TEST RUN<>
022017<><>

Windows 10 Manager 2.0.4

Dihtovanje Prozora

Poznati program za podešavanje funkcija operativnog sistema – Windows Manager, dobio je verziju za desetku. Na raspolaganju je čak 47 alatki podeljenih u sedam kategorija.

Prva kategorija nosi naziv Information i, osim modula zaduženih za davanje informacija o sistemu, sadrži i neke pojedinosti koje nisu bile očekivane (na primer, bekap registar ili cleaner funkciju). Process Manager je rudimentarnog karaktera, dok System Information daje mnogo kvalitetnih informacija o parametrima sistema.

Pod nazivom Repair Center krije se mnoštvo zanimljivih instrumenata za otklanjanje nepravilnosti u radu operativnog sistema. Tu se nalazi provera integriteta sistemskih fajlova, ispravnosti komponenti sistema, popravka WMI podsistema, System Restorea, MSI instalatora, sistemskih ikonica, otključavanje zablokiranih funkcija i još mnogo toga.

Kategorija pod nazivom Optimizer sadrži pet modula. System speed pruža mogućnost ubrzavanja sistema korišćenjem petnaestak opcija. Boot Configuration predstavlja jednostavni editor za podešavanje parametara korisnih kada je instalirano nekoliko operativnih sistema. Kod modula Startup Manager dopao nam se način na koji je realizovana kontrola programa prilikom podizanja sistema. Na kraju, tu je i modul Task Scheduler, koji nudi vrlo kvalitetan način za pregled rasporeda automatskog pokretanja programa.

U kategoriji Cleaner smešteni su moduli za čišćenje nepotrebnih sadržaja sa diska. Modul Disk Analyzer malo odstupa od toga, on ima zadatak da grafički prikaže zauzeće hard-diska. Modul Component Store Cleaner nudi nekoliko moćnih alatki koje se oslanjaju na sistemski program Dism.exe i pomažu da se oslobodimo suvišnih datoteka, koje su deo Windowsa i obično su deo WinSxS foldera ili ostatak od instalacionih fajlova sistemskog updatea. Smart Uninstaller i Windows App Uninstaller imaju zadatak da pomognu pri uklanjanju instaliranih aplikacija. Desktop Cleaner uklanja neiskorišćene ikonice sa desktopa, Junk File Cleaner čisti fajlove koji nisu više potrebni, dok Duplicate Files Finder pronalazi identične fajlove na računaru.

Modul za čišćenje registra u prilično dugoj proceduri temeljno analizira sadržaj sistemskog registra i pronalazi veliki broj nepravilnosti. U našem slučaju, Windows 10 Manager je pronašao 2273 nepotrebnih lokacija u sistemskom registru, dok je jedan od najčešće korišćenih programa za čišćenje računara CCleaner uspeo da nađe tek 347 ključeva. Ovaj program ne prijavljuje prazne ključeve registra koji čine najveći deo rezultata u većini programa ove namene.

Sekcija Customization sadrži devet stavki, čija je glavna namena da olakšaju brojna podešavanja do kojih nije jednostavno doći korišćenjem standardnih mehanizama. Modul Custom System služi za tweakovanje desktopa, File Explorera, taskbara, tastera Start i još nekih elemenata operativnog sistema. Computer Manager ima zadatak da dodaje prečice na foldere i programe, koji će se pojavljivati u okviru dijaloga Explorera. Pinned Manager određuje koji će programi biti „pričvršćeni” u okviru taskbara i tastera Start, dok JumpList Quick Launcher služi za kreiranje lista za brzi, pristup pojedinim folderima, fajlovima, internet sajtovima i slično tome. Preko Win+X Menu Editora dodajemo/oduzimamo stavke koje se pojavljuju u okviru menija, koji pozivamo kombinacijom tastera ’Win + X’. Modul Visual Customizer reguliše podešavanja vezana za boje, fontove i ikonice, dok Run Shortcut Creator služi za definisanje prečica za pozivanje programa preko dijaloga Run.

Kategorija Security sadrži sedam modula. System Security ima pedesetak opcija za kontrolu parametara povezanih sa korisničkim nalozima, kao i sistemima UAC i SmartScreen. Modul Other Security poseduje alatke za podešavanje elemenata prikazanih u Control Panelu, kao i u kontroli podsistema System Restore i Backup. Drives and Programs određuje koji korisnik ili program ima/nema pravo da pristupi određenom disku na sistemu. Files and Folders sadrži alate za šifrovanje podataka na disku, premeštanje sistemskih foldera i otkrivanje fajlova koji sa nekog drugog izvršnog fajla preusmeravaju izvršenje na sebe. Privacy Protector uklanja sve tragove korišćenja računara, dok opcija Lock System služi za blokiranje pojedinih funkcija putem sistemskog registra.

Sekcija Network je namenjena podešavanjima vezanim za mreže i internet. Na raspolaganju su moduli System Network, Internet Explorer Manager, Microsoft Edge Manager, IP Switcher, Hosts Editor i Wi-Fi Manager.

Poslednja kategorija nosi naziv Misc Utilities i sadrži pet modula. My Task definiše procese koji će se pokrenuti ukoliko se zadovolje određeni uslovi. Osim miša i tastature, možemo nadgledati i rad procesora, mrežnog saobraćaja, aktivnosti programa i sistemskih servisa, priključivanja uređaja na USB i događaja vezanih za rad sa udaljenog računara. Modul Windows Utilities predstavlja interesantan način da dođemo do velikog broja alatki koje idu uz operativni sistem. File Splitter je jednostavan instrument za deljenje velikih fajlova. Modul Super Copy poseduje zanimljive mogućnosti kopiranja foldera, pri čemu je moguće zadati različite kriterijume koji utiču na izbor fajlova koji će biti kopirani. Konačno, modul Registry Tools ima zadatak da olakša pronalaženje podataka u sistemskom registru, kao i da vrši bekap i vraćanje snimljenih vrednosti registra.

Spisak opcija je prilično dugačak. Većinom su korisne, dok jedan deo modula možemo smatrati nedorađenim, pa čak i potpuno nepotrebnim. Opcije su mahom podeljene i imenovane nelogično i krajnje neprepoznatljivo. Program može da bude od velike koristi prilikom dovođenja u red narušenog sistema, ali nije jedini na tom polju, a cena od 30 dolara za naše uslove i nije tako mala.

Igor S. RUŽIĆ

 
Adobe CC 2017
WordPress 4.7
Opera Neon
Windows 10 Manager 2.0.4
Šta mislite o ovom tekstu?
Total Commander 9.0
Telegram 1.0.2
PhotoDonut 1.1
Express Burn 6.0
uMark Video Watermarker
Flamory 4.2
Milton 1.2.7
DreamSuite Ultimate Gen2
BMP Wrap 2.0
DriveLettersTool 1.0.1
Mystical Ultimate Gen2
Noiseware 5.0.3
Image to ZX Spec 2.0
TidyTabs 1.2.0
Texture Anarchy 1.2.4

Tip:
optimizacija sistema
Potrebno:
Windows 10
Veličina:
21 MB (trial), 85 MB na HD-u
Cena:
30 dolara, proba 30 dana
Adresa:
goo .gl /FmEHKY
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera