jednu od najboljih igara za šesnaestobitne računare. Iz današnje perspektive, ocena 95 deluje sasvim objektivno. U rubrici „Nove tehnologije” pišemo o virtuelnoj realnosti, koja je „konačno stigla” u obliku kombinacije hidraulične stolice, VR kacige i arkadne simulacije letenja, koja je mogla da se doživi u ekskluzivnim zabavnim parkovima zapadnog sveta.

Broj 149, februar 1997.

 
Četvrtog februara, nakon negiranja izborne volje građana i posledičnih masovnih demonstracija, Slobodan Milošević biva prinuđen da prizna pobedu opozicije na izborima iz novembra prethodne godine. Devetnaestog februara umire Deng Sijao Ping, dugogodišnji lider Narodne Republike Kine. Dvadeset drugog februara, škotski naučnici obznanjuju uspešno kloniranje kompleksnog organizma, sada već udžbenički slavne ovce Doli.

„Premda se bum novog formata kompakt diska očekivao za prošlogodišnju božićnu euforiju, novi zahtevi koji se postavljaju pred DVD odložiće to za još nekoliko meseci”, pišemo u tekstu kojim najavljujemo taj novi, revolucionarni format. U tekstu naslovljenom „Studio bez ljudi”, pišemo o nezaustavljivom procesu digitalizacije emisione tehnike u TV stanicama, čiji je jedan od pionira kod nas bila TV Politika. Zvezda „Test drive” rubrike je famozni Matrox Mystique, grafička karta koju su svi želeli, ali je niko nije imao, a najupečatljiviji softver je Corel Draw 7.

 
U „Svetu igara” dominira Macedonićev opis Tomb Raidera, igre koja je donela revolucionarni talas svežeg vazduha u zaparloženi svet arkadnih avantura. Capital Punishment, Star Trek: Borg, Leisure Suit Larry 7 i Master of Orion 2 ostaju u senci Lare Kroft.

Broj 245, februar 2005.

Desetog februara, rukovodstvo Demokratske Narodne Republike Koreje obznanjuje svetu da poseduje nuklearno oružje, a istog dana, Čarls, princ od Velsa, najavljuje veridbu sa Kamilom Parker Bouls. Samo pet dana kasnije, u Americi sa radom počinje Youtube, internet servis, koji svakome omogućava upload i deljenje video materijala. Sutradan na snagu stupa Protokol iz Kjota (regulacija emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte), ali bez podrške SAD i Australije.

 
Aktuelni broj donosi mnogo dobrih saveta i vodiča. U tekstu „DVD enkodiranje s titlom”, naš besmrtni autor Vlada Pisodorov, daje savete vezane za korišćenje DVD-a u kreativne svrhe, a u tekstu „Svadbu u DivX” takođe pišemo o enkodiranju, ali u digitalni oblik koji je jeftiniji za skladištenje. U rubrici „Primena”, pišemo o upotrebi računara u predviđanju cunamija, inspirisani katastrofalnim cunamijem koji je prethodne godine ubio bezmalo 300.000 ljudi u priobalju Indijskog okeana.

Ovomesečni „Svet igara” nije revolucionaran, ali nije ni armadilov kašalj. Na pijedestal igre meseca stavljamo Colin McRae Rally 2005, a u opisima nalazi se i Forgotten Realms: Demon Stone, Hearts of Iron 2, SuperPower 2, The Punisher, Miami Vice...

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 AKTUELNOSTI
CES 2017, Las Vegas

 NOVE TEHNOLOGIJE
Prodavnice budućnosti

 TRŽIŠTE
Poskupljenje i nestašica memorija

 NA LICU MESTA
Samsung prezentacija
Schneider Electric konferencija

 KOMPJUTERI I FILM
The Lego Batman Movie
Monster Trucks
Filmovi, ukratko

 SITNA CREVCA
Kako postati programer (5): Četiri OOP pravila

 VREMENSKA MAŠINA
Atari TT, ovca Doli i Youtube
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Sve mora da ode
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera