TEST DRIVE<>
022017<><>

Urbanista Copenhagen i London

Samo urbano

Modna izjava (bukvalni prevod) zahvaljujući brzom internetu odjekuje dalje nego ikad. Slušalice, kao predmet koji lako izdvaja čoveka iz gomile, a koji je uz to veza sa prenosnim uređajem, izvorom muzike koja je večna inspiracija i pokretač, predstavljaju idealnu modnu izjavu modernih mladih ljudi, kao što je to bio Sony Walkman osamdesetih godina prošlog veka. Proizvođači slušalica, koji formu stavljaju ispred funkcije, niču kao pečurke posle kiše. Ponekad kombinacija, osim agresivnog stila, podrazumeva i kvalitet izrade i vrhunski zvuk, a nekad je samo fasada ubedljiva, a bližim pogledom otkriva bižuteriju.

Kompanija Urbanista već samim imenom udara u bubanj naprednog i sofisticiranog, „stvorena iz vizije glorifikovanja urbanog načina života”. Svi proizvodi ove marke nose naziv nekog od velikih (ili manjih, ali popularnih, poput Ibice) gradova, i ti proizvodi (uglavnom slušalice) namenjeni su modernim mladim ljudima, čiji lični identitet mora da se veže za način razmišljanja, oblačenja, ponašanja i lokaciju.

Kvalitetna i odmerena (bez blještavila), pakovanja vam po otvaranju čestitaju, jer ste „Urbanista”, što se slaže uz vašu majicu sa likom Ernesta. Samo još fali da nabacite sluške i počnete da dižete revoluciju crtajući grafite po kantama za smeće. Sami proizvodi, na sreću, deluju sasvim solidno i dobro je što kompanija očigledno ne polaže samo na stav, nego i na izvedbu.

Hedset koji „ime” pozajmljuje od glavnog grada Danske, srednje je veličine i spada u on ear kategoriju. Model koji nam je stigao na test crne je boje, a postoji i bela verzija. Slušalice su izuzetno lagane što, uz relativno kratak kabl i prisustvo malog mikrofona, sugeriše da su namenjene, pre svega, povezivanju sa mobilnim uređajima. I pored male mase, kvalitet izrade je veoma dobar. Nosači školjki slušalica izrađeni su od brušenog aluminijuma u koji je inkorporiran nenametljiv logo proizvođača. Rajf je izrađen od savitljivog, ali izdržljivog lima i prekriven je opšivenom veštačkom kožom, ispod koje se nalazi udobno odmorište za glavu. Vizuelni utisak kvari samo upotreba metalik plastike na delu gde se rajf izvlači, koja deluje jeftino. Kabl je tanak i pljosnat, što treba da umanji uvrtanje i eventualno pucanje, ali, nažalost, zadržava oblik koji je imao u pakovanju pa ostaje izlomljen. Četvoropolni konektor stoji pod uglom od devedeset stepeni u odnosu na kabl, što dodatno produžava rok trajanja ovog modela. Same školjke slušalica nalaze se na pomičnom nosaču, četvrtaste su i postavljene istom kombinacijom odmorišta prasvučenog veštačkom kožom kao i rajf. Ozbiljna mana ovog modela je što previše pritiska uši (donji deo), koje počinju da bole posle dužeg korišćenja.

Za svoju veličinu, Kopenhagen pruža sasvim solidan zvuk, naročito ako se sluša sa mobilnog telefona. Sa druge strane, nešto ambicioznije slušanje otkriva mane. Slušalice posle nekog vremena „ostaju bez daha” i, iako nema izobličenja na većoj jačini, zvuk postaje neprijatan. Bas je prisutan, ali je uvek u drugom planu, čak i kad „otpanjite”. Solidan zvuk, uz malu masu i dizajn koji mogu da nose i „ruralni”, deluje kao recept za idealnog kompanjona za slušanje muzike u pokretu, samo da ne pritiska uši toliko.

Drugi model na testu nešto je lakši i masom, i za uši, s obzirom na to da se radi o manje-više klasičnim bubicama sa mikrofonom. London takođe ima nosače slušalica izrađene od brušenog aluminijuma i pljosnat kabl, ali je boje crvenih mundira. U kutiji koja deluje kao pakovanje parfema, nalazi se još jedna, manja, koja izgleda kao kutija za nakit, i u njoj se krije London. S obzirom na trud oko pakovanja, bilo bi lepše da se slušalice nalaze na nosaču presvučenim nečim što liči na pliš, umesto na kartonu, ali to je već cepidlačenje. Kvalitet izrade je sasvim zadovoljavajuć, mada je teško govoriti koliko bi ove bubice izdržale intenzivnu, svakodnevnu upotrebu. Kvalitet zvuka je na nivou prethodno opisanog modela. Iznad proseka za bubice, ali ga cena gura među mnogo ozbiljniju i priznatiju konkurenciju.

Bez obzira na marketinški pristup, proizvodi kompanije Urbanista, barem oni koje smo mi testirali, dizajnirani su dovoljno odmereno da mogu da se svide i publici koju ne intresuje „misija” proizvođača, a uz to pružaju sasvim dobar zvuk. Sa druge strane, pošto proizvođač ima misiju i stav, naplaćuje premiju za to. Na našem tržištu London košta oko četiri, a Copenhagen nešto manje od sedam hiljada. Na kupcu je da odluči da li treba da plati gradsku taksu da bi bio urban ili će istu cenu platiti za slušalice poznatijih proizvođača audio opreme, koji premiju naplaćuju za reputaciju i kvalitet.

Danilo LUKINOVIĆ

 
Intel Core i5-7600K i Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 9
Sapphire Radeon RX 480 Nitro 8 GB
Fujitsu Primergy RX2540 M2 i HP Enterprise DL380 Gen9
Netgear ReadyNAS RN526X
KingDian S180 60GB SSD
Samsung Gear 360
Allocacoc PowerCube Extended USB
Urbanista Copenhagen i London
Šta mislite o ovom tekstu?
Jabra Sport Coach
Allocacoc AudioCube Portable
Tenda A301 Wireless N300 Universal Range Extender
Adata A10050QC Power Bank
Netgear Powerline 500
TP-Link Archer C60

Urbanista Copenhagen
Tip:
hedset
Slušalice:
prečnik drajvera 40 mm, frekventni opseg 20-20.000 Hz, osetljivost 118 dB, impedansa 18 oma
Mikrofon:
nema podataka
Ostalo:
pljosnati kabl koji se teže zapliće

Urbanista London
Tip:
bubice sa mikrofonom
Slušalice:
prečnik drajvera 10 mm, frekventni opseg 20-20000 Hz, osetljivost 105 dB, impedansa 18 oma
Mikrofon:
nema podataka
Ostalo:
pljosnati kabl koji se teže zapliće, dodatni jastučići za uši
Proizvođač:
Urbanista
Kontakt:
Tehno dućan
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera